Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

GP/Sifo: Centerpartiet befäster framgången

Medvinden för Centerpartiet håller i sig, enligt GP/Sifo. Kristdemokraterna lyckas fortfarande inte ta sig över riksdagsspärren. Moderaterna och Socialdemokraterna har svårt att få tillbaka förlorade väljare.

Centerpartiet har lyckats behålla det ökade stöd som partiet visade i GP/Sifos extramätning för några veckor sedan och får 11,8 procent i mätningen. Ökningen kommer till stor del från att partiet lyckats locka väljare från Göteborg och Stockholm. I hög utsträckning är det kvinnliga väljare som lyft partiet till nivåer som partiet inte skådat sedan 90-talet.

– Det visar att det inte bara var en tillfällig uppgång. Lyftet kommer inte bara från Moderaternas tapp utan Centerpartiet lyckas också ta väljare direkt från Socialdemokraterna. Huvudsakligen handlar det om högutbildade väljare från storstadsområdena förutom Malmö, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

De väljare som Socialdemokraterna förlorat har främst gått till Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, alltså bort från det rödgröna blocket. Vänsterpartiet, som gått framåt i opinionen under de senaste mätningarna ligger först på fjärde plats när det gäller att norpa S-väljare. Socialdemokraterna skulle få 27,5 procent av rösterna om det var val i dag. I valet 2014 fick partiet 31 procent av rösterna.

Moderaterna får 20,4 procent i undersökningen, 1,5 procentenheter lägre än Sifos väljarbarometer i januari. Minskningen ligger inom den statistiska felmarginalen men det går ändå att konstatera att partiet inte lyckas återhämta sig till de nivåer som M hade för ett år sedan. Sedan februari 2016 så har partiet tappat fem procentenheter, trots flera uppmärksammade utspel om bland annat samarbete med SD och införande av zoner där kriminellas rörelsefrihet begränsas.

– Moderaternas profil är utsuddad. De är svårt för väljarna att se vilka frågar det är som man driver. Partiets nedgång, och väljartappet till Centerpartiet, har huvudsakligen skett före utspelet om samarbete med SD, säger Toivo Sjörén.

För KD har livet under riksdagsspärren blivit vardag. Partiet har inte nått upp till fyra procent i Sifos väljarbarometer sedan augusti 2016. I förra mätningen gjorde visserligen partiet en statistiskt säkerställd ökning men var fortfarande under spärren. 3,6 procent hade röstat på KD om det varit val i dag.

– Det är ett parti med en väldigt, väldigt svag profil. Förut hade man äldreomsorgen men nu finns det egentligen ingen tydligen profilfråga inom KD. Det slår väldigt hårt, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet är inne på samma spår. Han menar att KD befinner sig i en situation som kan bli svår att krångla sig ur.

– Det finns inte så mycket som talar för att det varken ska gå upp eller ner. När Ebba Busch Thor kom till makten markerade man tydligt om en politik med hårdare tag. Det gav inte någon utdelning. Nu har den politiken tonats ner utan att ersättas av något annat. Det finns en passivitet när det gäller opinionsbildning och en vaghet om vad man ska vara för något parti som jag tror handlar om en ideologisk osäkerhet, säger Jonas Hinnfors.

Kristdemokraterna har flera gånger varit illa ute inför val men ändå hållit sig kvar i riksdagen. Till stor del har det berott på stödrester från andra allianspartier. Men frågan är i vilken utsträckning partiet kan förvänta sig den hjälpen i valet 2018. Alliansen står inte så enade som tidigare och dessutom, menar Jonas Hinnfors, kan Moderaternas låga väljarstöd göra att hjälpen därifrån uteblir i ett val.

– Det är en prekär situation för moderaternas väljare. Man kan fundera på beredvilligheten att rösta på ett annat parti när det egna partiet inte heller har så stort stöd som tidigare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.