Grannarna tänder ljus för de drabbade i Gjerdrum

Gjerdrumsvegen i Kløfta är kantad med ljus. Grannkommunens invånare vill visa omtanke om de som drabbats av skredet i Ask.
– Det är helt overkligt, förfärligt, men det hjälper att se att vi är tillsammans. Jag känner många där, säger Emilie Eidevik.

ANNONS
|

Kløftabon Ingjerd Maurset har haft på nyheterna nästan 24 timmar om dygnet sedan skredet gick i grannkommunen Gjerdrum. Men på lördagskvällen, precis innan polisen kommit med besked om att ytterligare en person hittats avliden i rasmassorna, orkade hon inte lyssna mer. Istället för att sitta ensam hemma med tankarna snurrande gick hon de 200 meter som skiljer hennes hus från Gjerdrumvegen.

– Jag fick sådan lust att gå och tända ett ljus. Jag visste vad som skulle möta mig här. Jag har inte gråtit innan, men här kom tårarna, säger Ingjerd samtidigt som hon torkar sin kind torr med vanten.

ANNONS

En gul ambulans passerar och följs snart av ytterligare en. Det här är vägen som räddningspersonalen och många Gjerdrumsbor använder. Några dagar efter skredet och efter en uppmaning i en lokal facebookgrupp började ljuslyktor i olika former dyka upp i snödrivorna längs vägkanten.

”Realisationen kommer över en”

Det är kallt och en plogbil passerar utan att skrapa undan varken snö eller ljus. Det är vackert, men kylan gör katastrofen värre, chansen att överleva minskar.

– Realisationen kommer över en och då blir det tufft, säger Ingjerd Maurset sorgset.

Emilie Eidevik var med och tände några av de första ljusen och har kommit tillbaka med sin faster Tonje Eidevik, samt vännerna Nora Banne och Nathalie Hellesen.

– När vi tände de första ljusen kom en bil och tvärnitade. Jag trodde vi skulle få skäll för att vi var nära vägen, men det var ordföranden för Gjedrum kommun som tackade oss och sa att det var superhyggligt att vi gör det här, säger Emilie Eidevik.

”Helt overkligt, förfärligt”

Emilie Eidevik har tänt ett ljus precis vid korsningen, bredvid henne har andra Kløftabor byggt ljuslyktor av snöbollar.

– Det är helt overkligt, förfärligt, men det hjälper att se att vi är tillsammans. Jag känner många där. Jag vill visa omsorg.

ANNONS

Också Nora Banne känner folk i grannkommunen och vill stötta. Nathalie Hellesen tänker också på de som jobbar dag och natt för att försöka hitta överlevande och ta hand om omkomna.

– Räddningspersonalen kör ju denna vägen så då tänker vi att det är fint att de får lite ljus, säger hon.

LÄS MER:Göteborgsteamet om fyndet av en av de saknade i Norge

Tonje Eidevik tillägger att det, precis som tjejerna, är många i Kløfta som känner någon som är drabbad i grannkommunen. Och hon är osäker på om folk som är evakuerade, men fortfarande har sina hus kvar, kommer att vilja flytta tillbaka till riskområdet. Mitt i all tragedi har Tonje sett flera fina initiativ från folk som vill stötta de drabbade.

– Det är fint att se hur folk stöttar upp, det är helt otroligt, säger hon.

Många vill bidra

Även folk utanför småkommunerna strax norr om Oslo visar medkänsla med de drabbade. Det syns bland annat i olika grupper på sociala medier där människor vill skänka både pengar och saker till de som förlorat sina hem eller inte har tillgång till dem.

Statsminister Erna Solberg reste till Ask i onsdags eftermiddag för att visa sitt medlidande.

– Det är en dramatisk upplevelse att vara här och både se övervakningsbilder från området och hela skredet. Och självklart vetskapen om att det finns människor man inte redogjort för ännu, sa hon under en presskonferens.

ANNONS

Hon skrev också på Twitter att ” Det gör ont att se hur naturkrafterna har härjat i Gjerdrum. Mina tankar går till alla som är drabbade av jordskredet.”

LÄS MER:”Ett av de absolut största kvickleraskreden i modern tid”

LÄS MER:Femte person hittad död efter jordskredet i norska Gjerdrum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS