Polisen har ändrat sin strategi gentemot brottsliga djurrättsaktivister.
Polisen har ändrat sin strategi gentemot brottsliga djurrättsaktivister. Bild: Björn Olsson/TT

Polisen storsatsar mot brottslig djurrättsaktivism i Västsverige

Polisen i Väst satsar nu mer på att bekämpa brottslig djurrättsaktivism genom en central samordning och vässade arbetsmetoder. Det beskedet ger man efter GP:s granskning.
– Det är ett beslut från vår högsta regionledning, säger polischefen Mats Bergström.

ANNONS
|

Konkret innebär satsningen att alla misstänkta djurrättsrelaterade brott i Västra Götaland och Halland kommer att samordnas av en gemensam enhet på polisen.

Polischefen Mats Bergström i Skaraborg, är en av dem som varit involverad i framtagandet av den nya strategin.
Polischefen Mats Bergström i Skaraborg, är en av dem som varit involverad i framtagandet av den nya strategin. Bild: Polisen

– Samtliga polisområden och enheter i väst har länkats ihop. Vi har numera ett operativt nav och ska arbeta efter en operationsplan för hur vi ska hantera de brottsliga djurrättsaktivisterna. Arbetet leds och samordnas av en utredningsenhet i Göteborg, som kommer syssla med brott för hela regionen. Precis som med vilken annan organiserad brottslighet som helst, säger Mats Bergström, lokalpolisområdeschef i Skaraborg, ett område som varit hårt drabbat av brottslig djurrättsaktivism genom åren.

Polisen: "Kommer bli ändring"

Bakgrunden är att polisen, precis som GP kunnat visa i sin granskning, ser att aktiviteten bland brottsliga djurrättsaktivister ökat de senaste två åren. Diskussionerna kring att samordna djurrättsbrotten började redan förra året, men blev formellt alldeles nyligen.

ANNONS

LÄS MER:Djurrättsgruppen sprider bombinstruktioner – i egen handbok

– Högsta regionledningen har varit väldigt tydlig med att vi ska prioritera det här. Vi ser att de brottsliga djurrättsaktivisterna utnyttjar svårigheten att utreda brott när de rör sig runt över stora geografiska områden. Det kommer det bli ändring på. Vi är även mer proaktiva. Om vi ser att det sker grova brott, då kan vi gå in med tvångsåtgärder, säger Mats Bergström.

Ska se över juridiken

Hur många personer som ingår i navet vill han inte kommentera. Han säger dock att polisens rättsavdelning även håller på att se över hur djurrättsrelaterade brott kan rubriceras bättre för att lättare komma åt brottslingarna.

LÄS MER:Här är aktivisterna som sprider hot mot svenska bönder

– Om en jordbrukare blir utsatt för väldigt många brott, till exempel genom upprepade trakasserier och intrång, då kan man eventuellt rubricera det som olaga förföljelse eller övergrepp i rättssak. Det är något vi tittar på, säger Mats Bergström

Vill se samordning även nationellt

Som GP avslöjat har minst 200 djurrättsrelaterade brott begåtts mot svenska lantbrukare och djurägare de senaste tre åren. Det handlar bland annat om upprepade trakasserier, inbrott och grova mordhot – i flera fall riktade mot små barn. Två av de hårdast drabbade regionerna är Västra Götaland och Halland. Granskningen visar samtidigt att många polisanmälningar systematiskt lagts ned i brist på bevis och resurser.

ANNONS

LÄS MER:Bondens dagbok om dagliga terrorn: 78 dåd men noll dömda

I och med det här navet – kan man som lantbrukare i västra Sverige känna sig mer säker framöver?

– Bilden är att det är relativt få personer som begår många av brotten. Lyckas vi lagföra dem så kommer det att få positiva konsekvenser för lantbrukarnas säkerhet. Jag kan lova att vi gör vad vi kan.

Vad kommer man göra nationellt?

– Det kan jag inte svara på. Men det är klart att det vore bra om vi kunde samordna oss över landet också, säger Mats Bergström.

ANNONS