Svårt för avhoppare att lämna sektliknande miljöer

Att växa upp i och lämna slutna religiösa miljöer kan skapa livslånga utmaningar. Det vittnar många läsare om efter GP:s granskning av den kristna Hällebergsförsamlingen. I dag klockan 13 sänder GP en debatt i ämnet direkt från Bokmässan.

ANNONS
|

I GP:s granskning av den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile och församlingen bakom vittnade ett fyrtiotal före detta elever och församlingsmedlemmar om hur miljön fått dem att må mycket dåligt – så pass dåligt att mer än hälften av dem försökt eller övervägt att ta sina liv.

LÄS MER: Elever vittnar: Kristna ungdomar drevs till självmordsförsök

Budskap om att utplåna sitt inre

I granskningen berättade bland annat en före detta elev, och hennes mamma Eva Lundell, om hur hon lockades in i den slutna och religiösa miljön via lärare på Hällebergsskolan. En miljö där vuxna predikade för barn om att utplåna sitt inre och där alla sorters nöjen, så som musik, tv och umgänge utanför församlingen var förbjuden. En miljö där det egna jaget beskrevs som "Satans kropp" och där barn som en konsekvens fört anteckningar om att döda sig själva.

ANNONS

LÄS MER: Bandinspelningar avslöjar: Det sa ledarna bakom stängda dörrar

Många av anklagelserna förnekades av skolledningen men bara några dagar innan publiceringen valde den före detta församlingsledaren och rektorn att säga upp sig.

– Jag känner mig så naiv. Grundlurad. Det hände mitt framför mina ögon och jag förstod det inte. Är det något jag ångrar i dag så är det att jag satte mina barn i den skolan, berättade mamman Eva Lundell i reportaget.

LÄS MER:Skolinspektionen granskar nu Hällebergsskolan

Många läsarmejl från avhoppare i frikyrkliga miljöer

Reportagen väckte starka känslor, något som inte minst märktes på den enorma responsen från GP:s läsare i många delar av landet.

– Sitter och skakar medan jag läser. Känner så väl igen mig från min uppväxt. Har än i dag problem med att släppa allt man växt upp med själv inom Jehovas vittnen. Jag tror många känner igen sig, säger en kvinna som ringt in till GP.

Flera som hört av sig har erfarenheter av församlingar inom bland annat Pingströrelsen, Jehovas vittnen och Livets ord. Många beskriver hur de under hela sitt liv brottats med ångest och skuldkänslor efter uppväxten inom de vad de själva beskriver som slutna, religiösa miljöerna.

"Det blev de rena mot de orena"

"Jag har fått hjälp med att förändra den destruktiva gudsbild jag fick med mig från den väckelsekristna pingstförsamlingen jag växte upp i. Det har med tiden blivit många timmar i terapi. Ångesten har dock inte gett vika, den finns ständigt med mig" skriver en kvinna till GP.

ANNONS

LÄS MER:Experten: Extremt plågsamt lämna en sekt

"Att lyssna på radio exempelvis var mycket syndigt liksom att delta i ”världens” nöjen. Så otroligt jobbigt och det blev verkligen vi mot dem, de rena mot de orena, ljuset mot mörkret" skriver en annan läsare.

Psykologen: "Väldigt tufft"

I dag klockan 13.00 direktsänder GP ett panelsamtal och en politikerdebatt i ämnet direkt från Bokmässan. I samtalet deltar bland annat psykologen Marianne Englund, som själv har erfarenhet av att lämna Jehovas vittnen och som i dag hjälper avhoppare från slutna miljöer via föreningen Hjälpkällan.

- Det kan vara väldigt tufft att lämna religiösa, slutna grupper. Det är inte som att lämna en bokklubb. För många får det stora konsekvenser, till exempel i kontakten med släkt och familj, som kan vara ingifta i rörelsen. Många får också problem med ångest och vilsenhet, eftersom man tidigare låtit församlingen styra hela ens personlighet. För en del kan det ta upp till tio år innan man kommer till rätta, säger Marianne Englund som vill öka medvetenheten i frågan.

LÄS MER:Marianne är äntligen fri från tanken om domedagen

Utöver Englund deltar även Eva Lundell från GP:s granskning, samt politikerna Anna Johansson (S) och Hampus Hagman (KD) i panelsamtalet.

Fakta: GP sänder live från Bokmässan

Efter GP:s granskning Guds utvalda skola. En mamma berättar om hur det var att ha barn på Hällebergsskolan. Två politiker drabbar samman om synen på religiösa friskolor. Vi pratar också om hur de som vill hoppa av en sektliknande organisation kan få hjälp.

Live från GP:s monter på Bokmässan, klockan 13.00 på fredagen. Direktsänds även på GP.se.

ANNONS