Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist och SVT:s Jorun Collin, ansvarig utgivare för Opinion Live. Bild: Måns Langhjelm
GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist och SVT:s Jorun Collin, ansvarig utgivare för Opinion Live. Bild: Måns Langhjelm

GP och SVT livesänder debatt om militant djurrättsaktivism

SVT fick ställa in sin debatt om GP:s uppmärksammade granskning av militant djurrättsaktivism på grund av att inga bönder vågade ställa upp. Nu blir den av – i samarbete med GP.
– En debatt som inte går att genomföra för att människor är rädda är en väldigt viktig debatt, säger Jorun Collin, ansvarig utgivare för SVT:s Opinion Live.

GP:s omfattande granskning av militanta djurrättsaktivisters hot och brott mot svenska lantbrukare har rönt stor uppmärksamhet runt om i landet, både på gräsrotsnivå och i det politiska toppskiktet.

LÄS MER: Inrikesministern om GP:s granskning: "Blir oerhört provocerad"

LÄS MER: Toppolitiker kräver krafttag efter GP:s granskning

LÄS MER: Här är lantbrukarnas kravlista till regeringen

SVT:s Opinion Live jobbade under två veckor för att få till en debatt i ämnet utan att lyckas.

– Huvudpersonerna i debatten, de utsatta bönderna, vågade helt enkelt inte vara med av rädsla för att bli utsatta för ännu mer hot, hat och påtryckningar, säger Jorun Collin, ansvarig utgivare för SVT:s Opinion Live.

Hur ovanligt är det?

– Det kan vara många saker som gör att en debatt inte går att genomföra och det är vi vana vid, men att människor inte vågar ställa upp är väldigt ovanligt.

LÄS MER: SVT tvingas ställa in debatt om hoten mot bönderna

Sänds i samarbete med GP

Nu blir debatten dock av, i samarbete med GP.

– När det inte gick ställde vi oss frågan vad vi måste göra för att det ska gå. Vi tänkte att det kanske går att genomföra debatten tillsammans med GP, vilket vi nu ser ut att lyckas med. Det förtroendekapital som GP byggt upp hos bönderna är det som i någon mån gör att vi faktiskt kan genomföra debatten, säger Jorun Collin.

Varför är det viktigt för SVT att lyfta den här frågan?

– Det avslöjande som GP gjort visar på ett stort missförhållande och det skapade en väldigt intressant debatt. Den blossade upp på sociala medier och många debattörer anser att det är en viktig fråga, säger Jorun Collin och fortsätter:

– Vi hoppas att det blir tydligt vad de här bönderna utsätts för och vad de ser som ett problem i kontakten med polis och politiker.

LÄS MER: Beskedet: Ingen nationell samordning mot militant djurrättsaktivism

GP:s chefredaktör: Viktig granskning

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist är glad över att kunna bidra till att debatten blir av.

– Vi började publicera den här granskningen för drygt två veckor sedan och intresset har varit enormt. Att vi nu kan bidra till att det till slut blir en debatt med hjälp av de kontakter vi har och den granskning vi har gjort känns jätteviktigt, säger han.

Varför är den här granskningen viktig?

– Den är viktig på flera sätt. Jag tror inte att folk riktigt har förstått omfattningen av det som många bönder får utstå. Granskningen visar också att det inte finns bra rutiner för hur polisen ska hantera den här problematiken. För att få till en förbättring måste sådana uppgifter komma fram.

LÄS MER: Polisen storsatsar mot brottslig djurrättsaktivism i Västsverige

Chefredaktören menar också att granskningen och den livesända debatten är viktig ur ett större perspektiv.

– En av våra viktigaste uppgifter är att låta röster komma till tals. Det är en del av vårt demokratiska uppdrag och nu får de här rösterna höras, säger Christofer Ahlqvist.

LÄS MER: Svenska bönder talar ut om militanta veganers terror

LÄS MER: Så blev djurrättsterrorn det största hotet mot bönderna

Fakta: Här ser du debatten

SVT:s Opinion Live kommer att sända direkt från GP-huset nu på torsdag, 7/2, med start klockan 19.00.

Du kan se debatten live på GP.se eller SVT Play. Den kommer också att eftersändas på SVT 1 senare under torsdagskvällen.

Både GP:s grävreporter Michael Verdicchio och en rad inbjudna gäster från lantbrukssektorn, rättsväsendet och politiken kommer att delta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!