Yüksel hade meddelat partiet – för över ett år sedan

Mikail Yüksel meddelade Centerpartiet om kopplingen till högerextrema Grå vargarna – för över ett år sedan. Det visar en inspelning som GP tagit del av. Men en partichef missade att ta saken vidare.
– Det var ett stort misstag att det inte gjordes, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

ANNONS

Igår uteslöts Centerpartiets toppkandidat i Göteborg, Mikail Yüksel. Detta efter att han medgett för partiledningen att han haft kopplingar till högerextrema organisationen Grå vargarna.

Men Yüksel hade redan meddelat partiet om kopplingarna för över ett år sedan, innan han kandiderade.

LÄS MER:Centern utesluter toppnamn i Göteborg

GP har tagit del av en ljudupptagning där han i mars 2017 berättar om det hela för en enhetschef på Centerpartiets regionenhet.

Mötet handlade om Yüksels bakgrund skulle försvåra en eventuell kandidatur till riksdagen.

För enhetschefen berättade Yüksel att hans far varit med i Nationella aktionspartiet i Turkiet och suttit som borgmästare i en turkisk stad, samt att han kampanjat ihop med sin far.

ANNONS

"Du tycker inte att historien är ett hinder för mig att kandidera?", frågar Mikail Yüksel under mötet.

Men enhetschefen säger att det inte ska vara något problem.

"Jag tycker inte det är ett hinder för dig när du är tydlig med att det är din bakgrund."

Berättade om Grå vargarna

Efter det talade Yüksel om att han under 2013 var på väg att starta upp en svensk undergren till Nationella aktionspartiets ungdomsförbund Grå vargarna, men att han inte gick vidare med saken.

"I Sverige har jag försökt att starta upp deras ungdomsorganisation, men när polletten började trilla ner tänkte jag: 'vad håller jag på med?'. Det går inte att driva ett turkiskt politisk parti i Sverige, vi ser ju i dag vad de gör runt om i Europa", säger han till enhetschefen.

LÄS MER:Yüksel: "Känner mig otroligt besviken"

Enhetschefen säger även till Yüksel att hans bakgrund skulle kunna vara en styrka för honom.

"Har vi bara koll på det så skulle jag säga att det inte är något problem att kandidera, egentligen skulle ju det här kunna vara en styrka. Att du vet om det här och att du har omvärderat, jag tror faktiskt det kan vara en fördel med här bagaget".

ANNONS

Kommunikationsmiss inom Centerpartiet

Mikail Yüksel säger till GP att han kontaktade enhetschefen för att säkerställa att en kandidatur inte skulle skada partiets anseende, något som han även lyfte upp under mötet.

– Jag ville vara ärlig genom att berätta min historia eftersom jag inte ville skada partiet. Jag berättade allt och de sa att det inte var några konstigheter med min kandidatur, berättar han.

Enhetschefen tar på sig att ha brustit i hanteringen av ärendet.

– Jag uppmanade Mikail att ta det vidare, det gjorde han inte, men sedan så har jag inte skött min del. Jag skulle ha tagit saken vidare, och det är det som är problemet. Det är ett misstag som jag har gjort, säger enhetschefen till GP.

LÄS MER:En högst ovälkommen förtroendekris

Ledningen: "Ett stort misstag"

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson menar att det hela är "ett stort misstag".

– Det borde ha förts vidare till ledningen. Samtidigt har många andra ställt frågor till honom angående hans bakgrund, då har han aldrig tagit upp det här. Inte till mig, inte till vår kommunikationsenhet, inte heller med nomineringskommittén, säger han.

Trots att Yüksel gick rätt väg när han meddelade enhetschefen, menar Arthursson att han haft flera chanser att själv meddela partiledningen.

– Under samtalet sa enhetschefen att även han själv måste ta detta vidare, det har han inte gjort. Det har funnits så många andra tillfällen där han har fått frågor av oss, och han har valt att mörka. Det är varken öppet eller ärligt av honom.

ANNONS

Michael Arthursson menar att kommunikationsmissen inte ändrar omständigheterna.

– Har man varit med och försökt starta en högerextrem organisation i Sverige, då är det väldigt försvårande omständigheter, säger han.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS