Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP nominerade till Wendelapriset

Den 12:e september delas Wendelapriset ut för årets bästa socialreportage. GP:s Michael Verdicchios och Meli Petersson Ellafis ”Systrar” är ett av de nominerade.
– För mig betyder det jättemycket, särskilt eftersom priset handlar om just socialreportage och att skildra människoöden, säger Michael Verdicchio, reportern bakom granskningen.

Efter nomineringar till Stora Journalistpriset och Guldspaden samt vinsten av INMA awards är Michael Verdicchio och Meli Petersson Ellafi nominerade till ytterligare ett pris för sitt reportage ”Systrar”. Reportaget skildrar unga tjejer från olika bakgrunder som har en sak gemensamt – de säljer sina kroppar. Under arbetet med reportaget fanns hela tiden målet att slutresultatet skulle nå ut till just unga människor.

– Det var hela tanken med det. Jag mötte de här tjejerna och de läste liksom inte GP, utan lyssnade på poddar och tog till sig nyheter på andra sätt. För dem var det viktigt att det skulle vara spännande. Och att det skulle prata direkt till dem som personer, säger Michael Verdicchio.

Intervjupersonerna fick själva välja ut vilken musik de lyssnade på och den tonsatte sedan reportaget i ett podcastformat.

– Jag har nog aldrig fått så mycket reaktioner från unga. Vi hade en telefonsvarare som unga tjejer ringde in till med berättelser. Det var väldigt häftigt att vi verkligen kunde nå ut till den här målgruppen, säger Michael Verdicchio.

Den stora uppmärksamhet som deras granskning om sexköp har fått var inget fotografen Meli Petersson Ellafi hade räknat med.

– Vi förstod att vi hade unikt material i handen och att vi höll på med någonting speciellt, men att det skulle bli så här stort, det vågade man inte drömma om.

LÄS MER: GP:s ”Systrar” nominerade till Guldspaden

LÄS MER: GP dubbelt prisat på INMA Awards digitala gala

Hon menar att det unika med "Systrar” var att tjejerna som det handlade om, delade med sig av sina berättelser.

– Rättssystemet har inte lyckats skipa rättvisa å deras vägnar, men genom reportaget fick de en möjlighet till upprättelse genom att berätta sina historier, säger hon.

Wendelapriset instiftades 2008 till minne av Wendela Hebbe, Sveriges först kvinnliga yrkesjournalist. Bland de nominerade finns förutom systrar bland annat ”Foodora och gig-ekonomin” från Dan Ivarsson på Sydsvenskan och ”Kampen mot coronan” från Magnus Falkhed och Niclas Hammarström på Expressen.

– Det känns helt fantastiskt att tillhöra den gruppen, säger Meli Petersson Ellafi.

Den 12:e september utses vinnaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.