Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner (mitten), på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19-läget. Bild: Claudio Bresciani/TT
Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner (mitten), på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om covid-19-läget. Bild: Claudio Bresciani/TT

SKR utreder hemlighållande av äldreboenden

Att kommunerna hemlighåller vilka äldreboenden som drabbats av coronaviruset kritiseras av experter på offentlighetsprincipen och ifrågasätts över hela landet. Nu säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner, att organisationen tittar på frågan från ett juridiskt perspektiv.
– Det är så klart extremt viktigt att man klarlägger vad som egentligen gäller juridiskt i den här frågan.

GP har i en rad artiklar granskat Göteborgs stads information om smittspridningen på äldreomsorgen och kartlagt var smittan har tagit sig in. Kommunen lämnar inte ut information om vilka boenden som har drabbats och menar att det kan leda till men för enskilda personer.

– Det kan ju vara så att man inte vill att det ska komma ut att man bor på ett boende där det förekommer smitta, eller att anhöriga inte vill att det ska komma ut att en anhörig bor på ett boende där det förekommer smitta, har tillförordnade stadsjuristen Erica Farberger tidigare sagt till GP.

Men experter kritiserar hanteringen och menar att den strider mot grundlagen.

LÄS MER: Experter: fel av kommunen att inte lämna ut uppgifter om smitta på boenden

LÄS MER: Hjälp oss att granska coronasmittans spridning på Göteborgs äldreboenden

Frågan har lyfts av medier även i andra delar av landet. Nu säger Sveriges kommuner och regioner, kommunernas samverkansorganisation, att de utreder frågan.

Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner, säger att det är extremt viktigt att klarlägga vad som gäller juridiskt i frågan. Bild: Claudio Bresciani/TT
Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner, säger att det är extremt viktigt att klarlägga vad som gäller juridiskt i frågan. Bild: Claudio Bresciani/TT

– Vi har fått in frågor runt detta och det är något vi tittar på juridiskt. Det är så klart extremt viktigt att man klarlägger vad som egentligen gäller juridiskt i den här frågan, säger Emma Spak, sektionschef på avdelningen vård och omsorg.

Så det är inte helt tydligt i dagsläget vad som gäller?

– Man hänvisar här till situationen vi befinner oss i. Frågan har lyfts med våra jurister och de kommer återkomma i frågan.

Ett flertal kommuner, däribland Göteborg, menar att de inte kan lämna ut uppgifter om vilka äldreboenden som smittats på grund av patientsekretess. Är det rimligt? Experter vi har pratat med säger att det inte är det.

– När det gäller sekretessfrågorna… Det kan ju bero på hur det ser ut, hur många smittade det finns, om det är lätt att härleda till individ, och där måste vi hänvisa till att man får fråga kommun för kommun, vilka sekretessöverväganden man har gjort.

Kan inte detta spä på anhörigas oro, om det råder oklarheter kring hur smittobilden ser ut?

– Jo och det är klart att det finns ett starkt intresse nu av att veta hur det ser ut, och man är orolig för att anhöriga kan ha andra runtomkring som kan vara smittade. Det är klart att det kan finnas en sådan oro.

Hur ska allmänheten kunna utvärdera myndigheternas insats om man inte får fullgod insyn i verksamheter?

– När det gäller myndigheterna ska man ha en fullgod insyn i vad som görs och vi har ju en offentlighetsprincip, så det är klart att man ska ha insyn i vilka beslut som fattas.

Men det går ju inte att utvärdera boenden som inte lämnar ut uppgifter?

– Det kan ju finnas skillnad på om uppgifter lämnas ut löpande och de sekretessprövningar som görs i enskilda kommuner, och på att man får sammanställd nationell statistik, så att vi verkligen har så god insyn vi bara kan ha i hur det ser ut i Sverige. Den datan publiceras ju löpande här nu både av Folkhälsomyndigheten som visar upp sin data och Socialstyrelsen som visar upp lite annan statistik. Så jag är ändå trygg med att vi får tillförlitlig information.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!