Advokatsamfundet har prövat ifall Front Advokater och dess förre vd Roland Adrell har brutit mot några etiska riktlinjer.
Advokatsamfundet har prövat ifall Front Advokater och dess förre vd Roland Adrell har brutit mot några etiska riktlinjer. Bild: Anders Ylander

Advokatsamfundet vidtar inga åtgärder mot Fronts förre vd

I en serie artiklar har GP granskat hur Front Advokater har skickat missvisande fakturor till bland annat Göteborgs kommun. Under våren avgick byråns vd Roland Adrell som en följd av granskningen. Nu bedömer Advokatsamfundets disciplinnämnd att inga åtgärder kommer vidtas mot Roland Adrell.

ANNONS
|

I GP:s granskning framgick det att Front Advokaters dåvarande vd Roland Adrell under vissa dagar fakturerat för 20 timmars jobb. Efter granskningen valde Göteborgs kommun att inleda en egen granskning av byrån med hjälp av revisionsföretaget Ernst & Young.

Även Advokatsamfundet valde att ge sin disciplinnämnd i uppgift att pröva ifall byrån hade brutit mot några etiska riktlinjer.

Nu har disciplinnämnden kommit till ett beslut och bedömer inte att några åtgärder behöver vidtas mot Front Advokaters förre vd Roland Adrell.

LÄS MER:Advokatsamfundet agerar efter GP:s granskning

I sitt beslut skriver nämnden:

En advokats kostnadsräkning ska vara utformad på ett sådant sätt att skäligheten av arvodet kan bedömas. Innehållet i fakturor och specifikationer måste vara korrekt. En advokat är dock inte, annat än efter begäran från klienten, skyldig att lämna specifikation för det utförda arbetet.

ANNONS

Mot Roland Adrells bestridande och lämnade uppgifter finner Disciplinnämnden det inte utrett att Roland Adrell själv tagit betalt för tid som han inte arbetat, eller att han uppmanat andra jurister på byrån att i sin tidsredovisning sätta upp timmar som inte motsvaras av arbetad tid.

Nämnden noterar att uppdragsgivaren, såvitt framgår av utredningen, inte har invänt mot fakturorna eller begärt kompletteringar av dessa. Ärendet föranleder därför inte någon åtgärd.

GP har varit i kontakt med Roland Adrell som avstår att kommentera beslutet.

LÄS MER:Allvarliga brister inte nog för att häva ramavtalet med Front

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS