Djurrättsaktion vid ett slakteri i Närke 2018.
Djurrättsaktion vid ett slakteri i Närke 2018.

Säpo har slutat bevaka militanta veganer

De anlägger bränder, mordhotar barn och skrämmer en hel yrkeskår till tystnad. Trots det har Säkerhetspolisen slutat kartlägga de militanta djurrättsaktivisterna i Sverige.

ANNONS
|

Som GP kan avslöja har minst 200 djurrättsrelaterade brott begåtts mot svenska lantbrukare och djurägare de senaste tre åren. Det handlar om misstänkta brandattentat, trakasserier, inbrott och mycket grova mordhot – i flera fall riktade mot små barn. Flera poliskällor uppger att man sett en ökning i aktiviteten bland militanta djurrättsaktivister de senaste åren.

Samtidigt har frågan plockats bort från Säkerhetspolisens bord.

– Både säkerhetspolisen och polismyndigheten fokuserar på brott i extremistmiljöerna och följer individerna. Just när det gäller djurrättsaktivisterna så är det dock polismyndighetens ansvar. Det är inget säkerhetspolisen hanterar längre, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

LÄS MER:Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

Lät annorlunda tidigare

Så har det inte alltid varit. År 2009 skrev Säkerhetspolisen tillsammans med Brottsförebyggande rådet en rapport om våldsam politisk extremism. Där ingick brottsliga djurrättsaktivister bland de grupper som Säpo undersökte, som en del av den autonoma miljön.

ANNONS
Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen.
Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säkerhetspolisen. Bild: STG

Några år senare, år 2014, åtalades och dömdes en grupp djurrättsaktivister till fängelse för en serie mycket grova attentat mot lantbrukare, bland annat mordbrand, grova mordhot, yxattacker och för att ha skändat två gravar.

I en rapport från Justitiedepartementet samma år, lät det dock annorlunda jämfört med år 2009:

"Djurrättsrörelser riktar visserligen sin brottslighet mot enskilda personer och företag och därmed mot demokratiska fri- och rättigheter men, de riktar inte sin brottsliga verksamhet mot någon av demokratins grundläggande funktioner och har ingen ambition att förändra statsskicket. Av det skälet ingår de inte i denna utredning och är inte heller ett av Säkerhetspolisens fokusområden" skrev Justitiedepartementet i rapporten från 2014.

– Anledningen är det skäl som Justitiedepartementet angett i skrivelsen. Men vi har ett nära och dagligt samarbete med Polismyndigheten i hela landet och de kommer fånga upp eventuell förändring, säger Sofia Hellqvist till GP.

LÄS MER:Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

"Går inte att stoppa det här"

GP har varit i kontakt med några av polismyndighetens främsta experter på militant djurrättsaktivism, som bekräftar att man inte har möjlighet att bevaka brotten i någon större skala. Anledningen är bland annat avsaknaden av en särskild brottskod för brott kopplade till djurrättsaktivism, något som gör det omöjligt att se hur många brott det handlar om.

ANNONS

Initierade poliskällor från flera olika distrikt i Sverige säger till GP att man saknar både resurser och juridiska möjligheter att stoppa brotten.

– Det är frustrerande när man vet hur systematiskt det sker. Som enskild lokalutredare med begränsade resurser går det inte att stoppa det här, säger Jesper Koch, polisutredare i Halland.

LÄS MER:Hör bönderna berätta om hoten

Så gjorde vi granskningen

GP har granskat brott kopplade till lantbruk och djurrättsaktivism - brott som är osynliga i svensk statistik. GP har granskat polisanmälningar, domar, djurrättsaktivisternas egna kanaler och dolda chattgrupper. Vi har också intervjuat poliser, åklagare, forskare, Säpo och experter med god insyn i militanta djurrättsrörelser.

Utöver detta har GP intervjuat ett 40-tal svenska lantbrukare. 32 av dem berättar hur de själva drabbats av brott. Samtliga drabbade ger liknande berättelser om hot, intrång, trakasserier och en enorm rädsla för att utsättas igen.

En sammanräkning GP gjort visar att det rör sig om minst 200 djurrättsrelaterade brott som begåtts i Sverige de senaste tre åren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS