Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så utbildas nazister i krigföring och nätaktivism

Nätaktivism, stridsförberedelser och juridik. Så utbildas högerextrema aktivister i interna utbildningar.

Utbildningsverksamheten kallas ”Initiativ Idun” och ordnar både fysiska och teoretiska utbildningar för nazister och så kallade ”nationella”.
Under sommaren har flera västsvenska ledarprofiler inom NMR gått utbildningar här – samma personer som nu mobiliserar för NMR:s demonstration den 30 september.

Träning i "kemiska stridsmedel"

Enligt Initiativ Iduns hemsida bedriver man bland annat utbildning i juridik och ”taktiska operationer”. En utbildning som delas in i tre delmoment: ”Innan striden – praktiska och mentala förberedelser”, ”Under striden – Krigföringens grundprinciper” och ”Efter striden – traumavård”.

På hemsidan ligger flera inlägg uppe med texter och bilder, där nazistledare i NMR och andra vit makt-rörelser uppges ha fått utbildning av Initiativ Idun. I juni 2017 uppges att västsvenska NMR-medlemmar ska ha övat på att ”utsättas för kemiska stridsmedel”.

LÄS ÄVEN: GP avslöjar: Nazistledare vapentränades av försvaret

Säpo kontrollerar riskpersoner

Enligt Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström, håller man aktiv uppsikt på personer inom den så kallade vit makt-miljön som kan tänkas utgöra en fara för samhället.
– Exakt hur vi bedriver vårt arbete kan jag inte gå in på. Men det görs ständigt bedömningar utifrån vad personer och grupper gjort tidigare och har förmåga till. Det gäller såväl inom vit makt-miljön, islamistmiljön och bland den autonoma vänstern, säger Ahn-Za Hagström.

Vill avrätta "folkförrädare"

Vissa av Initiativ Iduns utbildningar är direkt baserade på NMR:s officiella aktivisthandbok, där medlemmar uppmuntras att ta till vapen och agera mot fienden. Fienden är vad NMR kallar ”folkförrädarna”, som man vid en kommande nazistisk revolution vill ställa inför rätta och avrätta.

På Facebook framgår även tydligt hur Initiativ Idun instruerar nazister i att bedriva aktivistarbete på nätet och locka fler anhängare. De uppmanas bland annat att förbereda sig gemensamt i chattgrupper, systematiskt leta upp nyhetsartiklar i stora Facebook-grupper och sedan börja debattera med andra i kommentarsfälten. För att verka sympatiska, uppmanas de använda ”vårdat språk” och humor i sitt aktivistarbete.

”Humor kan vara världens bästa vapen när det handlar om att internetaktivista. Vi skapar sympati för vår sak, samtidigt som vi förlöjligar eventuella folkförrädare” skriver Initiativ Idun i instruktionerna.

Drivs av göteborgare

En av dem som driver utbildningsverksamheten Initiativ Idun är göteborgare. Han är bror till en NMR-ledare i Västsverige och var tidigare själv en framstående profil inom det nynazistiska och numera nedlagda Svenskarnas parti.

Mannen sitter även i styrelsen för butiken Midgård – en butik som tidigare fällts i domstol för hets mot folkgrupp då man sålt material med hot mot judar och Ku Klux Klan-material med uppmaningar om att mörda svarta.

– Jag har inte så mycket att säga om varken Initiativ Idun eller motståndsrörelsen faktiskt, säger mannen när GP ringer upp.

Varför inte?
– Ett tips är att byta arbetsgivare. För övrigt vill jag inte prata med journalister, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!