Barnskyddet är inte särskilt starkt, säger socialchefen i syskonens hemkommun.
Barnskyddet är inte särskilt starkt, säger socialchefen i syskonens hemkommun.

"I det här fallet har vi inget mandat alls"

Barnskyddet är inte särskilt starkt när det dras till sin spets och barn kan försvinna på det här sättet. Det säger socialchefen i de försvunna syskonens hemkommun.

ANNONS
|

Skatteverket har informerat socialtjänsten om att de tre syskonen utvandrat och att deras föräldrar, som är vårdnadshavare, har skrivit under och godkänt det. Och eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med Kosovo finns det inga juridiska möjligheter för myndigheterna att agera, enligt enhetschefen på socialtjänsten.

Hon tycker det är beklagligt att de inte kunnat göra mer för att skydda barnen.

– Ja tyvärr. Barnen är svenska medborgare som bedömts ha ett skyddsbehov. Lagstiftningen hänger inte alltid med här.

"Vi försöker få kontakt"

Det är ovanligt att små barn avviker från boenden, säger hon. Om det händer är det någon som hämtar dem därifrån och för bort dem.

ANNONS

– När barn försvinner försöker vi få kontakt och eftersöker dem. Och det polisanmäls alltid.

LÄS ÄVEN: GP AVSLÖJAR: 527 unga offer för hedern

Om en av vårdnadshavarna hade varit med på att försöka få hem barnen så hade det funnits en möjlighet att myndigheterna kunnat hjälpa till genom att anlita en advokat för att förhandla med den andra parten. Och om det funnits ett utlämningsavtal kunde de svenska myndigheterna samverkat med polisen i Kosovo för att försöka få hem barnen.

– Men i det här fallet har vi inget mandat alls. Man märker att barnskyddet inte är så starkt när det dras till sin spets och man kan försvinna på det här sättet.

Socialnämnden ska följa upp

Syskonens offentliga biträde, som företrädde barnen vid de juridiska förhandlingarna om omhändertagandet, säger till GP att hon inte har någon aning om vad som hänt med barnen efter LVU-domen.

– Det är socialnämnden som följer upp det, säger hon. Vad jag kommer ihåg var boendet hemlighållet för föräldrarna. Ändå har de kunnat ta reda på var de befann sig. Mannen i jourhemmet gick ju bara ut för ett kort ärende – så de måste haft ordentlig koll på det.

LÄS ÄVEN: Alicia, 12, giftes bort och våldtogs

ANNONS

Johanna Westlund departementssekreterare på Utrikesdepartementet uppger att UD varken har några verkställande eller utredande befogenheter att hämta hem omhändertagna barn som försvunnit och tagits utomlands. Det sköts i stället genom myndigheterna på barnens hemort i Sverige.

– Beroende på förutsättningarna i det enskilda fallet kan utrikesförvaltningen ge konsulärt stöd till barn och unga som befinner sig i en utsatt situation utomlands. En viktig del består i att vara förmedlande länk till ansvariga myndigheter i Sverige.

Svårt när myndigheter inte samarbetar

Vad gäller de tre syskonen som nu är skrivna i Kosovo finns inget ärende hos UD.

2014 presenterade Carin Götblad den statliga utredningen Våld i nära relationer, som bland annat handlade om insatser vid hedersförtryck. I utredningen föreslog hon att Sverige ska ta efter norsk och brittisk modell för att bättre kunna hjälpa barn som förts utomlands.

LÄS ÄVEN: Här finns hjälp att få!

– Det är svårt i många länder där myndigheterna inte vill samarbeta kring dessa frågor. Jag tycker och föreslog i min utredning att man ska titta på Norge och Storbritannien. Deras ambassader har som uppgift att hjälpa till i dessa ärenden. Till exempel genom transnationella nätverk bland frivilligorganisationer och om möjligt även med myndighetspersonal för att hjälpa till och finna dessa barn och få hem dem.

ANNONS

Fakta: Barn som försvinner utomlands

  1. Om barn, som är omhändertagna enligt LVU, försvinner utomlands kan svenska myndigheterna i barnets hemkommun samverka med polis i landet för att få hem barnet. Det gäller endast om Sverige har ett utlämningsavtal med landet i fråga.
  2. UD har inga befogenheter att hämta hem omhändertagna barn som försvunnit och tagits utomlands, men kan vara en förmedlande länk till ansvariga myndigheter i Sverige.
  3. Unga som förts utomlands för t ex tvångsgifte och som kan komma kontakt med den svenska ambassaden kan få hjälp med resehandlingar. Ambassaden har möjlighet att utfärda pass utan vårdnadshavarens medgivande om de får ett yttrande från den ungas hemkommun.
  4. Svenska ambassader kontaktas varje år av personer som riskerar eller har utsatts för familjerelaterat våld eller hot om våld, och som hindras från att återvända till Sverige. Bland dessa personer finns bl.a. barn som är strandsatta utan vårdnadshavare och barn som berättar att de har utsatts eller riskerar att utsättas för ett tvångsäktenskap.
  5. Källa: UD
ANNONS