GP:s ”Systrar” prisas som bästa socialreportage

GP:s granskning om prostitutionen i Göteborg ”Systrar” tilldelas Wendelapriset för årets bästa skrivna socialreportage. Det blir en i raden av flera utmärkelser och nomineringar för GP:s reportage om tjejerna som slutade vara tysta.

ANNONS
|

GP:s reportage ”Systrar”, en granskning av sexhandeln i Göteborg, har tilldelats Wendelapriset för bästa skrivna socialreportage.

”Systrar” av Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi publicerades under 2020 i flera medieslag på en egen sajt med flera poddavsnitt, skrivna reportage och videoklipp. ”Systrar” skildrar verkligheten för unga tjejer i Göteborg från olika bakgrunder som har en sak gemensamt – de säljer sex.

– De här tjejerna ville ändra hur debatten såg ut kring prostitution och ta bort skammen från de utsatta. Att vi kunde berätta deras historier på deras sätt och att det sedan uppmärksammas av en förening till minne av Wendela Hebbe är det finaste kvitto man kan få, säger GP:s reporter Michael Verdicchio.

ANNONS

LÄS MER:GP:s ”Systrar” nominerade till Guldspaden

LÄS MER:GP dubbelt prisat på INMA Awards digitala gala

"Systrar” har nominerats till Stora journalistpriset och är också nominerade till Guldspaden som delas ut den den 11:e september. Granskningen har även tilldelats utmärkelsen INMA awards.

– Wendelapriset, det trodde jag faktiskt inte. Det var ett stort projekt att berätta alla tjejers historier på en egen sajt och ibland kändes det som att det skulle bli svårt att ro hem. Men nu när det mottagits så väl är det så skönt att kunna göra de de här modiga tjejerna rättvisa, säger GP:s bildjournalist Meli Petersson Ellafi.

Modiga unga kvinnor

Wendelapriset, som delas ut av den litterära föreningen Wendelas vänner, har fått sitt namn från Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga yrkesjournalist och den som anses ha skapat det svenska socialreportaget. Priset delas ut årligen sedan 2008 till Sveriges bästa skrivna socialreportage.

– Det är otroligt roligt att GP återigen uppmärksammas för ”Systrar”. Det här är en av de viktigaste granskningarna vi har gjort och jag kan bara hylla alla de modiga unga kvinnor som ställde upp och berättade, utan dem hade det aldrig blivit något ”Systrar”, säger Snezana Bozinovska, redaktör för ”Systrar” och GP:s grävgrupp.

Motiveringen till priset lyder:

"Genom att blanda undersökande journalistik med starka berättelser belyser reportageserien den prostitution som pågår mitt ibland oss, varje dag. Vi möter högstadietjejer som längtar efter statusprylar och män som utnyttjar deras längtan.”

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS