Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Ahlqvist: GP:s chefredaktör: Så arbetar vi för att fortsätta ge er de senaste och viktigaste nyheterna

Det nya coronaviruset har fått effekter på hela samhället och krisåtgärder införs i Sverige. Nu är korrekt information viktigt och Göteborgs-Posten gör allt vi kan för att vi ska kunna fullfölja vårt uppdrag, skriver GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I takt med att konsekvenserna av det nya coronaviruset har slagit mot samhället har debatten om Sverige har gjort tillräckligt ökat. Ska skolorna vara öppna? Borde inte alla testas? Ska inte all flygtrafik till Sverige stängas ner? Vår politiske redaktör Adam Cwejman skrev bland annat om hur Sydkorea, enligt tillgänglig statistik, verkar ha minskat smittspridning genom att bland annat genomföra väldigt många tester. Samtidigt höjs röster för att det nu är läge för enighet och inte splittring. Exempelvis gick oppositionen tills nyligen hårt fram och riktade kraftig kritik mot regeringen. Men nu har tonläget i kritiken sänkts och politiker från olika håll har visat viss enighet, i vad som verkar vara i syfte att upprätthålla förtroendet för våra myndigheter medan krisen pågår.

LÄS MER: Här är senaste nytt om det nya coronaviruset

Sakligheten i vår rapportering syftar till att inte driva upp en redan alarmistisk stämning. Det ska däremot inte förväxlas med foglighet och avsaknad av kritiskt tänkande.

Journalistiken har en annan roll. Absolut viktigast är att våra nyheter är korrekta och sakliga. I kristider ökar oron och rädslan och då tenderar även osanna uppgifter att snabbt få fötter och bli allmänna sanningar. Det är också självklart att den senaste informationen från Folkhälsomyndigheten ska nå våra läsare via en livesänd presskonferens på gp.se eller via papperstidningen. Sakligheten i vår rapportering syftar till att inte driva upp en redan alarmistisk stämning. Det ska däremot inte förväxlas med foglighet och avsaknad av kritiskt tänkande. I vårt uppdrag ingår att också berätta om kritik mot hur smittspridningen av Covid-19 hanteras. Vi har bland annat skrivit om den kritik som Västra götalandsregionen riktade mot Folkhälsomyndigheten efter att myndigheten sagt att det fanns tecken på samhällsspridning i Västra Götaland. Vi har också intervjuat Bo Lundbäck, professor i lungsjukdomars kliniska epidemiologi och seniorforskare vid Göteborgs Universitet som menar att generella åtgärder borde satts in tidigare.

Ni läsare får politikernas och myndigheternas syn på läget via våra kanaler men vi rapporterar också om kritiken, vi ger er hela bilden. I kristider är det extra viktigt att nå ut med helhetsbilden och därför har allt innehåll som är samhällskritisk information gällande det nya coronaviruset varit öppet på gp.se.

LÄS MER: Sahlgrenska drar in planerad vård

Göteborgs-Posten måste, som Västsveriges största tidning, kunna fullfölja vårt uppdrag, även i en situation där många blir utslagna i en pandemi. Vi arbetar därför med olika krisscenarier för att kunna hantera situationen om en stor del av våra journalister blir sjuka eller måste arbeta hemifrån. I torsdags inledde vi ett stresstest av redaktionen och första dagen arbetade tio procent av journalisterna hemifrån och under fredagen var det 20 procent som arbetade på distans. Med dagens teknik är det möjligt att genomföra de flesta uppgifter på distans och så här långt har testet fallit mycket väl ut.

För att så långt som det är möjligt kunna säkra utgivningen av papperstidningen har vi också sett över möjligheten att göra en tunnare tidning än normalt, det är inget vi har planerat för tillfället men vi är redo ifall vi skulle drabbas hårt framåt. På liknande sätt arbetar företaget där vår tidning trycks och de som delar ut tidningen med att säkerställa att det så länge som möjligt ska kunna gå att ge våra läsare en tidning ifall många blir sjuka. Jag passar dock på att redan nu be om förståelse för de eventuella problem som kan uppstå med distribution och tryck av papperstidningen och påminner om att våra nyheter också alltid finns i vår e-GP och på gp.se. I dessa kristider är det exceptionellt många som söker information och nyheter i våra kanaler och vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att kunna fullfölja vårt uppdrag med att leverera den bästa bevakningen på västkusten.

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi av coronaviruset