Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre av fyra kommunala äldreboenden i Göteborg har eller har haft konstaterade fall av covid-19, visar GP:s granskning. Bild: Stefan Berg
Tre av fyra kommunala äldreboenden i Göteborg har eller har haft konstaterade fall av covid-19, visar GP:s granskning. Bild: Stefan Berg

Tre fjärdedelar av Göteborgs kommunala äldreboenden har drabbats av covid-19

Åtminstone tre av fyra kommunala äldreboenden i Göteborg har eller har haft konstaterade fall av covid-19. Det visar GP:s livegranskning av smittspridningen på äldreboendena i staden. Det är betydligt fler än antalet äldreboenden som Göteborgs stad har kunnat redovisa i sin löpande ögonblicksbild.

När GP för en knapp månad sedan lanserade livegranskningen Coronakartan kunde vi publicera namnet på 22 äldreboenden i Göteborg som drabbats av covid-19. Eftersom Göteborgs stad hemlighåller äldreboendena som drabbats har GP under granskningen istället tagit hjälp av läsarna för att få tips om smittspridningen. Informationen som har kommit in har sedan bekräftats med hjälp av bland annat medarbetare, ansvariga vårdcentraler och skriftlig dokumentation.

Kommunens senaste lägesbild visar att 54 procent av de kommunala äldreboendena och 46 procent av alla äldreboendena har smittan just nu. Men GP kan nu avslöja att den totala siffran över boenden som har drabbats är betydligt högre. I GP:s kartläggning framgår att åtminstone 47 av totalt 69 äldreboenden har eller har haft konstaterade fall av covid-19. Totalt mer än två tredjedelar, 68 procent, av alla boenden har drabbats.

LÄS MER: Hjälp oss att granska coronasmittans spridning på äldreboenden i Göteborgsregionen

LÄS MER: GP livesänder TV-debatt om coronavirusets spridning på äldreboenden i Göteborg

Av dem är 40 boenden i kommunal regi, motsvarande drygt 75 procent av alla sådana boenden, 53 stycken. Totalt är det alltså endast 13 kommunala äldreboenden som inte har kunnat bekräftas som drabbade av covid-19. I flera stadsdelar är det endast ett boende som vi inte har kunnat bekräfta att det har drabbats.

Daniel Bernmar (V): "Väldigt oroväckande"

Bristerna i kommunens hantering av pandemin har väckt skarp kritik från flera håll. Vänsterpartiet har tillsammans med MP och FI krävt bättre information och en utvärdering om hur det har kunnat gå som det har gjort.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd i opposition, säger att det är väldigt oroväckande att tre av fyra kommunala äldreboenden drabbats. Bild: Olof Ohlsson
Daniel Bernmar (V), kommunalråd i opposition, säger att det är väldigt oroväckande att tre av fyra kommunala äldreboenden drabbats. Bild: Olof Ohlsson

Daniel Bernmar (V) säger att politikerna i kommunstyrelsen inte i tid fått tillräckligt bra underlag om hur allvarligt läget varit, utan gång på gång ställts inför faktum.

– Att 75 procent av de kommunala boendena har drabbats är väldigt oroväckande och ett misslyckande, säger han. Men det är inte förvånande. Det är en otroligt pressad situation för äldreomsorgen i Göteborg efter de nedskärningar som högerstyret gjort.

Kristdemokraten Elisabet Lann, ansvarigt kommunalråd för äldreomsorgen, håller med om att det är ett misslyckande att smittan kommit in på så många boenden och menar att det visar hur viktigt det är begränsa hur många människor som rör sig på boendena.

– Det är inte så konstigt att den finns på äldreboenden eftersom smittan finns allmänt i samhället. Men vi skulle behöva lära oss av dem som har lyckats med att hålla smittan nere, så att så få som möjligt drabbas. Annars får vi de här förödande konsekvenserna med negativa spiraler.

Alliansen och S stödjer kraven

På onsdagen kommer ett krav på utredning av smittspridningen upp i kommunstyrelsen. Det ursprungliga kravet från de rödgrönrosa har nu bytts ut av ett gemensamt yrkande med Alliansen och S. Det innebär att det finns en bred majoritet för det nya förslaget. I yrkandet ingår även ett krav på att stadsledningskontoret framöver ska ge fullständig tillgänglig information om situationen på stadens äldreboenden.

"Informationen ska innehålla uppgifter och indikatorer såsom sjukskrivningstal, antalet smittade, misstänkt smittade samt antal avlidna i jämförelse med tidigare år", står det i yrkandet.

Lisbeth Nilsson, direktör för välfärd och utbildning på stadsledningskontoret, säger att kommunen kommer att ändra sitt sätt att redovisa smittspridningen.

– Ögonblicksbilden säger ju en sak förstås och nu har vi ett antal ögonblicksbilder som vi har presenterat. Vi kan göra något av det som gör att vi själva kan följa det bättre över tid och också ge både media och kommunstyrelsen uppgifter.

– Vi ser över det och kommer nog att delvis ta fram lite nya rapporter som vi hoppas ska bli bättre och tydligare. Vi har ingen annan tanke med det än att det ska gå att se på ett bra sätt.

LÄS MER: Nästan 200 döda i covid-19 på äldreboenden i Göteborg

LÄS MER: Kritisk rapport om Göteborgs stads kriskommunikation friserades

LÄS MER: Efter GP:s granskning: Kommunen bekräftar brister på äldreboenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!