Alberts städservice har återuppstått som Bettys städ. Bakom det nygamla bolaget står den tidigare ägaren Victor Albertsson och några av hans chefer på Alberts.
Alberts städservice har återuppstått som Bettys städ. Bakom det nygamla bolaget står den tidigare ägaren Victor Albertsson och några av hans chefer på Alberts. Bild: Thomas Johansson

Återköp av konkursat städbolag kritiseras – sålt för ”patetisk summa”

Alberts städservice har återuppstått som Bettys städ. Bakom det nygamla bolaget står den tidigare ägaren Victor Albertsson och några av hans chefer på Alberts. De fick köpa det konkursade bolaget för 1,5 miljoner kronor av konkursförvaltaren, trots att det fanns åtminstone en spekulant som sagt sig vara villig att betala betydligt mer.
– Det är en patetisk summa. Konkursboet borde fått mångdubbelt mer, säger Manfred Stjern.

ANNONS
|

Sedan 2008 driver Manfred Stjern Boleva AB, ett medelstort företag inom hemstädning i Västsverige med 85 anställda.

När konkursförvaltaren Christian Andersch i mars begärde in anbud på Alberts städservice AB, gick Manfred Stjern samma dag in med ett bud.

– Vi la ett bud på fem miljoner kronor, innan due diligence (företagsbesiktning). Det var ett belopp som vi var beredda att riska i det läget.

För att få mer information inför ett eventuellt högre bud – Stjern uppger att han var beredd att bjuda tolv miljoner kronor – ringde han till konkursförvaltaren.

Patetisk summa - det är städföretagaren Manfred Stjerns benämning på prislappen för konkursade Alberts städ.
Manfred Stjern driver ett medelstort städbolag i Västsverige. Han drog tillbaka sitt bud på konkursade Alberts städservice sedan han fått det felaktiga beskedet att dess verksamhet låg nere. Han är oförstående till det låga belopp som företaget såldes för. Bild: Anders Ylander

– När jag frågade om bolaget hänvisade han genast till Victor Albertsson. Jag ringde honom och han sa att städarna var uppsagda, att call centret inte längre jobbade och att han själv var ensam kvar. Verksamheten stod still, och det var glasklart att det inte fanns något positivt i bolaget.

ANNONS

Morgonen därpå ringde Manfred Stjern till konkursförvaltaren och drog tillbaka sitt bud.

– Samtidigt indikerade jag att jag fortfarande var intresserad. Men konkursförvaltaren hörde aldrig av sig igen.

Såldes till gamle ägaren

En vecka senare hade Alberts städservice sålts till den gamle ägaren, och hans kompanjoner.

LÄS MER:Konkursade städbolaget har återköpts av tidigare ägaren

Verksamheten hade varit igång efter konkursen, i konkursförvaltarens regi.

GP berättar för Stjern vad som står i konkursbouppteckningen: att försäljningssumman var 1,5 miljoner kronor.

– Det är en patetisk summa för en verksamhet av Alberts storlek. De hade 1200 kunder i Göteborg och 800 i Stockholm. Om vi hade köpt för fem miljoner kronor, och lyckats rädda 500 av kunderna, så hade det varit en lysande affär efter ett par år, säger Manfred Stjern.

Konkursförvaltaren Christian Andersch är oförstående till Stjerns kritik:

– Han ringde mig och drog tillbaka sitt bud. Jag har inte minnesbilden att han indikerade fortsatt intresse. Vi blev kontaktade av i vart fall 20 intressenter. Om det funnits några bud som legat runt 1,5 miljoner, så hade jag självklart ringt och försökt få till en budgivning. Men man ringer ju inte runt till dem som inte lagt något bud, säger Christian Andersch.

”Varför la han inte ett högre bud?”

Om den ”patetiska summan” som bolaget såldes för, säger Andersch:

– Jaja, varför la han inte ett eget högre bud? Han skulle ha kunnat köpa verksamheten då. Jag sålde till den som la det bästa budet.

ANNONS

Efter GP:s granskning av Alberts städservice förra våren, sade många kunder upp sina avtal och omsättningen föll kraftigt. Men för årets två första månader redovisas ändå en omsättning som på helår blir 56 miljoner kronor.

När de 1,5 miljoner kronorna kommit in, och övriga tillgångar räknats med, uppvisar konkursboet efter Alberts städservice AB en brist på 34,9 miljoner kronor. Den största skuldposten – 31,6 miljoner kronor - är till skatteverket.

GP publicerade för ett år sedan en granskning av Alberts städservice, som då var ett av Västsveriges största bolag inom hemstädning. Företagets affärsidé var att inte ha några städare anställda. De som jobbade i företagets kläder var till stor del rekryterade av bemanningsföretag i Ukraina, och kom till Alberts genom en kedja av ”underleverantörer”. Formellt var de anställda av bolag i Polen.

13-timmarsdagar med klen timlön

Städarna tjänade i vissa fall 55 kronor men i allmänhet 70 kronor i timmen, hade ibland arbetsdagar på 13 timmar och fick inte betalt för resorna mellan uppdragen. De bodde tio-tals personer i fastigheter som Alberts kontrollerade, bland annat i en industrifastighet i Frölunda.

En omfattande revision gjorde att skatteverket underkände Alberts upplägg och påförde företaget arbetsgivaransvar – och skattskyldighet – för alla städarna. Skatteverket försökte utreda om det betalats skatt för Alberts städare i Polen, men kunde inte hitta belägg för att det skett i någon större skala. I sin tidredovisning hade Alberts anonymiserat städarnas namn. Och även bolagets svenska ”underleverantörer” uppgav för skatteverket att de inte kände till identiteten på städarna som jobbade i Alberts namn.

ANNONS

När skatteverket lyckades identifiera ett fåtal städare, och deras svenska underleverantör skickat in socialförsäkringsintyg, A1-blankett, för dem, visade kontrollen hos den polska försäkringskassan att intygen i många fall inte var registrerade i det polska systemet.

Stämning och motstämning

När GP kontaktade Victor Albertsson för kommentarer till de kommande artiklarna, sa han sig vara helt ovetande om att hans svenska underleverantörer av städare i sin tur använt underleverantörer. Albertsson sade efter någon dag upp kontraktet med den störste av dem, Björks städ.

De båda bolagen stämde därefter varandra för avtalsbrott.

LÄS MER:Granskade städfirman Alberts i Göteborg i konkurs

Sedan båda bolagen gått i konkurs, har Christian Andersch meddelat att Alberts konkursbo inte går in i processen, varken som kärande eller svarande. Men den andre konkursförvaltaren har fortsatt driva Björks ärende och på tisdagsmorgonen var det huvudförhandling i Göteborgs tingsrätt.

Alberts konkursbolag var kallade till förhandlingen men skickade ingen representant.

Alberts dömd att betala nio miljoner

Därför avkunnade tingsrätten en tredskodom enligt Björks skadeståndskrav: Alberts-bolaget ska betala 8 992 718 kronor till likaledes konkursade Björks. Förutom skadestånd ingår de 1,8 miljoner kronor i lön som Alberts aldrig betalade till Björks i slutet av bolagens samarbete.

Kravet drevs av konkursförvaltaren advokat Per Fridén, som hade en dämpad syn på möjligheten att få ut pengarna ur Alberts konkursbo:

ANNONS

– Eventuellt är det möjligt att få nå något från styrelsen i Alberts. Men det var inte så mycket extra jobb att få en dom, förklarade Per Fridén.

Åtalad för människoexploatering

Ägaren till Björks städ är åtalad för människoexploatering alternativt ocker och brott mot utlänningslagen. Han nekar till brott. En huvudförhandling är inbokad i början av oktober för att pågå i fyra dagar.

LÄS MER:Stora städfirmans personalleverantör åtalad för människoexploatering

LÄS MER:Omfattande brottsutredningar mot personer runt Alberts städ

Victor Albertsson var även han misstänkt för människoexploatering men misstankarna lades ned sedan åklagaren inte kunnat styrka hans uppsåt till exploatering.

Under två år har Ekobrottsmyndigheten drivit en annan utredning om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott mot personer i Alberts-sfären.

Det flesta av de målen har nu skrivits av. Det gäller misstankarna mot Victor Albertsson och tre av hans underleverantörer.

Misstankarna mot en fjärde underleverantör kvarstår och utreds vidare.

Penningtvättare fick fyra års fängelse

I målet ingick även en azerisk medborgare i 60-årsåldern, bosatt i Stockholmstrakten. Han dömdes i januari av Nacka tingsrätt till 4 år och 6 månaders fängelse för grovt näringspenningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. Mannen hade ett antal byggföretag, men verksamheten bestod främst av att skicka falska fakturor i syfte att ge hans ”kunder” tillgång till oskattade pengar.

Ett av företagen som fakturerades var en underleverantör till Alberts städservice.

Åklagaren skrev av ärendet också mot azeriern, med hänvisning till att det eventuella brottet i Göteborg konsumerats av straffet i Nacka.

ANNONS

I maj bytte Alberts städservice namn till Bettys städ. På hemsidan photoshoppades det gamla namnet bort från städarnas tröjor.

LÄS MER:Ukrainskor städar för svältlön – bor i industrilokaler

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS