Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tegnell om GP:s granskning: "Förskräckligt att så många går bort"

Äldreboenden som drabbats svårt av coronasmittan är till stor del ett storstadsfenomen. Det säger Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten när han tar del av GP:s uppgifter om hur Göteborgs boenden drabbats. De som driver boendena måste ta tag i frågan om varför det har blivit som det blivit, menar han.

När det gäller smittspridningen på äldreboenden har fokus framför allt legat på situationen i Stockholm, där coronasmittan totalt är mer utbredd än i övriga landet.

Men, som GP:s granskning kunnat visat har även Göteborgs äldreboenden drabbats hårt av covid-19. En majoritet av de kommunala boendena har eller har haft coronasmitta på en eller flera avdelningar. På bara två boenden i Östra Göteborg har 44 personer avlidit.

Efter onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten tog GP upp frågan med Anders Tegnell:

Två av tre kommunala äldreboenden i Göteborg har eller har haft smittade. Hur ser ni på situationen på boenden utanför Stockholm?

– Vi tittar på den hela tiden, hur stor andel av alla fall som kommer från äldreboenden i olika delar av landet. Och vi kan se att det är väldigt stora skillnader. Mindre regioner verkar klara det bättre, än större regioner. Det här är nog ganska mycket ett storstadsfenomen – att det är svårt att hålla en hög säkerhet på äldreboenden.

LÄS MER: Hälften har dött av coronaviruset på äldreboendets avdelningar

På vissa avdelningar har till och med hälften av de boende avlidit. Hur har det kunnat gå så illa?

– Det är en jättesvår fråga att svara enkelt på. Det viktiga är att man inte glömmer det. Dels för att det är förskräckligt att så många går bort, dels för att vi måste lära oss av det här och få bättre äldreboenden. Säkrare och med högre kvalité i framtiden.

Anders Tegnell säger också att det framför allt ligger på dem som driver boendena lokalt, i det här fallet Göteborgs kommun, att tillsammans med regionen se över och försöka förstå varför vissa boenden har drabbats svårt och andra inte alls.

LÄS MER: Efter GP:s granskning: Kommunen bekräftar brister på äldreboenden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!