Vägvalets grundare Theo Papaioannou är förvånad över att Tom Heyman, något skymd längst till vänster, väljer att lämna fullmäktige och partiet med omedelbar verkan.
Vägvalets grundare Theo Papaioannou är förvånad över att Tom Heyman, något skymd längst till vänster, väljer att lämna fullmäktige och partiet med omedelbar verkan.

Vägvalets gruppledare lämnar partiet

Vägvalets gruppledare Tom Heyman lämnar fullmäktige och partiet med omedelbar verkan. – Vi har helt olika uppfattning om partiets framtid, säger han.

ANNONS

Tom Heyman har representerat Vägvalet i fullmäktige sedan partiet kom in efter valet 2010 och han har fungerat som gruppledare under mandatperioden, efter det att Theo Papaioannou tagit ett steg tillbaka.

Men nu väljer Tom Heyman alltså att lämna fullmäktige och att bryta med partiet.

– Helt ärligt är vi lite tagna på sägen. Tom har gått ur fullmäktige utan att meddela oss. Vi fick redan på detta i går, säger Theo Papaioannou.

"Måste vara lokala"

Vägvalet grundades som en reaktion mot trängselskatten. Nu är den införd sedan länge, inte heller Västlänken är någon stor kommunpolitisk fråga längre. Därför har Vägvalet talat om att bredda sin politik – och det är kring den frågan man blivit oense.

ANNONS

– För mig är det centralt att ett litet lokalt parti måste fokusera på de lokala frågorna. Tunnelbygget försvinner från den kommunala agendan, men det finns en mängd följdbeslut som är viktiga för Göteborgs utveckling – som framtiden för Allén och bygget bakom Centralen, säger Tom Heyman.

Men i stället för att koncentrera sig på det lokala upplever han att Vägvalet i allt för hög grad håller på att bli ett parti som driver samma frågor som alla andra.

– De har fått för sig att vi ska prata vård-skolan-omsorg, men där har vi inget att hämta. Vi har inte den kompetensen.

Konflikten har vuxit fram under året, säger han. Bland annat reagerade han på den debattartikel om integration som den nye partiledaren Claes Westberg skrev i GP tillsammans med Theo Papaioannou och partisekreteraren Håkan Andersson.

– Den var helt substanslös, så efter den hörde jag av mig med rätt besk kritik och påpekade att så här kan vi inte hålla på. Men fick ett svar som inte lämpar sig för tryck, säger Tom Heyman.

"Ensam i sin uppfattning"

Theo Papaioannou säger att breddningen av partiet pågått under en tid och att medlemmar och styrelse är ense om att man måste ta politiken vidare för att vinna nya väljargrupper.

ANNONS

– Och där har Tom en annan uppfattning, men han står väldigt ensam i den uppfattningen.

Enligt Theo Papaioannou har kritiken blivit allt tydligare under våren och sommaren, men att det skulle gå så här långt var han inte beredd på.

Theo Papaioannou tar över posten som gruppledare för partiet i fullmäktige tills en ny ordinarie utsetts.

ANNONS