Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Rygge: Den som bokat tid med läckt vaccinlänk har yttersta ansvaret

Vaccinatörerna hävdar att de aldrig haft i uppdrag att kontrollera om någon tillhör rätt priogrupp.
Västra Götalandsregionens vaccinationssamordnare Kristine Rygge menar det motsatta, men lägger störst vikt vid ansvaret hos privatpersonerna som fått vaccin.
– Den som har gjort fel är den som varit inne och bokat sig på någon annans länk, säger hon.

Efter GP:s avslöjande om att vem som helst kunnat boka tid för covid-19-vaccination, med vårdpersonalens doser, har Västra Götalandsregionen under måndagen skärpt kontrollerna.

Vaccinatörerna som vaccinerat vård- och omsorgspersonal i Göteborg – Svea Vaccin och Vaccin Direkt – hävdar samtidigt att de inte gjort något fel. Västra Götalandsregionen har helt enkelt inte krävt någon kontroll av patienternas arbetsplats, menar de.

– Nej, det har de inte. Vi har jobbat enligt VGR:s riktlinjer, säger Vaccin Direkts områdeschef Karin Fröberg.

LÄS MER: 65-plussare kan börja vaccineras om några veckor

Menar att det funnits krav

Kristine Rygge menar dock att det faktiskt finns sådana krav på vaccinatören, bland annat genom formuleringen att upphandlingen avser ”fullt ansvar för vaccinering av kommunalt anställd personal inom vård och omsorg”.

– Det står också att man planerar tillsammans med arbetsgivaren. För mig innebär det att om man har fullt ansvar för detta, så tar man också ansvar för att vaccinera rätt person.

Så enligt dig har Svea Vaccin gjort fel och inte VGR?

– Jag anser att den som har gjort fel är den som varit inne och bokat sig på någon annans länk. Men vi har skärpt till våra rutiner och ska se till att det här inte kan hända igen.

Så du menar att varken ni eller Svea Vaccin har gjort något fel?

– Alla vi tittar ju över om något kunde ha varit gjort annorlunda, för att detta skulle kunna ha undvikits.

LÄS MER: Astra-vaccinet stoppas efter biverkningar – men inte i Västra Götaland

”Varför går folk in och fuskar?”

Till och med förra veckan har 3 675 vaccindoser levererats till Svea Vaccin, och Kristine Rygge säger sig inte ha fått indikationer om att någon annan vaccinatör haft det här problemet. Samtidigt vet hon inte exakt hur många som fått vaccin, utan att tillhöra rätt prioriteringsgrupp.

– Hur många det kan vara vet vi inte i dag, men jag väljer att hoppas att det är en väldigt liten andel. Och oavsett antal är det för många. Vi har ju den här prioriteringsordningen.

LÄS MER: Sveriges vaccinsamordnare kritisk efter sena besked

Många undrar hur det kan få gå till så här, och hur det ens kan finnas en möjlighet att fuska.

– Ja, jag håller med. Det är jättetråkigt.

Varför finns ens möjligheten? Varför har ni låtit den här luckan finnas?

– Ja, varför går folk in och fuskar?

Varför finns kryphålet så att de kan fuska?

– Ja kryphålet var nog inte planerat, skulle jag tro, utan det var någonting som har visat sig nu, att folk har skickat vidare länken till någon som inte är vårdpersonal – utan privatpersoner. Nu har vi tätat igen det kryphålet som vi har fått reda på.

Yttersta ansvaret på vaccinfuskare

Regionen fortsätter utreda om något mer behöver göras, liksom hur man nu ska hantera de som gått före i vaccinationskön. I nuläget misstänker man dock inte att något direkt avtals- eller regelbrott har begåtts.

Hur ser du på ditt eget ansvar för att det kunnat gå till så här?

– Jag tänker att det yttersta ansvaret ligger på en person som har varit inne och bokat sig på någon annans länk, men alla har vi ett ansvar att se till att det hela tiden går till på ett så rätt sätt som möjligt. Där har självklart jag också ett ansvar.

Hon fortsätter:

– Alla vi i vaccinationssamordningen måste ju hjälpas åt för att få till detta så bra som möjligt, men att förutse att man ska fuska vet jag inte riktigt om man ska kunna göra ändå. Men självklart, vi får göra om och göra bättre.

LÄS MER: Socialstyrelsen: Färre äldre insjuknar – tack vare vaccinet

LÄS MER: Professor varnar för global tävling om vacciner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!