Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

99-åriga Kate Björkman var den som först insjuknade i covid-19 på Fässbergshemmet i Mölndal. Bild: Anders Ylander, Privat
99-åriga Kate Björkman var den som först insjuknade i covid-19 på Fässbergshemmet i Mölndal. Bild: Anders Ylander, Privat

99 år och friskförklarad från covid-19

Kate Björkman var den första av de äldre på Fässbergshemmet som insjuknade i covid-19 i början av mars.
– Det var väl lite spännande att vara den som hade corona, säger den nu tillfrisknade 99-åringen.

Flera chefer inom äldreomsorgen har påpekat under GP:s livegranskning av smittspridningen i och runt Göteborg att det är många äldre som tillfrisknar på kommunernas boenden och att vi borde berätta om det.

Kate Björkman var den första på Fässbergshemmet i Mölndal som insjuknade i covid-19 precis när de första fallen på äldreboenden i och runt Göteborg började uppdagas. Enligt boendets enhetschef var hon en av de som sannolikt smittades av en anställd som precis kommit hem från resa och började känna sig lite dålig sin första dag tillbaka på jobbet. Kate Björkman är nu också en av de som återhämtat sig.

LÄS MER: Smittspridning på flera äldreboenden i kranskommunerna

Det var i början av mars som Carin Björkman fick samtal från Fässbergshemmet om att hennes 99-åriga mamma hade konstaterats smittad av det nya coronaviruset.

– Jag blev ju orolig och trodde att det skulle bli svårt för henne att överleva det förstås, säger Carin Björkman.

Hon tillägger:

– Hon smittades väldigt tidigt, så då visste man inte så mycket om hur de skulle agera på äldreboendet. Men det sköttes efter omständigheterna väl.

LÄS MER: Förklarar boende fritt från smitta efter utbrott och dödsfall

Damer från yttre rymden

På Fässbergshemmet steg sjuk- och undersköterskor in i Kate Björkmans rum i något annorlunda skepnader än vanligt för att förklara vad det var som var på gång.

– De här damerna såg ut som om de kom från yttre rymden. De hade grejer på huvudet och andra saker, säger Kate Björkman och beskriver de visir som nu några veckor senare har blivit vanligt förekommande inom vården.

Hon berättar att personalen tog hand om henne väldigt väl och ger sken av att hon inte ser det som att något världsomvälvande har hänt henne.

– Jag visste egentligen inget annat än att jag hade fått det här viruset, skulle jag hålla mig inne och att det var lite annorlunda. Men sen tog det några dagar så var det borta, säger hon.

Efter några dagars isolering med feber har hon nu återhämtat sig och friskförklarats.

– Det var väl lite spännande att vara den som hade corona, säger Kate Björkman i efterhand om upplevelsen och skrattar till i telefonen.

Nu har hon hunnit med en planerad flytt från Fässbergshemmet i Mölndal till ett äldreboende i Simrishamn. Därmed har hon kommit närmare dottern Carin Björkman.

– Det har blivit så som jag har önskat. Jag har fått hjälp och alla är vänliga, säger Kate Björkman.

LÄS MER: Minst 35 döda på två äldreboenden i Östra Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här!