Workshopledaren Ida Wadenrud och Viktoria Andersson fördjupar sig i klänningsmönstret.
Workshopledaren Ida Wadenrud och Viktoria Andersson fördjupar sig i klänningsmönstret.

Vill ha snygga funktionella kläder

ANNONS

Viktoria Andersson, 21 från Göteborg, lägger upp tyget av rosa plyschtrikå på arbetsbordet. I slutänden ska det bli en lättburen sommarklänning är det tänkt, men ännu är det många arbetstimmar kvar.

- Jag vill skapa snygga funktionella kläder för funktionshindrade. Men det finns inga designutbildningar för ungdomar med funktionshinder, säger Viktoria Andersson.

Och det var hon som startade projektet för funktionella kläder på Fri Design på Frilagret vid Järntorget, där unga klädkreatörer samarbetar med att ta fram en kollektion.

Eftersom hon är rullstolsburen och har en CP-skada från födseln, som gör att hon inte kan röra sin vänsterarm, kommer hon att behöva en del hjälp med att klippa till och sy klänningen rent praktiskt.

ANNONS

Men designintresset och visionerna av vad hon vill skapa är gränslöst.

- Jag har alltid varit väldigt intresserad av mode, och sydde mycket när jag gick på gymnasiet. Men det finns inga designutbildningar anpassade för funktionshindrade, säger hon.

Inte snygga

Visst, det finns kläder som är designade för funktionshindrade.

- Men de är inte alls snygga, säger Viktoria Andersson.

Det finns en hel del saker att tänka på när man ska designa kläder som ska passa till en rullstolsburen. Och byxor och underkläder, ställer till problem för många.

- Framför allt måste det vara ett tyg som är elastiskt, följsamt och skönt att ha på sig. Det får inte skava. Och så ska det vara snyggt, säger hon.

Skräddaren Ida Wadenrud, som leder workshoppen, berättar att det är viktigt att anpassa och förenkla ryggpartier på klänningar och få rätt läng på plagget.

- Det skulle vara väldigt roligt att få kunna fortsätta att utveckla detta, för jag har massor av idéer, säger Viktoria Andersson.

Om nu bara tiden vill räcka till eftersom hon arbetar heltid på Mammas Retro, och är aktiv i styrelsen i göteborgsklubben för unga rörelsehindrade, och också har en egen blogg.

- Men den 7 juni är det uppvisning på catwalken, och då ska det vara klart, säger hon.

ANNONS
ANNONS