Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Verdicchio Bild: Anna Tärnhuvud
Michael Verdicchio Bild: Anna Tärnhuvud

Två GP-granskningar nominerade till Guldspaden

Två av GP:s granskningar har nominerats till det ärofyllda journalistpriset Guldspaden. Nomineringarna gäller Michael Verdicchios granskningar "Guds utvalda skola" och "I religionens namn".
– Det känns jättekul att två granskningar som jag lagt ner så mycket jobb på blir nominerade, säger han.

Båda granskningarna är nominerade inom kategorin "storstadstidning". I den ena granskningen, "Guds utvalda skola", avslöjade GP hur indoktrinering och sektinslag i en frikyrkligt driven skola, Hällebergsskolan i Ljungskile, lett till psykisk ohälsa och att mängder av skolungdomar försökt begå självmord.

LÄS MER: GP Granskar: Guds utvalda skola

Grävet avslöjade även hur skolpengar hamnade i församlingsverksamhet, att Skolinspektionen missat missförhållanden gång på gång, samt att kyrkans ledning känt till missförhållandena i många år. I samband med granskningen avgick rektorn och skolan riskerar nu vite efter att Skolinspektionen gjort en särskild tillsyn.

Agerade moralpolis

Den andra granskningen GP:s Michael Verdicchio är nominerad för är "I religionens namn", som granskade religiös påverkan i skolmiljö. Granskningen visade att svenska skolor tillmötesgår föräldrars krav kopplade till heder och religion, samt att 27 av 40 uppringda förskolor skulle kunna tänka sig att agera moralpolis efter föräldrars önskemål. Granskningen ledde till att Gustav Fridolin kallade Skolinspektionen och kommunledningen i de tre storstäderna till ett särskilt möte för att diskutera granskningen.

– Jag är oerhört stolt över båda granskningarna. Man lägger ner så oerhört många timmar på detta, man lever i princip i sitt jobb. Men det hade inte kunnat göras utan alla de människor som ställt upp och berättat om saker de utsatts för, säger GP:s grävreporter Michael Verdicchio.

Michael Verdicchio har tidigare vunnit en guldspade år 2014 – då för en granskning av ett hemtjänstföretag som vanvårdade äldre.

Granskningar som gjort skillnad

Snezana Bozinovska är redaktör för GP:s grävgrupp:

– Det känns extra roligt att vi blir nominerade med tanke på att GP satsar på gräv. Michaels granskningar har avslöjat allvarliga missförhållanden och gjort skillnad. Detta är inte möjligt utan allmänhetens tips, säger hon.

GP har de senaste åren satsat extra på grävande journalistik. Under våren förstärks grävgruppen med ytterligare en reporter.

LÄS MER: GP granskar: I religionens namn

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande journalister på Guldspadegalan den 6 april i Kalmar. Övriga nominerade i kategorin storstadstidning är: ”Sverigedemokraterna och valsedlarna” av Jonathan Leman och David Baas, Expressen, ”Nya Karolinska” av Lisa Röstlund och Anna Gustafsson, Dagens Nyheter samt ”Maktens kvitton” av Richard Aschberg, Aftonbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!