Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I slutet av oktober stoppades den stora advokatbyrån från fortsatta uppdrag i Göteborg. Nu avgör Förvaltningsrätten om de ska få komma tillbaka.
Bild: Jenny Ingemarsson

Förvaltningsrätten: Korrekt av Göteborgs stad att utesluta Front advokater

Front Advokater stoppas från uppdrag i Göteborg. På onsdagen slog Förvaltningsrätten fast att advokatbyrån har begått allvarliga fel i yrkesutövningen. Front har inte genom självrättelse visat att advokatbyrån är tillförlitlig, fastslår rätten.

Front Advokater var en av Göteborgs större advokatbyråer och den helt dominerande leverantören av juridiska tjänster till staden när GP i februari i fjol inledde en granskning av byråns verksamhet. Sedan dess har antalet anställda på Front mer än halverats, till de 40 som nu redovisas på byråns hemsida.

I artiklarna presenterade GP uppgifter som pekade på att advokatbyrån satt i system att salta sina fakturor och ta betalt för timmar som inte arbetats.

Kommunen stoppade alla nya beställningar till Front tolv dagar efter att den första artikeln publicerats.

Beställningsstoppet hävdes tre månader senare. Under våren följde utredningar och åtskilliga politiska turer, vilka slutade med att kommunen hävde avtalen med Front i mitten av september. En dryg månad senare uteslöts Front dessutom från den nya juridikupphandlingen – värd 368 miljoner kronor – som skulle ha börjat gälla 1 november.

LÄS MER: Front Advokater får inga nya uppdrag i Göteborg

”Allvarliga fel i yrkesutövningen”

Som grund för uteslutning angavs att ”Front har gjort sig skyldig till allvarliga fel i yrkesutövningen som gör att Fronts redbarhet kan ifrågasättas.”

Front har överklagat uteslutningen till Förvaltningsrätten, som i veckan avgjorde att kommunens beslut var korrekt.

Enligt Front, som i processen företräds av jurister från den norska byrån Schjödts Stockholmskontor, är upprinnelsen till uteslutningen inte att kunderna varit missnöjda med Fronts arbete. Grunden är i stället GP:s granskning. Eller som det genomgående formuleras i byråns inlagor: skriverierna i GP.

Göteborgs stad, genom Inköps- och upphandlingsförvaltningen, anser det styrkt att det finns en kultur av överdebitering och debitering för icke-nedlagd tid på Front, och att byrån medvetet struntat i kraven i gällande ramavtal genom att ta betalt för arbete som gjorts av okvalificerad personal.

I slutet av maj hölls vittnesförhör i Förvaltningsrätten. Under två dagar förhördes 17 nuvarande och tidigare advokater på Front, kommuntjänstemän och en avhoppad politiker.

LÄS MER: Förre politikern: ”Fronts vd var en trygg punkt”

Vd ansåg sig behövas i alla ärenden

Det längsta förhöret hölls med advokaten Roland Adrell, som avgick från vd-posten i Front 1 april i fjol.

Han sa då att han ansåg sig vara en ”effektiv typ”, känd i ”hela kommunen”, och en ”rådgivare på hög nivå” i de flesta viktiga beslut som fattats i Göteborg under de senaste 15 åren.

LÄS MER: Tidigare Front-vd: Mitt arbete har gett mervärde

– Jag ansåg att jag skulle vara med i alla ärenden. Det har gett ett mervärde. Vi kan inte arbeta så att vi får ett sämre resultat, genom att följa avtalet, sa Adrell.

Roland Adrell, tidigare vd för Front Advokater. Bild: Anders Ylander
Roland Adrell, tidigare vd för Front Advokater. Bild: Anders Ylander

Han fick frågor om att han en dag fakturerat för 22 timmars arbete (”Så långa arbetsdagar hade inte ens jag. Det är tid som jag samlat ihop från mina lappar”) och att han under fem dagar när han samtidigt körde bil till Mipim-mässan i Cannes i mars 2019, och besökte ett antal vingårdar, fakturerade 52 timmar.

– Vi försökte göra trevliga saker på kvällarna, och det kan säkert vara så att vi stannade och köpte vin på dagarna. Det kan mycket väl vara så att jag arbetade tiden då, men det kan också vara tid som jag arbetat på annan dag. Men jag har arbetat tiden, hävdade Adrell inför Förvaltningsrätten.

Advokat: vd:s debitering orimlig

En tidigare ledande advokat, som slutade på Front sommaren 2019, var med på resan till Cannes, och bedömde Adrells debitering som orimlig.

– Tyvärr är det en byråproblematik. Överdebiteringarna var inte en mans verk, sa den tidigare Front-advokaten i sitt vittnesmål.

Ytterligare fyra tidigare Front-jurister vittnade att det rådde ett tveksamt, osunt eller direkt felaktigt sätt att ta betalt på Front.

I sitt skriftliga slutanförande till rätten går Front till angrepp mot främst tre av sina tidigare anställda, som anklagas för att säga som de gör utifrån hämndbegär och personliga konflikter med byråns ledning.

Trafikkontoret fick pengar tillbaka

Camilla Wallin, avdelningschef på trafikkontoret, berättade för Förvaltningsrätten att hon startade en egen utredning efter att ha läst GP:s artiklar.

– Jag gick igenom alla fakturor från 2018 och framåt. Jag fick stöta på några gånger, men sedan krediterade Front pö om pö, säger hon nu.

Återbetalningarna till trafikkontoret uppgår, enligt Front, fram till i april i år, till cirka 170 000 kronor. Detta för att Front använt oerfarna jurister och fakturerat för höga arvoden.

Även kommunens P-bolag gjorde förra året en egen utredning av sina Front-fakturor.

– Vi hittade några få fakturor som vi tyckte var lite suspekta. Men vi valde att låta det gå, eftersom det skulle bli en besvärlig bevisföring om vi skulle driva det i ett civilmål, säger P-bolagets avgående bolagsjurist Fia Hendar.

Hon beskriver tiden efter ”Frontaffären” som ett uppvaknande för staden.

– Vi har litat på advokatbyråerna. Och det är rimligt att anta att jurister inte sätter i system att fuska. Vi har nu, i kommunen, blivit oerhört mycket mer vaksamma, säger Fia Hendar.

Själv är hon på väg till ett arbete på ett konsultföretag inom upphandling. Hon anser att staden skulle kunna klara sig helt med egna jurister, och därmed spara stora belopp.

– Staden borde anställa kvalificerade stadsjurister för att slippa anlita externa jurister, säger Fia Hendar.

GP har utan framgång sökt Fronts tidigare vd Roland Adrell, och byråns nuvarande styrelseordförande, Kajsa Adlercreutz.

LÄS MER: Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER: Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

LÄS MER: Bakom fronten – juristerna talar ut om överdebiteringar och saltade fakturor

LÄS MER: Tidigare Front-advokat: Uppsättandet av tid var känt på hela byrån

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!