26 augusti: Så utnyttjar vårdcentraler systemet

Vårdcentraler i Västra Götaland har satt irrelevanta diagnoser på sina patienter för att få mer pengar från regionen. Enligt en ny rapport från regionen har vissa patienter fått så mycket som 45 nya diagnoser vid ett och samma läkarbesök.

ANNONS
|

Att vårdcentraler får mer pengar ju större behov deras patienter har låter rättvist, men det finns vårdcentraler som utnyttjar systemet. En ny utredning från regionen visar att det är vanligt att vårdcentraler sätter extra diagnoser som inte är relevanta för läkarbesöket för att få mer pengar från regionen. GP:s Michaela Karlén rapporterar.

Dessutom: G7-länderna ska hjälpa Brasilien med Amazonasbränderna, kvinna skjuten till döds i Malmö och radioaktiva isotoper hittade i Ryssland.

Programledare: Andreas Granath

Fakta: Nyhetspodden

Göteborgs-Posten ger dig de viktigaste nyheterna och fördjupningarna – varje vardag. Förstå dagen med Nyhetspodden.

Nyhetspodden finns där poddar finns. Sök på Nyhetspodden i din spelare eller följ länkarna nedan:

Nyhetspodden på Spotify

Nyhetspodden på Apple Podcasts

Nyhetspodden på Google Podcasts

Nyhetspodden på Acast

Nyhetspodden på GP.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS