Vetenskapsskolans ledning svarar på massiva kritiken

Deras friskola har fått återkommande kritik från Skolinspektionen och sammankopplas med våldsbejakande islamistisk extremism – samtidigt som den tidigare huvudmannen bedöms som ett hot mot rikets säkerhet. GP har träffat Vetenskapsskolans ledning som i en lång intervju kraftfullt slår ifrån sig alla sådana anklagelser.
– Vår skola är ett rent integrationsprojekt, säger skolchefen Sven-Erik Berg.

ANNONS
|

GP:s granskning av Vetenskapsskolan – numer Safirskolan – har handlat om återkommande kritik från Skolinspektionen, anklagelser om orimliga betyg, kopplingar till islamistisk extremism och en person i ledande ställning som spridit IS-propaganda.

LÄS MER:GP granskar: Friskolan som kopplas till islamistisk extremism

En stor del av rapporteringen har också handlat om den tidigare rektorn, vd:n och huvudmannen Abdel Nasser El Nadi, på skolan kallad Abo Talal. Sedan han omhändertogs av Säpo i mitten av maj, och senare fick beslut om utvisning med hänvisning till rikets säkerhet, har skolan bytt både ägare och styrelse.

LÄS MER:Tidigare rektorn som fruktas av Säpo: Abdel Nasser El Nadi

Kvar är däremot skolans tre rektorer, som arbetat tillsammans med El Nadi i sju, åtta respektive nio års tid.

ANNONS

En av de graverande uppgifterna, avslöjad av den granskande sajten Doku i samarbete med Expressen, är att flera återvändare från krigets Syrien anställts på skolan.

Hur kunde det hända? Varför fick de vara kvar? Och vilka kopplingar har dagens ledning till El Nadi?

I en lång intervju svarar den nya ägaren Jihane Jdidi, skolans nya styrelsemedlem Johnnie Dunberg samt rektorn och skolchefen Sven-Erik Berg själva på de allvarliga anklagelser som riktats mot skolan. Sven-Erik Berg är också rektor för en kristen friskola och har en bakgrund i Hällebergsförsamlingen som tidigare granskats av GP.

LÄS MER:Röster inifrån Vetenskapsskolan: Judehat, censur och bönetvång

Notering: Varken Jihane Jdidi eller Johnnie Dunberg vill ställa upp på bild.

Anställds make deltog i halshuggningar

Flera personer som arbetat, och arbetar, på skolan har bott i IS-kontrollerade områden i Syrien – hur ser ni på att anställda bott hos jihadistgrupper?

Jdidi: Det första vi gör, precis som andra skolor, är att titta på belastningsregister – det står ingenting där. Vi behöver inte fråga varenda människa vi anställer vad de har gjort tidigare. Sen är det här under process – jag kommer att titta på det och se vad vi kan göra. En person har sagt upp sig efter samtal, en annan persons kontrakt löper ut i december och det kommer inte att förnyas.

ANNONS

Berg: De människor som vi har pratat med har tagit absolut avstånd från det som IS står för. De har varit där, men av helt andra orsaker än att vara delaktiga. Barn finns ju kvar i flyktinglägren, det är en fruktansvärd tragedi. Det kan inte bara handla om var du har varit utan också om varför.

LÄS MER:Sitter i Vetenskapsskolans nya styrelse – spred IS-propaganda

Nu pratar vi inte om personer som varit i flyktingläger. Enligt Skolinspektionens utredning har ni inte ens frågat personal om deras förehavanden i Syrien.

Berg: Den senaste personen var väldigt tydlig med varför hon hade varit där, det handlade om hennes dotter. När hon berättar det behöver jag inte veta mer. Hon tar absolut avstånd från all typ av radikalism.

Er biträdande rektor svarar på en rak fråga från Skolinspektionen, kring om ni frågat vad en annan anställd gjort i Syrien, att det är "känsligt”. Är det inte känsligt att låta henne jobba med barn utan att fråga om det?

Jdidi: Hon har inte arbetat med barn utan med administration. Hon har också sagt upp sig.

Oavsett roll har hon jobbat med barnverksamhet. Hon har varit i Syrien med en dåvarande make som deltagit i halshuggningar och dömts till livstids fängelse. Att det är för ”känsligt” att fråga om framstår som märkligt.

ANNONS

Berg: Det visste vi ju, det behöver vi inte fråga om. Hur hon upplevde sådana saker har vi inte pratat om. Vi försäkrade oss om att hon tar avstånd från det.

Syrienåtervändare jobbar kvar

Mamman till en av de första svenska jihadisterna som dog i Syrien har bott hos en jihadistgrupp där och arbetar fortfarande hos er. Är inte det problematiskt?

Jdidi: Som ny ägare och med ny styrelse har vi tagit ställning till det. Hennes kontrakt löper ut och kommer inte att förnyas.

Varför låter ni inte henne gå nu?

Dunberg: Det är inte så att vi har fått signaler om att den här personen skulle uttrycka sig på ett problematiskt sätt eller försöka påverka eleverna här i skolan. Att ha åkt till Syrien och vara där har hittills inte varit kriminaliserat. Vi hanterar symptomen av en nationell problematik och försöker göra det med arbetsrätt i ena vågskålen och kopplingar till extremism i den andra. För oss är det viktigt att hantera båda frågorna.

Oavsett lagstiftning kan man tycka att det är olämpligt att komma raka vägen från Syrien och börja på en skola. Varför anställde ni dem?

Berg: Vi har sökt personal och söker nu igen. En av dem var den enda sökande som överhuvudtaget hade kompetens för att kunna ta just det jobbet.

ANNONS

Var det ett självklart beslut?

Berg: Självklart var det definitivt inte, hon fick förklara sig. Det fanns inga signaler på att hon gav stöd till det här kring IS.

Skolchefen om El Nadi: "En visionär"

Både Säpo och regeringen bedömer Abo Talal (El Nadi) som ett säkerhetshot – vad är er åsikt om honom?

Berg: På skolan har han under de här åren aldrig, enligt vad jag erfarit, stått för något sådant – tvärtom. Vad han sedan har gjort eller hur han har uttalat sig på arabiska, på sin fritid i moskén och så vidare, vet jag ingenting om. Men här har det inte funnits en tendens till det.

Berg fortsätter: Han är en entreprenör och visionär som trodde på det här och tillsammans med Abo Talal har vi lyckats göra någonting riktigt bra.

Han målas ändå ut som en person som bidragit till radikalisering.

Dunberg: Bland muslimer i Göteborg är han känd för att ha försökt stoppa människor från att åka ned. Frågar man i moskéerna så säger folk att Abo Talal försökt övertyga unga att inte åka, så man är förstås intresserad av att se vilket underlag man har bedömt honom på. Jag har inte sett något sådant.

ANNONS

Vad har ni för kopplingar till Abo Talal idag?

Jdidi: Vi har inga kopplingar till Abo Talal idag. Jag har köpt skolan och det enda jag gör nu är att vänta på svar från Skolinspektionen gällande ägar- och ledningsprövningen.

Vad har ni för kopplingar till hans familj?

Jdidi: Jag har ett avtal med den tidigare ägaren, som idag är en av hans släktingar, men det är något som förhandlas just nu. Jag vill komplettera tidigare avtal och klippa alla band.

Berg: En av hans söner jobbade här under våren, men på grund av de här kopplingarna har vi sagt att han inte kan jobba här.

Har hans familj något inflytande?

Jdidi: Jag har redan svarat och ni har sett Skolinspektionens protokoll. Det finns inget inflytande.

Nya ägaren: "Vill klippa alla band"

Varför har du skrivit ett avtal som ger El Nadis familj möjlighet att återta skolan om du inte kan betala?

Jdidi: Att säljaren vill försäkra sig om att han kommer få pengarna är inget unikt, men eftersom det ställer till det så är det nu under förhandling. Jag vill förändra avtalet och eventuellt också hitta ett annat sätt att finansiera köpet. Jag vill klippa alla band så fort som möjligt.

ANNONS

Notering: Avtalsfrågan var en av flera som Skolinspektionen bett Jdidi att svara på. På fredagen svarade hon via sin advokat Hans Gaestadius, något som GT först rapporterade. I svaret står att det finns en gemensam partsvilja att omförhandla avtalet: ”Det innebär bl a att det inte kommer att finnas någon återköpsklausul”, skriver advokaten.

LÄS MER:Klausul gör att El Nadis familj kan återta Vetenskapsskolan

Hur vågar du köpa en verksamhet för 25 miljoner under de här omständigheterna?

Jdidi: Jag har haft mina barn här och ser vilket fantastiskt jobb dessa människor gör. Jag ser hur eleverna klarar sig och jag ser att ungdomar som gått i den här skolan verkligen satsar på framtiden. Jag tror på detta och jag ser också att det, rent ekonomiskt, är en skola som går med vinst.

Ser du ingen risk? Det pågår en utredning och alla partier vill stänga skolan.

Jdidi: Jag litar på det arbete som görs här.

LÄS MER:Alla partier överens: Stäng Vetenskapsskolan

Sven-Erik Berg frågar: Om det skulle gå i konkurs – är du personligt bunden vid det här då?

Jdidi: Det är något som jag inte har tänkt på egentligen, men jag har kontakt med både revisor och advokat som tar hand om allt det. Tar man inga risker så vinner man inte heller.

ANNONS

Förnekar att skolan är religiös

Ser du några problem med att dina nuvarande rektorer har stått nära Abo Talal under väldigt lång tid?

Jdidi: Jag har själv haft mina barn här och jag ser hur bra de har arbetat och hur bra resultat man har haft. Tar man över en organisation måste man först sätta sig in i situationen och se hur den är. Förändringar kan övervägas, men det är inget som jag tänker på just nu.

Skolan har ju fått återkommande kritik under de här personerna.

Jdidi: Det här är inte den enda skolan som fått kritik, det viktigaste är vad man gör åt den kritiken. Idag har vi inga öppna ärenden hos Skolinspektionen förutom en ägar- och ledningsprövning – det betyder att allt är åtgärdat och att dessa människor har gjort det de ska.

Skolan har konsekvent förnekat att den är religiös – i SVT sa Sven-Erik Berg att den är islamsk. Varför har ni hittills förnekat det?

Berg: Det är en icke-konfessionell skola, men vi drivs av en islamsk huvudman så vi kopplas till att vara islamsk och nästan alla elever kommer från en muslimskt religiös kulturell bakgrund.

Notering: Sven-Erik Berg sade följande om skolan i Opinion Live: ”En islamsk skola kan man väl säga, den drivs i varje fall av en islamsk huvudman”.

ANNONS

Ni har islamiska böner men är inte en religiös skola?

Berg: Nej, den är inte religiös. Jag som kristen är också välkommen att gå på den rastandakten. Vi erbjuder bönestund och halalmat, men för föräldrarna är inget av det så värst viktigt. Den här separationen har varit väldigt tydlig hela vägen. Det har inte funnits någon intention att detta ska vara någon religiös plattform.

Skolchefen: Ateism leder till avrättningar

Det pågår en större diskussion kring religiösa friskolor. Är det en bra idé att man går på separata skolor beroende på vilken kultur eller religion man har?

Berg: Om vi bara skulle få en ateistisk sekulär uttolkning av vår värdegrund så är den i grunden oerhört konfessionell. Då skulle vi få en strikt ideologiskt styrd skola i vårt land där ingen annan skulle vara tillåten. Då skulle vi verkligen sätta demokratin ur spel och få en mycket allvarlig situation. Det är precis så alla ateistiska stater har börjat sin resa, eller hur?

Berg fortsätter: Först tar man hand om utbildningsväsendet där inga andra åskådningar ska finnas än den ateistiska. Den ateistiska livsåskådningen påverkar människosynen och samhället i alla delar och är totalt livsfarlig. Vi håller på att få en ny statsreligion: ateismen. Vad blir nummer två historiskt sett? Att människor med annan livsåskådning ställs utanför tjänst i offentlig sektor. Nummer tre, som hänt i alla sådana samhällen, är att du förbjuds att bedriva näringsverksamhet. När dessa tre faller kommer det fjärde steget – titta på Kina eller Sovjet – med förföljelse, avrättning, deportation eller gulag. Om ateismen får genomslag som den håller på att få i vårt samhälle så kommer det bli fruktansvärt framöver.

ANNONS

Av de politiker jag hört ifrågasätta religiösa friskolor så är det ingen som ifrågasätter religionsfriheten.

Berg: Inte i nuläget, för du har inte ett opinionsläge för att driva den frågan än. Du driver den sekundärt genom att förbjuda dem att bedriva utbildning.

"Vår skola ett rent integrationsprojekt"

Skolans nya ägare Jihane Jdidi tycker att både medier och andra lägger alldeles för stor vikt vid det som varit, istället för på de förändringar som skett.

– Jag har tagit över skolan och vi tre sitter här och försöker se framtiden och fokusera på den vision vi har, utveckla skolan och gå vidare. Ändå gäller de flesta frågor, som du och andra kommer med, tidigare ägare och tidigare punkter. All kritik från Skolinspektionen har åtgärdats. Man måste få en chans, säger hon.

Hon tycker också att den bild som ges av skolan är felaktig.

– Mina barn har gått här och jag har flera gånger läst i tidningar om både det ena och det andra. Idag, när jag sitter här och har en verklig bild, så undrar jag hur mycket jag ska lita på media? Jag ser saker som skrivs som inte är grundade i bevis och hur man försöker påverka en pågående process. Det är allvarligt.

ANNONS

Skolans ledning menar att det vore förödande om skolan stängs.

– Barnen lämnar oss trygga och möter majoritetssamhället med gott självförtroende. Resultaten talar sitt tydliga språk, även om de nu ifrågasätts. Den här skolan är ett undantag i våra förorter som fungerar alldeles utmärkt, säger Johnnie Dunberg.

– Jag menar att vår skola är ett rent integrationsprojekt, tillägger Sven-Erik Berg.

LÄS MER:Rektor anmäler Vetenskapsskolan för orimliga betyg

ANNONS