Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Tre små syskon bedömdes fara så illa att de tvångsomhändertogs av sociala myndigheter och placerades på skyddat boende. Trots det försvinner de vid två olika tillfällen och förs utomlands. I dag står syskonen skrivna på en adress i Kosovo.

Barnen rövades bort - myndigheter maktlösa

Tre små syskon bedömdes fara så illa att de tvångsomhändertogs av sociala myndigheter och placerades på skyddat boende. Trots det försvinner de vid två olika tillfällen och förs utomlands. I dag står syskonen skrivna på en adress i Kosovo. Myndigheterna i Sverige kan inget göra.

GP:s genomgång av en dom från Kammarätten i oktober 2015 ger en bild av barnens öde och samhällets oförmåga att kunna skydda dem.Syskonen kommer från en stad i Östergötlands län. När socialtjänsten omhändertar barnen första gången är den äldsta flickan åtta år. Pojken är fyra år och yngsta flickan knappt två år. Deras hemförhållanden anses vara så otrygga att de behöver skyddas – hemmet är präglat av en hederskultur och det förekommer våld och hot. 

LÄS ÄVEN: 527 hedersoffer - läs om alla fallen här

Socialtjänstens utredning startar hösten 2014. Då har två av barnens äldre systrar larmat socialtjänsten om dödshot, våld, begränsningar och bortgifte i familjen. Sedan tidigare har myndigheterna känt till att det finns problem i hemmet. Nu säger systrarna att mamman och de yngre barnen i familjen är i behov av akut hjälp för att skyddas från pappan och hans släkt. Deras ord tas på största allvar. 

LÄS ÄVEN: "I det här fallet har vi inget mandat alls"

Försvann från skyddat boende

Socialsekreterare och polis åker hem till familjen för att hämta mamman och de tre små barnen. De förs till ett utredningshem med utökat skydd. Enligt utredningen säger även mamman att de behöver hjälp för att komma ifrån pappan och släkten. Men hon tar senare tillbaka uppgifterna.
Efter några månader på utredningshemmet flyttas mamman och de tre barnen till ett skyddat boende på en ny ort. De har bara bott där ett dygn när socialsekreterarna får veta att de försvunnit därifrån utan att lämna några spår efter sig.

LÄS ÄVEN: Sommarlovet risktid för tvångsgifte

När socialtjänsten får kontakt med mamman säger hon att de är hos hennes föräldrar i Tyskland och att de är trygga där. Samtidigt får polisen uppgifter om att de är där tillsammans med pappan, alltså den person som de skulle skyddas från.

Det dröjer ytterligare någon månad. Då ringer pappan till socialtjänsten. Familjen är tillbaka i Sverige och ansöker nu om akut hjälp för pengar till mat.

–  Han säger att barnen och mamman har återvänt till honom och släkten, skriver socialnämnden i sin utredning.

Den här gången åker polis och socialsekretare hem till familjen för att omhänderta de tre små barnen. Men när de kommer fram finns barnen inte där. De hålls undangömda, enligt socialnämnden som skriver:

–  Barnen hittas i farbroderns lägenhet efter en dryg timmes letande.

Efterlysta nationellt och internationellt

Det är mitten av mars 2015 och det har gått ett halvår sedan utredningen av familjen startades. De tre syskonen placeras i ett jourhem. Men vistelsen där blir mycket kortvarig.  Den 23 mars 2015,  ett par dagar efter att barnen kommit dit, går pappan i jourhemmet iväg för att handla och lämnar barnen ensamma en stund. När han kommer tillbaka är alla tre barnen borta. 
Efter en tid kontaktar den då åttaåriga flickan, äldst av de tre yngre syskonen, en av sina storasystrar. Hon säger att de rymt och att de inte vill berätta var de är. 
Socialtjänsten får ett anonymt meddelande om att släktingar tagit med sig barnen från jourhemmet och att de återigen är hos mormor och morfar i Tyskland. Försvinnandet polisanmäls och barnen blir efterlysta nationellt och internationellt. 

LÄS ÄVEN: Så fostras pojkar in i hedern

Mamman visar till att börja med att hon inte vet var barnen är och att hon är orolig för dem. Hon håller daglig kontakt med socialtjänsten och när hon sedan slutar höra av sig drar de slutsatsen att hon fått veta var barnen befinner sig. I Kammarrättens dom från oktober 2015 säger mamman att barnen fortfarande är försvunna och att hon inte har någon kontakt med dem. 

Spåren tar slut

Här slutar spåren i de handlingar som GP tagit del av. Våra efterforskningar visar att såväl mamman som barnen i dag finns skrivna på en adress i Kosovo. Här finns inga uppgifter om telefonnummer och GP har inte kunnat nå familjen. Mamman ser ut att ha haft sin adress där sedan den 15 oktober 2015, medan barnen är skrivna där sedan januari 2016. 

LÄS ÄVEN: Slog sina barn: Bara 3 av 142 dömda

Enhetschefen på socialförvaltningen i barnens hemkommun berättar att de genom Skatteverket fått information om att familjen utvandrat till Kosovo. Hon säger också att myndigheterna inte kunnat göra något mer för barnen eftersom Sverige inte har något utlämningsavtal med Kosovo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!