Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Regeringen har inte gjort tillräckligt för att skydda personer som köper nyproducerade bostadsrätter. Revisionsdirektör Johannes Österström har lett utredningen som kritiserar regeringen. Bild: Riksrevisionen
Regeringen har inte gjort tillräckligt för att skydda personer som köper nyproducerade bostadsrätter. Revisionsdirektör Johannes Österström har lett utredningen som kritiserar regeringen. Bild: Riksrevisionen

Regeringen kritiseras för dåligt skydd av boende

Risken är stor att bli lurad eller åka på en ekonomisk smäll om man köper lägenhet i en nybildad bostadsrättsförening.
En statlig utredning pekade för tre år sedan på problemen. Nyligen kritiserade riksrevisionen regeringen för att inte ha gjort något åt dem.

I en granskningsrapport från riksrevisionen kritiseras regeringen för att den ”inte har gjort ändamålsenliga insatser för att tillvarata köparnas intressen vid köp av nyproducerade bostadsrätter”.

De nuvarande problemen har sin grund i att bostadsrättslagen i stora delar baseras på de förhållanden som rådde när lagen skrevs 1930. Det påpekar revisionsdirektör Johannes Österström, projektledare för granskningen.

– Då var det vanliga att privatpersoner gick samman och bildade en bostadsrättsförening för att själva bo i huset. Nu bildas många föreningar av bostadsutvecklare, som sitter i de nybildade styrelserna. Effekten blir en del av problemen vi ser, säger Johannes Österström.

Kräver lagändringar

Därför behöver ändringar göras i bostadsrättslagen, anser riksrevisionen.

– Bostadsutvecklarna bör ha ett direkt ansvar gentemot köparna av lägenheterna, säger Österström.

”Bostadsutvecklarna” kan vara större eller mindre byggmästare eller enskilda företagare. GP har i flera artiklar beskrivit problem som drabbat personer som köpt lägenheter i främst små föreningar.

LÄS MER: Experternas varning: Se upp med små bostadsrättsföreningar

”Bostadsutvecklarna” kan vara både säljare och köpare av en fastighet som de ombildar till bostadsrättsförening, för att sedan sitta i dess styrelse tills lägenheterna sålts till boende.

"De boendes ställning är svag"

Riksrevisionen konstaterar att de boendes ställning är svag; när de hittar fel och riktar krav mot den ursprungliga ”bostadsutvecklarens” styrelse, riskerar de med nuvarande lag att själva drabbas av kostnaderna.

För att skydda de boende finns intygsgivare som ska garantera hållbarheten i de ekonomiska planerna som ”bostadsutvecklarna” tar fram.

– Intygsgivarna är samhällets garant mot osunda projekt, säger Carl-Magnus Oredsson, verksjurist på Boverket, som utfärdar behörighet till intygsgivare; i dagsläget 101 personer.

LÄS MER: Kräver stopp för osunda kopplingar

Men: det är ”bostadsutvecklaren” som väljer ut intygsgivare och även betalar för dennes insats. Och Boverket har ingen rätt att kräva vad en intygsgivare ska göra, utan kan bara rekommendera dem att exempelvis kontrollera bygglov. Det är också upp till intygsgivarna att sätta sin egen nivå på vad som ska betraktas som ”hållbar” ekonomi i en förening.

– Boverket skulle behöva lite vassare tänder, säger Carl-Magnus Oredsson, som konstaterar att den statliga utredningen (presenterad i april 2107) krävde skärpningar av bland annat reglerna kring intygsgivarna; samma brister som riksrevisionen nu kritiserar regeringen för att inte ha åtgärdat.

LÄS MER: Hade affärer med den han skulle granska

Under förra året utdelade Boverket sex varningar till intygsgivare som misskött sin intygsgivning. Ingen fick sin behörighet indragen.

En av de sex varnade intygsgivarna hade intygat hållbarheten för bostadsrättsföreningen på Idrottsgatan. Varningen gäller dock inte denna, utan slarvig intygsgivning för en förening i Torslanda.

Små föreningar blir fler

GP har talat med flera experter som påtalat de speciella risker som finns med små bostadsrättsföreningar.

– Frågan dök upp när vi gjorde granskningen men det är nästan en egen fråga. Vi höll oss till de breda perspektiven, säger Johannes Österström på riksrevisionen.

LÄS MER: Kvinna fick skyddat boende i svartbyggt garage

Enligt uppgifter från lantmäteriet fanns det i mitten av maj 2752 bostadsrättsföreningar med sex eller färre lägenheter. 224 av dem fanns i Göteborg. Det är en svag ökning jämfört med slutet av 2018.

Den statliga utredningen om stärkt skydd för bostadsrättsköpare ligger, tre år efter den presenterades, kvar på justitiedepartementet.

– Ärendet bereds fortfarande, hälsar justitieministerns pressekreterare.

Hon meddelar också att regeringen räknar med att i juni svara på riksrevisionens kritik.

Riksrevisionen kritiserar regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att förbättra skyddet för köpare av bostadsrätter. I granskningsrapporten ”Konsumentskydd vid köp av nyproducerade bostadsrätter”, skriver riksrevisionen att skyddet bör innebära att företagaren som producerar bostadsrätter får ”ett ansvar för leverans av varan till köparen”.

Riksrevisionen anser också att följande bör göras:

•Mäklarnas roll och informationsansvar förtydligas.

•Köparnas privatekonomiska risk begränsas vid tecknande av förhandsavtal.

•Definition införs av vad som är en hållbar ekonomi i en så kallad byggmästarbildad bostadsrättsförening.

•Bestämmelser införs att köparen ska ges information om risker i nyproducerade bostadsrätter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!