Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Boo, ny grävreporter på Göteborgs-Posten.  Bild: Jonas Lindstedt
Sofia Boo, ny grävreporter på Göteborgs-Posten. Bild: Jonas Lindstedt

GP satsar vidare – prisad reporter till grävredaktionen

GP fortsätter att satsa på kvalificerad och grävande journalistik. Nu är det klart att den prisbelönta reportern Sofia Boo förstärker GP:s grävredaktion.

Sofia Boo har jobbat med grävande journalistik på Kaliber, Sveriges Radio, i tio år. Hon har gjort en rad uppmärksammade granskningar som till exempel: ”Fasthållen till döds Kriminalvårdens farliga grepp”, ”Nyförlöst och fängslad” och "Männen som fortsätter slå".

Till hösten börjar hon som reporter på GP:s grävredaktion.

– Det känns spännande och roligt att prova på något nytt. GP har ju jobbat en del med poddar så jag hoppas få ta med lite av mitt radiokunnande också, säger Sofia Boo.

Vad är det som gör grävande journalistik så viktigt, tycker du?

– Det är viktigt i en tid som nu när det finns mycket information överallt. Många kallar sig publicister och har egna kanaler att sprida sina budskap på. Då är det viktigt att det finns personer som inte bara följer den informationen som finns tillgänglig utan har tid att granska och kontrollera fakta.

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist beskriver hur granskning är en grundsten inom journalistiken liksom för Göteborgs-Posten.

– Våra läsare uppskattar verkligen fördjupande och granskande journalistik och därför är det så glädjande att vi nu knyter till oss en så pass erfaren och duktig journalist.

Vill lägga fokus på sportvärlden och datajournalistik

Ett område som Sofia Boo gärna vill granska mer är sportvärlden. I våras gjorde hon till exempel ett gräv om en man som började jobba som ungdomstränare trots att han var dömd för sexualbrott mot barn.

– Stora klubbar med makt ska granskas och tåla att de granskas. Det kanske inte finns riktigt de resurserna inom sportjournalistiken idag, även om jag vet att sportjournalister gärna vill gräva mer, säger hon.

En annan sak hon vill ta sig an på GP är grävande journalistik med hjälp av stora mängder data. Idag finns ofta mycket statistik och data tillgänglig, det gäller bara att kartlägga den, säger hon.

– Jag gjorde till exempel ett stort jobb där jag kollade hur många som dömts för kvinnofridskränkning och sedan behandlats för det, för att se hur effektiv den behandlingen är, säger Sofia Boo.

”Sofia har ett fantastiskt driv”

Angelica Dimakis, nyhetschef för gräv och fördjupningar, säger att GP framför allt fastnat för Sofias sätt att ta sig an de ämnen hon granskar men också sättet hon möter de som vågar berätta.

– Sofia har väl upparbetade metoder och ett fantastisk driv och engagemang i det hon gör. Dessutom har GP under en tid jobbat mer med ljud, där kommer Sofia in på ett bra sätt med sin spetskompetens. Vi kommer helt enkelt få ännu en otroligt duktig grävare till vårt gäng, säger hon.

2015 fick Sofia Boo Guldspaden tillsammans med kollegan Markus Alfredsson för granskningen ”Lyxhotell och tvångsinjektioner”.

Hur kändes det att vinna priset?

– Det är ett kvitto på att man gjort något bra som får genomslag och som lett till förändring, och det är ju det vi hela tiden jobbar för, säger Sofia Boo.

LÄS MER: Hundakademin anklagas för våld mot hundarna

LÄS MER: Kvinnor i skuggan av de kriminella gängen

LÄS MER: Serneke fick gräddfil av tjänsteman – till fotbollslandslagets nya högkvarter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!