Vitt skilda åsikter om medierapportering kring Västlänken

Medias rapportering av Västlänken var i fokus på Publicistklubbens debatt på onsdagskvällen. GT och GP:s chefredaktörer satt i panelen, tillsammans med företrädare för två grupper med vitt skilda åsikter i frågan.

ANNONS
|

GP:s chefredaktör Christofer Ahlqvist, och hans motsvarighet på GT, Sofia Dahlström, delade scenen med Mats Lövgren från nätverket Stoppa Västlänken nu och Åsa Österlund från Ja till trängselskatt.

Polariseringen i frågan om Västlänken märktes redan när panelmedlemmarna besvarade den första frågan: vilken är den bästa, respektive sämsta, rapporteringen ni sett om Västlänken?

Som bottennapp lyfte Åsa Österlund fram en GP-artikel 2012, där Västlänken granskades av reportern Christer Lövkvist. Lövkvist skrev om kostnaderna för projektet, vilket framkallade kraftig kritik mot Västlänken från vissa håll.

– I mina ögon är det dåligt. Det är väldigt personligt skrivet, sa Åsa Österlund.

Mats Lövgren tyckte precis tvärtom. För honom var den kritiska artikeln ett exempel på den bästa journalistik som gjorts om Västlänken.

ANNONS

Svårt att kvalitetsbedöma

Med så vitt skilda uppfattningar om vad som är bra och dålig journalistik var det svårt för debatten att landa i någon generell värdering av kvaliteten på de artiklar som skrivits om Västlänken, men Sofia Dahlström var självkritisk till hur bevakningen sett ut under inledningen av Västlänkenprojektet.

– Vi skrev inte tillräckligt mycket innan, då man faktiskt kunde påverka. Det kan jag skämmas över idag, sa hon.

Motståndsgrupperna till Västlänken hade kommit till debatten och gjorde sig hörda under debatten, framför allt när Åsa Österlund pratade från scenen. När hon motiverade beslutet att Ja till trängselskatt inte skulle delta i GP:s planerade debatt på fredag möttes hon av hånskratt från en grupp äldre herrar i publiken.

GP:s färska granskning av Västlänken uppmärksammades en hel del under debatten. Christofer Ahlqvist fick frågan om hur mycket opinionen påverkar det som skrivs i tidningen.

– Vi märkte att det fanns ett sug efter att läsa om Västlänken, och det lyssnade vi på. Men vi driver inte opinion på nyhetsplats, svarade han.

Beröm och kritik

Granskningen fick både ris och ros från olika håll i panelen.

– Det är bra att en redaktion med GP:s muskler tar sig an det här ämnet. Det är en utmaning att skriva för de som redan är extremt insatta, och för de som inte är det. Det präglar artikelserien, sa Sofia Dahlström.

ANNONS

Christoffer Ahlqvist pekade på avslöjandet om att de siffror som Trafikverket gått ut med gällande Västlänkens kapacitet inte speglade kapaciteten som något han var stolt över i granskningen. Men han var samtidigt självkritisk över hur artiklarna paketerats på webben.

– Vi upplevde själva att vissa av puffpaketen blev ensidiga. Då fick vi reaktioner från läsare. Det tog vi till oss och vi ändrade i vissa av dem. Sammantaget tycker jag att vi var balanserade, sa han.

ANNONS