Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt siffror från Socialstyrelsen har minst tio personer över 70 år insjuknat på särskilda boenden i Kungsbacka kommun. Bild: Stefan Berg
Enligt siffror från Socialstyrelsen har minst tio personer över 70 år insjuknat på särskilda boenden i Kungsbacka kommun. Bild: Stefan Berg

Minst tio smittade av corona på äldreboenden i Kungsbacka

Bara ett av de privata äldreboendena i Kungsbacka uppger att de drabbats av coronaviruset. Men Kungsbacka kommun väljer att inte berätta vilka av boendena i egen drift som har fått in smittan.

GP livegranskar med hjälp av er läsare smittspridningen i och runt Göteborg. Nu utökar vi till Kungsbacka. Coronaviruset kom till Vickans äldreboende i Onsala redan i mars.

– Det var ungefär som ett undantagstillstånd. Vi kände alla som om vi var i en annan värld. Vi var i krig mot covid-19, säger Inger Bergstedt, enhetschef för Vardaga på Vickans.

Hon beskriver en situation där de tvingades isolera en hel avdelning. De äldre fick stanna på sina rum och viss personal arbeta enbart på den avdelningen, där de också fick äta sin lunch och ta sina raster.

Totalt tre äldre insjuknade på avdelningen och ytterligare en person som redan var smittad flyttade in, av dem avled två personer.

– Det var jättetragiskt. Man dör, det är det man gör på äldreboenden i någon sorts sjukdom och nu råkade det bli covid-19, det hade kunnat vara kräksjuka eller influensa. Men det var hemskt eftersom de som ligger där i sitt yttersta bara får se oss med skyddskläder på. Även om vi lät anhöriga komma om de ville, men de är kanske i riskgrupp själva, säger Inger Bergstedt.

LÄS MER: Smittspridning på flera äldreboenden i kranskommunerna

Begränsade coronasmittan till en avdelning

Hon tillägger att de fick anställa fler och lyckades begränsa smittspridningen till en avdelning. Och nu verkar stormen ha lagt sig.

– Vid minsta lilla misstanke om symptom så provtar sjuksköterskorna den personen. Vi stänger in personen på sitt rum tills att vi fått ett provsvar. Vi är väldigt noga med att vi inte ska få in några fler fall och det har vi inte fått sedan utbrottet, säger Inger Bergstedt.

På Vardagas andra boende i kommunen, Kolla äldreboende, är Charlotte Robertsson enhetschef. Hon meddelar att de har vidtagit åtgärder, som att dela upp de äldre under aktiviteter och trycka extra på hygienrutinerna, men ännu inte fått in någon smitta.

Även Humana driver två boenden i kommunen, Ekhaga och Blåvingevägens äldreboende. Båda enhetscheferna på de äldreboendena svarar att de inte har eller har haft någon smitta på sina boenden i dagsläget.

– Vår bedömning är att situationen är stabil, säger Elzbieta Durling, verksamhetschef på Ekhaga och tillägger att de har tillräckligt med skyddsutrustning.

Även hon beskriver en annorlunda vardag med nya rutiner, besöksförbud och förändrade aktiviteter för de äldre.

LÄS MER: 99 år och friskförklarad från covid-19

Kommunala boenden hänvisar till sekretess

Men vilka av de kommunala boendena som har fått in smittan vill inte kommunen berätta med hänvisning till patientsekretess. ”I Kungsbacka kommun svarar vi inte på frågor kring hur det ser ut på enskilda boenden” svarar en av enhetscheferna på ett av de kommunala äldreboendena via mejl.

GP har sökt flera ansvariga i Kungsbacka kommun för att få ytterligare kommentarer, men i skrivande stund utan resultat. Men på kommunens hemsida möts kommuninvånarna av ett liknande budskap, att på grund av "patientsekretess och av hänsyn till personlig integritet kommunicerar inte Kungsbacka kommun kring enskilda sjukdomsfall eller bekräftar vilket/vilka boenden eller i vilken hemtjänstgrupp det finns personer med konstaterad smitta." Men enligt siffror från Socialstyrelsen uppdaterade den 19 maj var då 10 personer över 70 år bekräftat smittade på särskilda boenden i kommunen.

Under en presskonferens i mitten av maj meddelade kommunen att de avsatte en avdelning på Smedjans korttidsboende för drabbade av covid-19.

LÄS MER: Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!