Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SVT-profilen om hoten mot bönderna: "De är utsatta och känner sig inte skyddade överhuvudtaget". Bild: Per Wahlberg

SVT tvingas ställa in debatt om hoten mot bönderna

Efter GP:s granskning av terrorn mot bönderna planerade SVT:s debattprogram Opinion live att uppmärksamma den våldsbejakande djurrättsaktivismen.
Men SVT tvingas ställa in debatten. Bönderna vågar inte delta på grund av rädsla för hot och våld.
– Det bekräftar egentligen bara GP:s granskning. De är utsatta och känner sig inte skyddade överhuvudtaget, säger programledaren Belinda Olsson.

GP:s granskning har väckt starka reaktioner runt om i landet. Under de senaste veckorna har bland annat inrikesminister Mikael Damberg fördömt attackerna och under onsdagens partiledardebatt uppmärksammade Centerpartiets partiledare Annie Lööf det hat och hot som landets bönder utsätts för.

LÄS MER: Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Tvingas ställa in debatten

Inför kvällens Opinion live planerade även SVT att beröra ämnet. I drygt två veckors tid har Tv-kanalen jobbat för att hitta deltagare som är villiga att debattera det omfattande samhällsproblem som uppmärksammats i GP:s granskning.

Men inga bönder har velat ställa upp. Anledningen är att de känner sig alldeles för rädda att diskutera problemen i Tv-sändning.

– Det var först nu det gick upp för oss hur rädda de egentligen är. Att de känner att de inte vågar berätta vad de har blivit utsatta för och oroar sig för att deras berättelser ska vändas mot dem, säger Belinda Olsson, programledare för SVT:s Opinion live.

LÄS MER: Djurrättsaktivist hotar med mord – inspirerat av Breivik

Var villiga att anonymisera

SVT var även villiga att sträcka sig så långt som att anonymisera bönderna, något som är extremt ovanligt. Men trots det så fanns det fortfarande en stark oro hos de tillfrågade bönderna.

– Väldigt sällan upplever vi att folk inte vågar komma för att de är så rädda. Det är ett enormt demokratiskt problem när människor känner att de inte vågar berätta vad de har utsatts för att de är rädda för vad enskilda individer ska ta till. När människor inte längre vågar använda sin yttrandefrihet och ställa upp i media då blir det en fråga om demokrati, säger Belinda Olsson.

Från SVT:s sida beklagar man att man nu inte kommer att kunna belysa ämnet under torsdagens program.

– Det bekräftar egentligen bara GP:s granskning. De är utsatta och känner sig inte skyddade överhuvudtaget, säger Belinda Olsson.

LÄS MER: Bondens dotter, 7: "De säger att de kanske ska döda mamma"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!