Mjölkbonden Anette: "Man känner sig aldrig trygg"

Det blev en debatt trots allt. Och med mängder av olika perspektiv och åsikter. Men i slutändan var nog alla deltagare eniga, att hoten och trakasserierna mot bönder måste upphöra.
– Man känner sig aldrig trygg. Och det är inte bara jag, utan det är alla bönder, sa mjölkbonden Anette Gustawson.

ANNONS
|

På torsdagen direktsändes SVT:s debattprogram Opinion Live, i samarbete med GP. Debatten berörde den militanta djurrättsaktivism som lyfts fram i GP:s granskning "Terrorn mot bönderna".

Michael Verdicchio, GP:s grävreporter som gjort granskningen, intervjuades av programledaren Belinda Olsson om den omfattande problematik som uppdagats.

– I vår granskning har vi sett allt från anlagda bränder, intrång i folks bostäder, skadegörelse, men framförallt trakasserier och mordhot, berättade han.

Över 300 hatiska kommentarer

I förra veckan tvingades SVT ställa in sin planerade debatt om granskningen eftersom ingen bonde vågade ställa upp. Framförallt på grund av rädsla för ytterligare hot.

Men i torsdagens debatt, som direktsändes från GP-huset vid Polhemsplatsen, deltog mjölkbonden Anette Gustawson, som även figurerade i GP:s granskning.

ANNONS

Hon berättade att det framförallt handlar om hat och hot över sociala medier. En av händelserna handlar om ett inlägg på Facebook som fick över 300 hatiska kommentarer.

– Men den kommentar som var absolut värst: "Snälla kan du skicka inte dina barn på slakt". Det tog ganska hårt, sa Anette Gustawson.

En av flera händelser

Händelsen är bara en utav ett flertal som hon utsatts för.

– Man känner sig aldrig trygg. Och det är inte bara jag, utan det är alla bönder, sa Anette Gustawson.

Programledaren Belinda Olsson frågade henne om hon anmäler händelserna.

– Ja, jag anmäler. Det händer ingenting, det går några veckor, och sedan lägger polisen ner, berättade Anette Gustawson.

Mats Bergström, polisområdeschef Skaraborg, förklarade att brottsligheten varit svår att hantera för lokalpolisområdena, men att man nu ändrat arbetssätt för att ta krafttag mot brotten.

– Nu har vi samordnat oss och jobbar offensivt med det här. Det är en jättestor risk att förtroendet för polisen och rättsstaten faller. Vi går på samma sätt som när vi jobbar med organiserad brottslighet, vi använder oss av alla delar av vår spetskompetens för att ta emot de här utmaningarna, sa han.

Men Anette Gustawson vill se åtgärder på ett nationellt plan. Problematiken är trots allt betydligt mer omfattande än bara Västsverige, menar hon.

ANNONS

– Jag tycker det är jättebra att det händer saker, men jag hoppas att det också sker nationellt.

Politikerna oeniga

På plats var riksdagsledamöterna Robert Hannah (L) och Adam Marttinen (SD). Eniga i sitt fördömande av brotten, men pekade på olika lösningar.

– Jag tror det behövs en helt ny typ av kriminalisering som kriminaliserar hela deltagandet i en kriminell organisation, sa Adam Marttinen och fortsatte:

– Det ska inte räcka med vem som gör vad, utan det ska räcka med att man varit delaktig.

Robert Hannah menade dock att lagstiftningen är tillräcklig som den är i dag, men att det behövs fler poliser och tydligare prioritering.

– Först och främst måste man se på det här som politiska brott och då måste polisen prioritera de här brotten. De här vill inte som Greta Thunberg använda sin röst för att förändra samhället, utan använda våld för att förändra samhället, säger han.

Vill visa hur djuren har det

Både Anette Gustawsson och LRF:s ordförande Palle Borgström, pekade på intrång på gårdar måste få hårdare rättslig påföljd. Men Samuel Rostøl, djurrättsaktivist, menade att intrång ibland är nödvändigt.

– Vi ställer oss inte bakom våld och hot mot bönder, men vi ställer oss heller inte bakom våld mot djur. I vissa lägen måste man visa hur verkligheten ser ut. Det kan betyda att man måste ta med sig en kamera in till gården för att visa hur det ser ut när reklamföretagen inte är där, sa han.

ANNONS

Anette Gustawson menade dock att debatten kommit bort från själva grundproblemet.

– Jag har har vänner som skriver till mig: "Det är så himla starkt att ni står upp för det här, jag är så jäkla rädd att jag inte vågar gilla eller dela dina inlägg", och det är detta som är problemet, sa hon.

Varpå hon fick medhåll från Samuel Rostøl.

– De här typen av beteenden gör att djurrättsrörelsen inte tas på allvar. Vi kämpar för oskyldiga som dödas i miljontals. Jag håller verkligen med om att vi måste bort från det, för det förstör för oss alla, inklusive djuren, sa han.

Se hela debatten här.

LÄS MER:Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

Fakta: Här ser du debatten

SVT:s Opinion Live kommer att sända direkt från GP-huset nu på torsdag, 7/2, med start klockan 19.00.

Du kan se debatten live på GP.se eller SVT Play. Den kommer också att eftersändas på SVT 1 senare under torsdagskvällen.

Både GP:s grävreporter Michael Verdicchio och en rad inbjudna gäster från lantbrukssektorn, rättsväsendet och politiken kommer att delta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS