I fredags förbjöd Östra sjukhuset partners från att närvara på BB – nu börjar samma regler även gälla på Varbergs sjukhus.
I fredags förbjöd Östra sjukhuset partners från att närvara på BB – nu börjar samma regler även gälla på Varbergs sjukhus. Bild: Kalle Pettersson

Varbergs sjukhus hårt ansatt efter partnerförbud i Göteborg

Efter att Östra sjukhuset i Göteborg förbjudit partners att komma in på BB efter förlossningen har många par istället sökt sig till Varbergs sjukhus, som dock har svårt att ta emot alla som vill.
– Då säger de att man är oempatisk, elak och inte förstår anknytning, säger barnmorskan Line på sjukhuset som nu även de inför den nya regeln.

ANNONS

För att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset har Östra sjukhuset infört partnerförbud på BB. Efter förlossningen är det bara mamman och barnet som får följa med till eftervården.

Beslutet har väckt förståelse hos många havande par, men också många arga reaktioner.

En del har då valt att söka sig till andra sjukhus, som ännu inte infört liknande förbud, för att föda där. Bland annat har Varbergs sjukhus märkt av en markant ökning av förfrågningar, berättar barnmorskan Line.

– Sedan i fredags har det ringt konstant i telefonen med frågor. Det är folk från hela Sverige som inte vet var de ska föda och ta vägen och om deras partner, kusiner och mostrar kan följa med.

ANNONS

Mellan 20 och 25 procent av de som vanligtvis föder på Varbergs sjukhus varje månad kommer från platser utanför Hallandsregionen, då främst Göteborg med omnejd. Men att fånga upp alla nya som söker går helt enkelt inte, säger Line.

– Det är inte så att vi kan flytta runt den planerade verksamheten som vissa vill. Vi kan inte bara slänga in ett kejsarsnitt i eftermiddag till exempel. Vi är en av de minsta enheterna i hela Sverige. Vi kan inte lösa det. Men folk är desperata.

LÄS MER:BB stoppar partners – bara för mamma och barn

"Det blir vårt fel"

När Line förklarar läget, och att det finns plats som vanligt på exempelvis Östra sjukhuset, blir många otrevliga, berättar hon.

– Då säger de att man är oempatisk, elak och inte förstår anknytning. Det blir vårt fel.

Under tisdagen skrev hon ett Facebookinlägg om hur hon upplever situationen, och menar att många inte verkar förstå allvaret med det nya coronaviruset.

"Ni tar tid från ALLA de andra födande kvinnorna med denna frustration, ni tar den ENERGI som jag har så jag inte kan ge den födande kvinnan allt som jag brukar kunna, ni gör mig LEDSEN och tilltryckt med er HÅRDA ton.

Jag tänker att alla gör det man kan för att minska smittspridning och jag vill kunna vara där för alla våra familjer, inte ligga hemma och veta att ingen finns på jobbet för er som ska föda.

ANNONS

Så snälla visa empati och respektera alla er som är oroliga, detta gör inte situationen trevligare för någon", skriver hon bland annat.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Partnerförbud nu även i Varberg

Hon tycker att alla måste ta sitt ansvar i den nuvarande situationen, och se bortom vad som är bäst för en själv i stunden.

– Det är jättetråkigt att vissa kvinnor kommer att drabbas, men det är inte rättvist för alla. Den anknytning som de trycker på handlar om två dagar i ens liv. Sen har de 18 år ihop med barnet. Jag tror inte att pappan kommer älska barnet mindre för att han inte får vara där.

– Vi jobbar för att eliminera smittan och för våra äldre. Man behöver inte vara på ett sjukhus om man inte gör någon bevisad nytta. Man är på ett sjukhus för att få vård och hjälp.

Maud Ankardal är verksamhetschef för kvinnokliniken på Hallands sjukhus. Hon bekräftar att söktrycket har ökat de senaste dagarna och att de även funderat på hur de själva ska agera med tanke på coronaviruset.

Under tisdagen beslutade de sig för att göra som Östra sjukhuset.

– Vi har gjort bedömningen att det är en åtgärd för att minska smittspridningen av coronavirus bland patienter och personal. Vi har anledning att tänka likt vår omvärld.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS