Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finländarna står redo så snart de första vaccindoserna anländer till landet.  Bild: Markku Ulander
Finländarna står redo så snart de första vaccindoserna anländer till landet. Bild: Markku Ulander

Grannländerna rustar för massvaccination mot corona

Finländarna står redo så snart de första doserna anländer, Danmark håller på att inrätta regionala vaccincenter och Norge lägger ansvaret för vaccinationerna på kommunnivå. Nu rustar grannländerna för massvaccination.

I Storbritannien förbereds sjukhus, läkarmottagningar och tillfälliga vaccinationscenter i exempelvis idrottsarenor för att kunna sätta igång en massvaccination. Landets läkemedelsverk har precis godkänt Pfizers och Biontechs vaccin mot covid-19 och injektionerna väntas kunna starta redan nästa vecka.

Inom EU är det europeiska läkemedelsverket som godkänner vaccin och ett sådant besked tror Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan komma i mellandagarna. Något som påverkar Sverige, Danmark och Finland, men även icke-medlemmen Norge.

LÄS MER: Pfizers vaccin godkänns i Storbritannien

I Danmark presenterades en vaccinationsplan i förra veckan.

– I det mest optimistiska scenariet så blir de första vaccinet levererat till Danmark i slutet av december, sa hälsominister Magnus Heunicke under presskonferensen och nämnde samtidigt att de har avtal om vaccin till totalt 15 miljoner människor, trots sin befolkningsmängd på cirka 5,8 miljoner människor.

De kommer att vaccinera befolkningen uppdelat på två faser. De första doserna ska gå till dem i riskgrupp som kan tänkas få ett allvarligt sjukdomsförlopp, det vill säga äldre och kroniskt sjuka.

Inrättar särskilda center

Danskarna ska etablera regionala vaccinationscenter utspridda i hela landet, enligt Äldre- och sundhetsministeriets vaccinationsplan. Myndigheterna arbetar nu med att hitta rätt platser för centren, men också med att hitta andra mobila lösningar.

LÄS MER: Så delades Danmark – efter nedstängningen som blev en skandal

Danskarna kommer att upprätta tillfälliga regionala vaccincenter utspridda över landet. Bild: Olof ohlsson
Danskarna kommer att upprätta tillfälliga regionala vaccincenter utspridda över landet. Bild: Olof ohlsson

I första fasen kommer också sjukvårdspersonal i frontlinjen att prioriteras. När det sedan kommer fler doser ska allmänheten erbjudas vaccinet helt gratis hos läkare.

Även i Finland kommer vårdpersonal, och då de som vårdar covidsjuka i första hand, att prioriteras för att sjukvården ska kunna upprätthållas. Men också äldre och kroniskt sjuka kommer få möjlighet att stå i första ledet, det slog den nationella vaccinationsexpertgruppen fast i en utvärdering som kom i mitten av november.

Hoppas få vaccin i julklapp

Enligt den finska regeringen har de säkrat tillräckligt med vaccin för att det långsiktigt ska räcka till hela befolkningen, men inte på en gång.

Bland andra Huvudstadsbladet rapporterar att det har kommit en preliminär vaccinationsplan som visar att Finland kan komma att köpa in tre olika vaccin som till en början räcker till 80 procent av befolkningen. En förhoppning är att de ska kunna börja vaccinera folk innan jul.

– Vi har förberett oss på att börja vaccinera så fort de första satserna av vaccinet levererats, säger överläkare Sari Ekholm på Social- och hälsovårdsministeriet till Yle.

Malin Andersen och Anja Gretland tar covidprover på gränsen till Norge. Norge kommer att köpa vaccindoser genom Sverige. Bild: Stefan Berg
Malin Andersen och Anja Gretland tar covidprover på gränsen till Norge. Norge kommer att köpa vaccindoser genom Sverige. Bild: Stefan Berg

Snart klar plan

I Norge fick Folkhelseinstitutet i slutet av oktober i uppdrag av Helse- och omsorgsdepartementet att ta fram en nationell plan. Planen ska innehålla förberedelser, genomförande och uppföljning av en massvaccination.

Norge är inte med i EU och kunde ha lämnats utanför den upphandling som gjorts inom unionen. Men eftersom de är en del av det Europeiska ekonomiska samarbetet (EES) så får Sverige köpa in doser till dem för att sedan sälja dem vidare.

Norska statsministern Erna Solberg tror på ett vaccin till norrmännen tidigt nästa år. Bild: Annika Byrde
Norska statsministern Erna Solberg tror på ett vaccin till norrmännen tidigt nästa år. Bild: Annika Byrde

Förra veckan kom statsminister Erna Solberg med förhoppningar om att EU godkänner ett vaccin innan året är slut.

– Det betyder förhoppningsvis att vi kan starta vaccination av prioriterade grupper redan tidigt nästa år, sa hon under en presskonferens.

Det norska Folkhelseinstituttet har ännu inte presenterats sin plan, men enligt uppgifter till Göteborgs-Posten kan den komma att offentliggöras i slutet av denna veckan. Men de uppmanar redan nu kommunerna att förbereda sig på att det kan komma flera olika vaccin, som ska ges till olika befolkningsgrupper.

LÄS MER: Norges Tegnell: ”Så långt talar dödstalen för sig själva”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.