Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Två döda - läkaren förbjuds skriva ut läkemedel

Två patienter har dött i läkemedelsförgiftningar kort efter besök hos en läkare på Närhälsan i Göteborg. Efter GP:s granskning har läkaren förbjudits att skriva ut narkotiska läkemedel.

Beslutet togs av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i april efter att läkaren själv ansökt om att få sin förskrivningsrätt indragen i mars. Läkaren är i dag delgiven misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel efter en gemensam granskning av Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst. Vi avslöjade då hur 21-årige Jesper Östling dog i en läkemedelsförgiftning bara veckor efter att han sökt hjälp för ryggont på Närhälsan. 

Den aktuelle läkaren hade då skrivit ut närmare 1 600 tabletter i hög dos av det mycket starka morfinpreparatet oxikodon, ett läkemedel Jesper sen dog av. Inget tydde på en medveten överdos eller självmord, men Jesper hade tidigare haft problem med läkemedelsberoende.

Ytterligare patient dog

Efter granskningen i början av mars 2016 bad Närhälsan om ursäkt och lovade att man skulle förtydliga sina riktlinjer för att förhindra fler liknande överförskrivningar av starka och beroendeframkallande preparat. Den 15 mars 2016 förtydligades också reglerna för personalen inom Närhälsan där läkaren jobbar kvar.

Trots det visade det sig att samma läkare, bara veckor efter granskningen och förtydligandet, skrivit ut nästan 1 500 tabletter av samma preparat till ytterligare en patient. Bara dagar senare använde patienten tabletterna för att ta sitt liv.

– Det är helt otroligt. Det är närmare en årsförbrukning han skrivit ut på en gång, kommenterade kirurgen Åke Blixt, före detta verksamhetshef på Spine Center Göteborg med lång erfarenhet av smärtbehandling.

GP kunde även avslöja att det förekom lögner i den Lex Maria-utredning som Närhälsan gjorde efteråt.

"Borde ha agerat tidigare"

Åke Blixt menade att Närhälsan borde sett till att dra in läkarens förskrivningsrätt redan efter det första dödsfallet. Efter att läkaren anmälts för det andra dödsfallet valde dock läkaren att på eget initiativ ansöka om indragen förskrivningsrätt.

– Vi ser givetvis jätteallvarligt på det som hänt. Vi kom överens om detta som ett sätt att säkerställa patientsäkerheten. Vi kommer även att se över våra rutiner på andra sätt, sade Cathrine Thanner, primärvårdschef på Närhälsan.

Efter intervjun meddelade Närhälsan att läkaren tillfälligt tagits ur patientarbete. Läkaren själv har avböjt att kommentera fallet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!