Vapenbeslag vid Tullverket i Göteborg.
Vapenbeslag vid Tullverket i Göteborg. Bild: Robin Aron

Erik Nord: "Vi tar vapen varje vecka"

31 vapen har beslagtagits av polisen på Hisingen hittills i år. Ungefär hälften tros ha kommit från miljön runt gängkriminella bakom de återkommande skjutningarna i Göteborg.
– Vi tar vapen varje vecka, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

ANNONS
|

Efter en period av relativt lugn har antalet skottlossningar i Göteborg börjat öka igen. Från 21 skjutningar förra året – lägsta nivån på fem år – är man redan uppe i över 40 i år.

Flera av skjutningarna under hösten och vintern har inträffat på Hisingen. I Biskopsgården har bland annat två unga män skjutits till döds. Senast under måndagskvällen besköts en person i Brämaregården.

Polischef Erik Nord  Bild Stefan Berg
Polischef Erik Nord Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Kort efter skottlossningen greps en tonåring med en pistol på sig. I anslutning till platsen kunde ytterligare tre personer gripas. De fyra männen sitter nu anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

ANNONS

LÄS MER:Väskan sprack av tyngden från vapnen

Enligt Erik Nord, polischef i Storgöteborg, bör man se förra året som ett ovanligt lugnt år när det kommer till skjutningar.

– Nu är vi tillbaka på de normala nivåer vi brukar ha i Göteborg. Det är inte normalt, men det är det vi har fått vänja oss vid. Den här typen av konflikter brukar komma i kluster och de följer inte alltid kalenderår, säger Erik Nord.

31 beslagtagna vapen

Jörgen Thorén, chef för Hisingspolisen, bekräftar att det har skett en upptrappning av våldet i hans område.

– Några av de grovt kriminella ledargestalterna har kommit ut från fängelsestraff eller efter att ha suttit häktade. Ett fåtal har stor påverkan på våldsutvecklingen i form av skjutningar. Det är tyvärr också så att när en skjutning händer så ökar risken för ytterligare en skjutning i närtid. Det är något vi vet och även tar höjd för.

Enligt honom finns det mycket vapen i omlopp i den kriminella miljön. På Hisingen har man beslagtagit 31 vapen hittills i år.

– Vi beslagtar vapen i samband med insatser och kontroller mot personer. Det är ett resultat av att vi hela tiden jobbar mot individer i den kriminella miljön. Att jobba mot rätt individer, alltså de vi vet är knutna till gängrelaterat våld, ger resultat, säger Jörgen Thorén.

ANNONS

LÄS MER:Han levererade vapen: "Det blir normaliserat"

"Tar vapen varje vecka"

Hur många vapenbeslag som görs i de andra polisområdena är oklart eftersom den typen av statistik inte förs, enligt Erik Nord.

– Men vi tar vapen varje vecka, i princip nästan dagligen i vissa perioder, över hela stan. Men det är en påfyllnad och ett flöde in av vapen som gör att vi kan dra slutsatsen att tillgången på vapen är god, säger han.

GP:s granskning om de illegala vapnens väg till Göteborg visar att de flesta vapen som används i gängskjutningar har sitt ursprung i forna Jugoslavien. Granater har uteslutande kommit från krigets Balkan, men även de flesta automatkarbiner, som exempelvis de som användes vid Vår Krog & Bar-skjutningen.

GP GRANSKAR: De illegala vapnens väg till Göteborg

I slutet av november var Erik Nord i Belgrad i Serbien för ett möte om vapensmuggling med bland andra representanter för polismyndigheterna i Västra Balkan och serbiska politiker. Där pratade man bland annat om hur man kan spåra vapnen på ett bättre sätt.

– Man ska kunna förse Serbien med alla serienummer på de vapen som beslagtagits här. Vi vill också kunna spåra olika individer som misstänks ha smugglat vapen för att se hur de rest. Det gör man bäst där nere. Det finns ett genuint intresse för att bli av med detta bekymmer på Balkan och vi borde utveckla samarbetet ännu mer, säger Erik Nord.

ANNONS
ANNONS