Front Advokater har huvudkontor i Göteborg.
Front Advokater har huvudkontor i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Lerum flaggar för granskning av Front

Nu framförs krav till kommunledningen i Lerum att också denna ska granska betalningarna till Front Advokater. I flera år drev kommunen en process mot ett företag. Processen slutade med nederlag för Lerum. Då hade advokaterna kostat 7,6 miljoner kronor, under rubriken ”misstänkt överfakturering”.

ANNONS

Processen det gäller är den långa och infekterade striden kring VVS-företaget Systemteknik.

Företaget var en mångårig leverantör till Lerums kommun. Men hösten 2014 anklagades företaget för att ha överdebiterat kommunen, och advokatbyrån Front, som då hette Gärde Wesslau, kopplades in.

I augusti i fjol träffades en förlikning mellan Lerums kommun och Systemteknik, med innebörden att kommunen ska betala 4,4 miljoner kronor till företaget.

Ett år dessförinnan hade advokatbyrån Rosengrens, som i april 2018 hade övertagit det kommunala uppdraget från Front, krävt att Systemteknik skulle betala 28,6 miljoner kronor till kommunen.

Kostnaderna för arbetet som advokatbyråerna Front och Rosengrens gjort för kommunen uppgår till 7,6 miljoner kronor.

ANNONS

Systemtekniks advokatkostnader stannade på en tredjedel av den summan: 2,5 miljoner kronor.

Mot bakgrund av GP:s granskning av debiteringsrutinerna hos Front Advokater har juristen och utgivaren av Lerums Nyheter, Lennart Lauenstein, ställt ett antal frågor till kommunledningen i Lerum, bland dem:

•Vilka instruktioner fick Front Advokater av kommunstyrelsen?

•Vilka råd fick kommunstyrelsen av advokaterna inför medlingen?

•Är det kommunens uppfattning att uppdraget är korrekt utfört?

Kommunstyrelsens ordförande i Lerum, Alexander Abenius (M), säger att han efter publiceringen av GP:s första artiklar om Front Advokater, haft en dialog med ”delar av förvaltningsledningen”.

– Där har vi sagt att vi får titta på detta med advokatfakturorna. Man kan utgå från att saken kommer att lyftas upp för diskussion på nästa kommunstyrelsemöte, säger Abenius.

Hur långt tillbaka i tiden ska ni granska fakturorna?

– Det är för tidigt att säga. Vi får börja med att titta på de fakturor som ligger närmast i tiden, och arbeta oss bakåt, säger Alexander Abenius.

De färskaste fakturorna kommer från Rosengrens advokatbyrå, där advokat Johan Pellegrini avböjer att medverka:

– Med hänvisning till advokatetiska regler kan jag inte lämna några kommentarer, säger Pellegrini.

GP har gett flera ledande företrädare för Front Advokater möjlighet att kommentera de nya uppgifterna, men de har avböjt.

ANNONS

Läs mer här:

LÄS MER:Jurist på byrån larmade internt

LÄS MER:Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER:Politiker reagerar på Front-granskningen

LÄS MER:Bakom fronten – juristerna talar ut om överdebiteringar och saltade fakturor

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS