Stockholms Handelskammare uppger att de tar avstånd från de påverkansmetoder som framkommit i GP:s granskning.
Stockholms Handelskammare uppger att de tar avstånd från de påverkansmetoder som framkommit i GP:s granskning.

Fortsatt förtroende för Jan Emanuel Johansson – trots stödet till Djurfront

Den före detta toppolitikern Jan Emanuel Johansson har uttryckt sitt stöd för den våldsbejakande organisationen Djurfront och även stöttat den ekonomiskt. Efter att ha uppgivit sig vara ångerfull i samtal med Stockholms handelskammare ges han nu fortsatt förtroende i fullmäktige.

ANNONS
|

GP har i flera artiklar granskat den våldsbejakande organisationen Djurfront. Genom våld, trakasserier och mordhot har organisationen bedrivit en kamp för att stänga ner lantbrukares gårdar.

I GP:s granskning har det framkommit att förre Robinson-vinnaren, socialdemokratiske ex-toppolitikern och numera företagaren i fastighetsbranschen, Jan Emanuel Johansson, har bidragit med pengar till Djurfront. Dessutom har han uttryckt sitt stöd för organisationen i inlägg på Facebook.

LÄS MER:S-profilen gav pengar – till våldsbejakande Djurfront

Jan Emanuel Johansson sitter sedan 2016 i fullmäktige för Stockholms Handelskammare. När GP kontaktade Handelskammaren i samband med granskningen hade inte de någon vetskap om att Jan Emanuel Johansson bidragit med pengar till Djurfront.

Stockholms handelskammares kommunikationschef Robert Östholm meddelade att saken skulle diskuteras med Jan Emanuel Johansson, men att handelskammaren tar avstånd från alla former av våldsbejakande extremism och de påverkansmetoder som framkommit i GP:s granskning.

ANNONS

LÄS MER:Handelskammaren om Jan Emanuel Johansson donation till Djurfront: ”Nytt för oss”

Nu har samtal förts och handelskammaren har kommit fram till att Jan Emanuel Johansson ska sitta kvar i fullmäktige.

– Vi har haft dialog med Jan Emanuel och han har redogjort för att han är ångerfull och själv inser att han agerat oaktsamt och utan uppsåt begått ett misstag. Han uppger själv att han inte hade skänkt pengar om han varit medveten om de saker som framkommit i GP:s granskning, dragit lärdom av händelsen och att han kommer vara noggrann med vad han stödjer i framtiden. Därmed anser vi att saken är utagerad, säger Robert Östholm.

Centerpartiet vill införa ny brottskod

Centerpartisterna Ola Johansson och Johan Hedin skrev nyligen en debattartikel i GP, där de kräver politiska beslut och en nationell samordning för att motarbeta våldsbejakande djurrättsaktivister.

LÄS MER:Skärp lagen för att stoppa militant djurrättsaktivism

Ola Johansson tycker att Jan Emanuel Johansson har varit omdömeslös i sitt stöd till Djurfront.

– Jag tycker att det är beklagligt att han inte har bättre koll. Det ser ju jag också på Facebook att det finns en aningslöshet kring det här. När jag skriver inlägg om att djurrättsterror måste förbjudas får jag genast kommentarer om att jag borde tänka på djuren i stället, säger Ola Johansson (C).

Ola Johansson är riksdagsledamot för Centerpartiet.
Ola Johansson är riksdagsledamot för Centerpartiet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Enligt Ola Johansson behöver straffskalorna skärpas, men han menar också att det är minst lika viktigt att polisen ska kunna kartlägga och förstå systematiken i den här typen av brott.

ANNONS

– När det är systematiskt riktat mot en särskild yrkesgrupp och blir någon form av lågintensiv terror krävs det särskild åtgärder.

Han vill att regeringen uppmanar Brottsförebyggande rådet att införa en brottskod för djurrättsrelaterade brott, så att de går att kartlägga över hela landet.

– En brottskod är något som man registrerar i polisens system om vilket brott som begås. Någon sådan kod finns i dag inte för djurrättsrelaterade brott, vilket gör att man inte kan söka efter det i systemen.

Läs mer:

LÄS MER:Butiksägaren Sanna är Djurfronts nya mål: ”Man bara gråter”

Granskningen Terrorn mot bönderna

Våren 2019 kunde GP avslöja hur minst 200 djurrättsrelaterade brott hade riktats mot svenska lantbrukare och deras barn de senaste tre åren, däribland mordhot, skadegörelse, anlagda bränder och systematiska trakasserier. Genom att kartlägga anmälda brott och granska aktivisternas egna kanaler, däribland dolda chattgrupper, kunde GP visa att en stor del av brotten organiserades från Västsverige och av aktivister i den våldsbejakande djurrättsgruppen Djurfront. Samtidigt kunde GP visa hur anmälningar systematiskt lades på hög hos polisen.

Granskningen ledde till stora debatter i media och riksdagen, samt utspel från justitieminister Morgan Johansson om att skärpa lagen kring olaga intrång. Granskningen ledde också till att regeringen i ett regleringsbrev till polismyndigheten gav i uppdrag att börja prioritera den djurrättsrelaterade brottsligheten nationellt.

Våren 2020 nominerades reportern Michael Verdicchio till journalistpriset Guldspaden för granskningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS