På måndagseftermiddagen summerade Västra Götalandsregionen hur strejken slagit mot patienterna. Man konstaterade att det jämfört med förra året gjorts 1050 färre operationer och 14 000 färre planerade besök under tidsperioden sedan strejken bröt ut.
– Det är medicinskt lägst prioriterad vård som har fått vänta, både operationer och besök. Under sommaren blir det svårt att ta igen den vård som skjutits upp men viktigast är att de berörda patienterna följs upp så att deras tillstånd inte försämrats av väntan, säger Kaarina Sundelin hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i Västra götaland.
Planerad vård dras in
På nybyggda Högsbo närsjukhus har all operationsverksamhet förutom öronoperationer på barn legat nere sedan den 11 juni. Bara där har ett hundratal operationer fått ställas in.
Från och med tisdag är det normal ruljans, berättar produktionschef Henrik Almgren.
– Idag har vi återgått till en normal planering och vi har fullt program på Högsbo närsjukhus från och med tisdag. Vi är väldigt glada att strejken är över – ur medarbetarperspektiv såväl som patientperspektiv.
Eftersom det är semestertider innebär ”normal planering” ändå en starkt minskad kapacitet för Sjukhusen i väster där Högsbo närsjukhus ingår tillsammans med Kungälvs sjukhus, Alingsås sjukhus och Angereds närsjukhus.
– All planerad vård förutom cancersjukvård är neddragen under semesterperioden, säger Henrik Almgren.
Det var i fredags som strejken blåstes av efter att ha pågått sedan 25 april, då Vårdförbundet inledde en blockad mot över- och mertid för alla sina medlemmar. Den 4 juni gick Vårdförbundet ut i strejk på flera sjukhus. Men även om strejken upphört fortsätter följdverkningarna längre än så.
Patienter kan få vänta till i höst
Sannolikheten är stor att patienterna får vänta på planerad vård till i mitten av augusti då semestrarna är över.
– Ta ett exempel att du skulle göra ett höftprotesbyte i juni på Kungälvs lasarett, men det ställdes in. Det är förenat med smärtor och minskad rörlighet. Med de här förlängda väntetiderna följer ytterligare lidande och i värsta fall får operationerna anstå till efter sommaren, säger produktionschef Martin Almgren.
Oväntade effekten: Kan få tid snabbt
På Sahlgrenska universitetssjukhuset kunde man under måndagen ta emot patienter som hörde av sig till öppenvårdsmottagningar som hud och allergi där arbetet under strejken varit helt nedlagt.
– Det är patienter som har kunnat komma med kort varsel. De har kunnat få en tid under dagen innan vi har fått tag på patienter som står i kö. Vi vill ju jobba på för fullt nu, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef inom SU.
Enligt honom har sjukhuset kunnat trygga patientsäkerheten och patienter som inte kunnat vänta har fått vård. Att konflikten tar slut innebär att man kan ge vård enligt normal sommarplanering.
– Vi drar ned mycket på sommaren, under strejken har det varit ännu mer neddraget så nu lättar det något.
Full kapacitet blir det dock inte förrän efter semestrarna.
LÄS MER:Vårdstrejken är avblåst – parterna överens om ett nytt avtal