Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läs mer om granskningen på specialsajten gp.se/systrar Bild: Björn Larsson Rosvall/EXPONERA
Läs mer om granskningen på specialsajten gp.se/systrar Bild: Björn Larsson Rosvall/EXPONERA

Reaktioner på kvinnornas vittnesmål om sexköparna

"Upprörande” och ”blir förtvivlad”. Det är några av de reaktioner GP fått från politiker och myndighetspersoner efter att ha skickat ut dagboksanteckningar från unga kvinnor som köpts av män i Göteborg.

Mäklare, tonårskillar, lärare och kyrkoarbetare. GP:s Michael Verdicchios granskning och kartläggning av sexköpare visar att de finns i alla samhällsklasser, åldrar och yrken. I podden Systrar granskade GP, med hjälp av 16 drabbade kvinnor och transpersoner, närmare 400 män som köpt sex. En del av männen hade kvinnorna skrivit om i dagböcker och minnesanteckningar.

Student: ” Ville mysa, sen sex i hans rum. Minns hårda greppet runt handlederna. Helt ointresserad efteråt. Mötte mig ej med blicken, kollade bara ner på sedlarna.”

Vi skickade utdrag ur dagböckerna till politiker, organisationer och myndigheter. Kommunalråd Emmyly Bönfors (C) är en av de som tagit del av materialet och hon svarade direkt via mejl där hon bland annat skriver att granskningen är angelägen.

Vad reagerade du mest på?

– Jag blir förtvivlad över att det är så pass unga tjejer, i vissa fall barn, som utsatts för dessa sexuella övergrepp. Vi behöver sluta tala om detta som sexuella tjänster eftersom det faktiskt handlar om övergrepp. Det verkar finnas en kultur bland sexköpande män att detta är okej så länge man betalar och kommer undan med det.

LÄS MER: En halv miljon lyssningar på GP:s podd Systrar

Hon tycker att granskningen är angelägen bland annat eftersom tjejerna själva får komma till tals och just för att den visar att det inte finns någon stereotyp sexköpare. Lokalpolitiskt kan Göteborg stötta mottagningar och jourer som hjälper utsatta, men även ge föräldrar och andra vuxna information och kunskap för att kunna vara uppmärksamma i hemmet, skolan och föreningslivet, enligt Emmyly Bönfors.

– De här maktstrukturerna behöver vi alla bli bättre på att markera mot och prata om.

LÄS MER: Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

Kommunfullmäktige. Emmyly Bönfors Bild: Olof Ohlsson
Kommunfullmäktige. Emmyly Bönfors Bild: Olof Ohlsson

VD för IT-bolag: ”44 år men ser äldre ut. Feta sedelbuntar i hans väska. Småstadsaccent. Familjefar. Gift. Skulle bli avgudad. Ville ha komplimanger. Så han kände sig dominant men givmild. "

Rikspolischefen: ”Vittnar om en oerhörd utsatthet”

Rikspolischef Anders Thornberg, har också läst dagboksanteckningarna.

”Det är upprörande att ta del av dessa berättelser. De vittnar om en oerhörd utsatthet bland de ofta unga personer som på olika sätt har hamnat i dessa situationer.” skriver han i ett mejl till GP.

Han fortsätter:

”Polisen har under senare år förstärkt insatserna mot sexköp och människohandel, som ofta har kopplingar till grov organiserad brottslighet. Vårt arbete bedrivs tillsammans med andra myndigheter och frivilligorganisationer som stödjer de brottsutsatta. Det här visar vikten av att de insatserna fortsätter att utvecklas.”

Rikspolischef Anders Thornberg skriver att ”det är upprörande att ta del av dessa berättelser”. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rikspolischef Anders Thornberg skriver att ”det är upprörande att ta del av dessa berättelser”. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lärare i Göteborg: ”Lärare som ville ha rollspel när han köpte sex. Då var jag 14 år och han ville att jag skulle vara hans elev. Han jobbade som högstadielärare.”

Handlar om ”mindset”

Malin Roux Johansson, grundare av den ideella organisationen Realstars, har länge arbetat mot trafficking och har också fått ta del av dagboksanteckningarna. Hon både håller med och håller inte med om att sexköparen kan vara vem som helst.

– Det kan vara någon som är gift, ogift, rik, fattig eller whatever. På det sättet är det vem som helst. Men det är ändå inte det. För det handlar om kvinnosyn. Det finns skillnader mellan de som köper och de som inte köper sex, men det handlar om mindset snarare än de socioekonomiska faktorerna, säger hon.

Vilken är den viktigaste faktorn i dag för att en förändring ska kunna komma till skott anser du?

– Det är attityder kring objektifiering och socialisering. Allt det som har med att göra en människa avhumaniserad. Det är kopplat till sexuella trakasserier och små saker som sker i vardagen, som ändå är övertramp hela tiden. Vi smittas av attityder. Precis som vi kan smittas av att ”det är ok att köpa sex, vanliga män gör ju det”, det är jättefarligt att säga så, för det har inte varit så i Sverige.

Malin Roux Johansson jobbar mot trafficking Bild: Anders Hofgren
Malin Roux Johansson jobbar mot trafficking Bild: Anders Hofgren

– Det handlar om att vara tydlig med våra värderingar, ta avstånd och våga säga det i vardagen. Och inte fortsätta sprida de här glada-horan-myterna, säger Malin Roux Johansson.

Oskulden: ”Han var 19 år. Som jag. Bodde hemma hos föräldrarna. Ville ha sex i föräldrarnas säng. Ville ha lite gulligull-sex. Var oskuld.

Podden Systrar

Den granskande true crime-podden Systrar, en serie i sju avsnitt, finns att lyssna på där poddar finns. Sök bara på ”Systrar” i Spotify, Itunes, Acast eller under poddfliken i GP-appen.

I podden granskar GP:s reporter Michael Verdicchio sexhandeln i Göteborg och närmare 400 män som köpt sex. Lyssnaren får följa 15-åriga Luna som sålde sex till en världskänd gamingprofil, Elena som drogs in i sexhandel efter Instagramupploppen i Göteborg och 14-åriga Stina som utsattes för övergrepp av en barnvåldtäktsman – som i podden visar sig vara en tidigare lokalpolitiker, nämndeman och känd jämställdhetskämpe. I podden gillrar GP även en torskfälla tillsammans med tjejen Bella på ett behandlingshem – där Bella och GP för första gången konfronterar hennes förövare.

Mer info om männen, dagboksanteckningar och vittnesmål från kvinnor i prostitution finns på GP:s specialsajt – GP.se/Systrar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!