Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Front Advokaters kontor vid Kungstorget. Bild: Anders Ylander
Front Advokaters kontor vid Kungstorget. Bild: Anders Ylander

Front överklagar att byrån uteslutits

Front Advokater väljer nu att överklaga Göteborgs stads beslut att utesluta byrån från den nya upphandlingen av juridiska tjänster.
”Vi ser fram emot en rättslig objektiv prövning” skriver Fronts styrelseordförande Kaisa Adlercreutz i ett mejl.

För Henrik Karlsson, direktör inköp- och upphandlingsförvaltningen, är Front Advokaters överklagan relativt väntad.

– Det händer då och då att sådana beslut överklagas och då får vi hantera det. Vi tycker inte att vi har gjort fel, säger han.

Henrik Karlsson, direktör för inköp- och upphandlingsförvaltningen. Bild: Mia Höglund
Henrik Karlsson, direktör för inköp- och upphandlingsförvaltningen. Bild: Mia Höglund

Bakgrunden är den granskning som GP inledde av Front Advokater under vårvintern i år. GP har bland annat publicerat flera vittnesmål om hur byrån saltat fakturor till Göteborg och andra kommuner, hur den förre vd:n Roland Adrell vissa dagar fakturerat offentliga aktörer för över 20 timmars arbete och hur en jurist på byrån slog larm internt om felaktigheter kopplat till vilken tid som faktiskt var tillåtet att fakturera. Sedan dess har många advokater och jurister lämnat byrån. En av dem är just Roland Adrell.

Genomförde egen granskning

Efter GP:s artiklar inledde staden en granskning av byrån och stoppade alla nya beställningar till Front Advokater. Granskningen visade att fel hade begåtts. Men inte så grova att de motiverade att bryta avtalet med Front Advokater, enligt kommunens bedömning.

När den tidigare Front-advokaten Jonas Wahlbom valde att träda fram i GP i september dröjde det sedan sex dagar tills att staden bröt avtalet med byrån. Då hade, enligt staden, flera personer valt att träda fram för att berätta om oegentligheterna. Därmed fanns det grund att häva avtalet. Staden har också beslutat att Front Advokater utesluts ur upphandlingen för ett nytt ramavtal när det gäller juridiska tjänster.

Upphandlingen stoppas

Front Advokater väljer nu, via den norska advokatbyrån Schødt, att överklaga uteslutningen från den nya upphandlingen. Det innebär också att Göteborgs kommun inte får teckna avtal med någon annan byrå förrän Front Advokaters överprövning är avgjord. Innan ett nytt ramavtal finns på plats får stadens bolag och förvaltningar själva sköta upphandlingarna och inköpen av juridik.

– Snittiden ligger på tre månader men det kan också ta längre tid som vi får vänta med att slutföra den här upphandlingen, säger Henrik Karlsson.

Front Advokater har också tidigare meddelat att byrån avser driva en skadeståndsprocess mot staden för det hävda ramavtalet. Göteborgs kommun förbereder också skadeståndsanspråk, för de fall där byrån debiterat för tid som inte arbetats.

När det gäller saltade fakturor skriver Kaisa Adlercreutz, Front Advokaters styrelseordförande, i ett mejl till GP att de ”inte känner igen sig i den beskrivningen och bestrider dessa uppgifter”.

Front Advokater vill att Förvaltningsrätten genomför en muntlig förhandling och att flera tidigare medarbetare på byrån, bland annat den förre vd:n Roland Adrell ska höras.

”För oss är det viktigt att få en möjlighet att höra vittnen så att korrekta förhållanden kommer fram”, skriver Kaisa Adlercreutz.

”Tröttsamt att de inte förstår”

Gustaf Göthberg (M) är ordförande i nämnden för inköp och upphandling. Även han menar att det inte var särskilt överraskande att Front Advokater valt att ta saken vidare.

Gustaf Göthberg.
Gustaf Göthberg.

– Det är rätt väntat att det nu blir en process mot dem. Men det är lite tröttsamt att de inte förstår att de har gjort fel och att de fortsätter att agera på det här sättet. En sådan här process kommer kosta att göteborgarna skattepengar. Det är bara att beklaga.

Gustaf Göthberg menar staden har ett gott läge inför den rättsliga prövningen.

– Jag tror att vi kommer gå vinnande ur detta. Där har jag ingen anledning att tro någon annat.

LÄS MER: Tystnad hos Front efter möte hos kommunen

LÄS MER: Miljonnota för vräkning av kriminella

LÄS MER: Fronts motattack: hotar stämma kommunen

LÄS MER: Stor ökning av kostnaden för advokater – men ingen kontroll

LÄS MER: Tingsrätten: Stor överdebitering av Front

LÄS MER: Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

LÄS MER: Kommunen vill ha pengar åter av Front – advokat prickad

LÄS MER: Front Advokater får inga nya uppdrag i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!