Vännen: "Jag var gäst på deras bröllop"

På lördagen häktades en 51-årig man, misstänkt för mord på sin fru och tre barn i en lägenhet i Gårdsten. GP har pratat med en nära vän till familjen som berättar att hon är i chock över det som har hänt.  – Vi är den enda släkt han har i staden. Min mamma kan inte sluta gråta, säger vännen som vill vara anonym.

ANNONS
|

På torsdagen slog familjens grannar larm om att det kom rök från familjens lägenhet i Gårdsten. När polisen tog sig in hittade de en död kvinna och ett dött barn samt ytterligare två barn med livshotande skador. Barnen fördes till sjukhus men klarade sig inte.

Polisen gick tidigt ut med informationen att offren inte hade dött till följd av eldsvådan. Enligt uppgifter som polisen inte ville kommentera ska de ha blivit knivskurna.

Familjevännen bor i samma område som 51-åringen och nåddes först av nyheten om mordet via medier.

– Min mamma fick panik och sa att de ju har tre barn. Men jag avfärdade det, det fanns inte på kartan för mig att det kunde vara dem, säger hon.

ANNONS

Avlägsna släktingar

Hon berättar att den häktade mannen kommer från samma by som hennes mamma och att de är avlägsna släktingar, men att det var först när han flyttade till Göteborg för ett par år sedan som de återknöt kontakten.

– Vi brukade besöka varandra och ha hemmafester. Jag var gäst på deras bröllop. Min mamma stod det äldsta barnet i familjen väldigt nära, hon gråter hela tiden. Vi sover inget. Det här är jättesvårt att förstå, det finns absolut inget i hans personlighet som skulle tyda på att han skulle göra något sånt, säger hon.

Hon berättar att resten av familjen också är chockade efter nyheten och att paret hade ett bra äktenskap. De hade varit tillsammans länge och den 51-åriga mannen var enligt henne en kärleksfull far.

– Han jobbade hela tiden, från tidig morgon till sen kväll. Men när han kom hem brukade han leka med barnen och natta dem. De skämtade mycket med varandra och fungerade jättebra ihop. Hon var också en jättebra mor. Vad jag har sett har han aldrig varit aggressiv mot någon, därför har vi så svårt att tro detta, säger hon.

Mannens försvarsadvokat Poly Jensell uppgav i samband med häktningsförhandlingarna att den misstänkte mannen nekar till anklagelserna. Enligt mannen själv hade han vistats i lägenheten under natten och sedan åkt till jobbet. Först när nyheten om branden hade nått honom, ska han ha återvänt hem.

ANNONS

Mannen uppges må väldigt dåligt.

– Han måste först och främst hantera det faktum att han mist hela sin familj. Förutom det står han anklagad för att vara den som hade dödat dem allihop. Han har förstås otroligt stor sorg att bära, sa Poly Jensell till GP i samband med att mannen häktades.

Polisens hypotes är dock att han hade attackerat kvinnan och barnen och sedan startat en eldsvåda för att dölja spåren efter mordet. Åklagaren Helena Treiberg Cleason drev samma tes men var återhållsam med detaljerna.

– Motivet till de här fyra morden är fortfarande oklart. Detta är en oerhört tragisk händelse och vi på åklagarmyndigheten har aldrig varit med om något liknande i den här staden, sa hon till GP.

Obs: Den misstänkte mannen har sedan denna artikel publicerades försatts på fri fot. Han är officiellt kvar i utredningen men mordmisstankarna mot 51-åringen har minimerats.

ANNONS