Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josefine Karlsson framhåller männens del i det hela: De som köper och utnyttjar ungdomar och som fortsätter ha sex med dem trots att de ser och förstår att de gör personen illa. Bild: Jenny Ingemarsson
Josefine Karlsson framhåller männens del i det hela: De som köper och utnyttjar ungdomar och som fortsätter ha sex med dem trots att de ser och förstår att de gör personen illa. Bild: Jenny Ingemarsson

Självskadebeteende kan ligga bakom prostitution

En av fyra av unga som sålt sex gjorde det främst i självskadande syfte.
– Man stänger av sig själv. Den fysiska smärtan minskar det psykiska lidandet. Kortsiktigt. Långsiktigt mår man allt sämre, säger psykologen Josefine Karlsson.

Josefine Karlsson är psykolog och ansvarig för stödinsatserna på Ellencentret. Här kan unga mellan 15 och 25 som har, eller har haft, sex mot ersättning och använder sex som självskadebeteende få stöd och hjälp .

– Det finns så många myter och missuppfattningar kring den här gruppen. Man tänker: "hon går ju med på det självmant".

"Majoriteten av dem jag träffar går det bra för, även om det tar lite olika lång tid", säger Josefine Karlsson , psykolog på Ellencentret. Bild: Vedrana Corluka
"Majoriteten av dem jag träffar går det bra för, även om det tar lite olika lång tid", säger Josefine Karlsson , psykolog på Ellencentret. Bild: Vedrana Corluka

Själva termen sex som självskadebeteende är lite problematisk, menar Josefine Karlsson och framhåller männens del i det hela: De som köper och utnyttjar ungdomar, som fortsätter ha sex med dem trots att de ser och förstår att de gör personen illa.

– Det är ju egentligen männen som orsakar skadan, inte den unga själv.

Stänger av sina känslor

Men det påminner mycket om andra självskadebeteenden och har samma funktion – att slippa tänka och känna.

– Man stänger av. Den fysiska smärtan minskar det psykiska lidandet. Kortsiktigt. Långsiktigt mår man sämre.

En doktorsavhandling från Linköpings universitet visar att ungefär en av fyra unga män och kvinnor som sålde sex främst gjorde det i självskadande syfte.

Vad är sex som självskadebeteende?

– Att man upprepade gånger tar initiativ till att träffa män för att ha sex, trots att man inte vill ha sex och vet att det kommer att göra en illa.. Man kan göra det för att straffa sig själv och vet att det kommer att orsaka en lidande och påverka ens liv. I de fall man inte är tvingad in i prostitution, är sex som självskadebeteende ofta en av anledningarna till att det är svårt att ta sig ur.

– Direkt våld behöver inte vara inblandat, men ofta är det så. Det kan handla om att bli fastbunden eller utsatt för hårdhänt behandling.

Ofta tidigare utsatta för övergrepp

Vilka drabbas?

– Jag träffar mest unga kvinnor, men även transpersoner och ickebinära är utsatta grupper. Majoriteten av dem jag har kontakt med har tidigare varit utsatta för sexuella övergrepp, i sin barndom eller som tonåring. Det kan leda till posttraumatisk stress, ångest och depression.

LÄS MER: Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

Varför vill man utsätta sig för en traumatisk upplevelse gång på gång?

– Många beskriver det som att de då på något sätt är med och själva styr. Och att när de ändå inte är värda något så då kan de lika gärna fortsätta. Det lindrar deras smärta i stunden att straffa sig själva.

– Jag möter ofta unga som blivit våldtagna när de är 14-15 år utan att det tagits på allvar. Eller har de inte berättat det för någon eftersom det är så skambelagt. De har då inte fått adekvat hjälp och inte fått hjälp att bearbeta traumat.

Utan efterfrågan ingen prostitution

Hur kan man komma ur det?

– Många behöver traumabehandling och det kan vara långa köer till det och svårt att få. Det finns också en bild i samhället där man inte erkänner behovet av behandling – att man tycker att de har utsatt sig själva för det.

– På Ellencentret jobbar vi med samtal för att de unga ska förstå varför de gör som de gör, bearbeta det de varit utsatta för och ge dem hjälp med att kunna ta sig ur det. Man behöver hitta andra sätt att hantera sin ångest, andra sätt att tänka för att inte ta till den här flykten. Radera apparna man använt för den och hitta andra saker att göra i stället. Förebyggande behöver vi jobba med männen som köper sex eller skadar sexuellt. Utan efterfrågan – ingen prostitution.

Många vågar inte söka hjälp

Självskadebeteendet kan fylla många olika behov, men eftersom själva ämnet är så skambelagt kan det vara svårt att få förståelse från omgivningen. Det blir lätt en ond cirkel. Man vågar inte söka hjälp för att man skäms så mycket och så fortsätter det.

– Men det handlar egentligen inte om sex. Det handlar om ett sätt att överleva och lindra sitt egna mående.

På nätet finns flera sajter där man anonymt kan berätta om sina problem. Det kan sänka tröskeln för att så småningom kunna möta någon öga mot öga och berätta om det .

– Det kan vara ambivalenta känslor inför att sluta – på ett sätt vill man, på ett annat sätt är man rädd för sluta och inte få den lindring det ger. Men en bra möjlighet för att kunna hitta tillbaka till sig själv är att bli lyssnad på i ett samtal med någon som inte dömer.

Majoriteten av dem Josefine Karlsson träffar går det bra för, säger hon, även om det tar lite olika lång tid.

– Så det finns absolut hopp – både vad det gäller att kunna komma ur prostitution och självskadebeteende.

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

Fakta: Ellencentret

Ellencentret drivs av stiftelsen 1000 Möjligheter och vänder sig till unga som har erfarenheter av sugardejting, sex mot ersättning, sex som självskadebeteende eller att bli såld av andra.

I Stockholm finns en mottagning på plats, men det finns också möjlighet att chatta anonymt.

Ger gratis hjälp och stöd, oavsett kön eller könsidentitet.

Här kan du få hjälp och stöd

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.

Talita - Hjälper kvinnor ut ur prostitution och människohandel. Är en ideell organisation som bland annat erbjuder rehabiliteringsprogram.

Q-jouren Väst - Erbjuder skyddat boende och stöd för våldsutsatta kvinnor. Vill skapa en trygg plats.

Brottsofferjouren - Brottsoffer kan erbjudas stöd till exempel psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt stöd. Men även stöd vid en rättsprocess.

Kvinnofridslinjen Nationell stödtelefon som vänder sig till kvinnor som utsätts för hot, våld och övergrepp.

Mikamottagningen Göteborg – vänder sig till dem som har eller har haft sex mot ersättning, att skada sig med sex och/eller varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål. Erbjuder samtal, stöd och praktisk hjälp oavsett ålder, kön och sexuell identitet. Kontakten är kostnadsfri och du kan välja att vara anonym.

Tjejjourerna - ideella föreningar som jobbar gratis med att stötta och stärka unga tjejer. Alla som identifierar sig som tjej kan kontakta en tjejjour för stöd eller pepp. Här finns en särskilt sajt för sex som självskadebeteende.

Föreningen Storasyster - erbjuder stöd och gemenskap till den som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Stödinsatserna är öppna för alla personer från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet.

Umo.se - en webbplats om sex, hälsa och relationer för alla som är mellan 13 och 25 år. Här finns en lista över olika organisationer och myndigheter som kan ge stöd kring frågor om sex.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!