”Man borde tänka på att fånga upp tjejer lika snabbt som man gör med killar”, säger Nina, som i verkligheten heter något annat..
”Man borde tänka på att fånga upp tjejer lika snabbt som man gör med killar”, säger Nina, som i verkligheten heter något annat.. Bild: Illustration: Marie Asklid

Angeredstjej berättar: Våld bland tjejer vanligare

Ju mer macho killarna blir, desto mer känner tjejerna att de måste stå på sig för att inte bli trampade på.
– Den som inte tar en fajt ses som en fegis, säger Nina.

ANNONS
|

Nina gick ur Angeredsgymnasiet för ett par år sedan och enligt henne fanns problemen där redan då.

– Det var mycket vanligare med våld bland tjejer än killar. Om killar slogs var det typ – nu är det allvarligt. Men så fort någon sa att det var tjejer som slogs – jaha okej. Som vanligt.

Det handlar om respekt, säger hon. Att stå upp för sig själv.

– Om jag hade hamnat i konflikt med annan tjej och velat få respekt så hade jag behövt ha ett övertag och vunnit fajter typ. Om jag i stället valt att prata ut skulle det innebära att folk skulle se mig som en fegis. ”Hon har inte bollar nog för att kunna stå upp för sig själv”.

ANNONS

Ständigt beredd på bråk

Det blev olika grupperingar på skolan. De som inte valde att bråka höll sig för sig själva. De märktes knappt.

LÄS MER:Gängtjejerna: Fältare larmar: Ökat våld bland unga tjejer

Nina, som egentligen heter något annat, tror inte att lärarna på skolan var medvetna om hur mycket bråk det egentligen var. Men att det fanns en speciell attityd hos många tjejer, det är hon säker på att de såg.

– Att hela tiden gå med klorna ute och vara beredd ”jag måste stå på mig”. Jag kopplar det jättemycket till att kvinnor känner att de måste agera som män för att förtjäna samma respekt typ. En lärare sa: ”I stället för att be killarna uppföra sig som tjejerna så känner tjejer att de behöver bete sig som killar”.

Lärarna på skolan var nog inte medvetna om hur mycket bråk det egentligen var, säger en före detta elev.
Lärarna på skolan var nog inte medvetna om hur mycket bråk det egentligen var, säger en före detta elev. Bild: Jonas Lindstedt

Machorollen är norm

Machorollen är tydligt närvarande och en norm som både tjejer och killar måste förhålla sig till, säger Nina.

– Ju mer macho killarna blir, desto mer känner tjejerna att de måste stå på sig. För att inte bli trampade på.

Även om det är vanligare att unga män går in i kriminalitet så finns också risken att unga kvinnor dras in det. Och den risken har ökat, menar Nina.

GP:s granskning visar att kvinnor i och runt kriminella gäng kan ha en mer brottsaktiv roll än vad man tidigare trott och att det finns en oro för att tjejer i riskzon inte får lika mycket hjälp med förebyggande insatser som killar. Trots att psykisk ohälsa och självdestruktivitet drabbar främst tjejer.

ANNONS

– Generationer förändras ju. Som hur medier rapporterar och musiken i dag. På ett sätt återspeglar det vår verklighet, det köper jag. Men samtidigt glamouriseras våld och kriminalitet. Och det blir lika frestande för tjejer som för killar.

LÄS MER:Hanna agerade lockbete - dömdes för rån

Ingen misstänker att tjejer langar

– Det har varit något man skojat om bland tjejerna i skolan: ”Ska vi också börja sälja knark. Vi vill också ha lätta pengar typ. Varför skulle inte vi kunna göra det?”

Killar i ”drogförsäljningsbranschen” kan säga att tjejer hade passat jättebra som säljare eftersom ingen misstänker dem.

– Så det finns mycket som frestar en. Samtidigt finns de här normerna i vårt område om att tjejer ska vara duktigare. Vi ska sköta skolan. Vi ska vara förebilderna. Det är mer acceptabelt att killar hamnar snett.

Hon tycker att de flesta aktiviteterna i området är anpassade för killarna.

– Tjejer glöms bort eftersom det är ett väldigt fokus på att fånga upp killar för att de inte ska hamna i kriminella kretsar. Man borde tänka på att fånga upp tjejer lika snabbt.

En lärare sa till Nina: ”I stället för att be killarna uppföra sig som tjejerna så känner tjejer att de behöver bete sig som killar”.
En lärare sa till Nina: ”I stället för att be killarna uppföra sig som tjejerna så känner tjejer att de behöver bete sig som killar”. Bild: Jonas Lindstedt

Efterlyser modiga samtal

Hon vill se fler satsningar på tjejer och fler modiga samtal med dem, precis som man har börjat prata med killar för att de inte de ska hamna fel.

ANNONS

– Våga prata om droger med tjejer, våga prata om sex med tjejer. Jag har inget minne av att vi fick prata om kvinnor i historien, kvinnors sexuella drift eller kvinnors porr-eller drogkonsumtion. Det känns tabu, för flickor ska vara på ett visst sätt. De blir utlämnade till att utforska saker på egen hand och då kan det bli helt fel.

LÄS MER:Unga tjejer lockas in i gäng av äldre killar

”Coolt att inte bry sig”

Jargongen bland unga just nu är nonchalans, berättar Nina. ”Jag bryr mig inte om någonting”.

– ”Jag är så nonchalant. Det är så coolt att inte bry sig.”

Hon önskar att fler ska bli bättre på att öppet visa sina passion och vad de brinner för. Att de ska våga strunta i coolheten och engagera sig i något de verkligen tycker om.

Hon hoppas också att vuxenvärlden ska finnas där och vara behjälpliga på vägen.

LÄS MER:Gängtjejerna: Polisen ser fler kvinnor i kriminella gäng

LÄS MER:Gängtjejerna: Vardag i kvinnofängelset

LÄS MER:Gängtjejerna: Fler yngre med grövre brott på kvinnofängelset

ANNONS