Väderinstituten oeniga

ANNONS
|

Det är alltså tre mot SMHI. Alla fyra prognosinstituten är dock överens om, att den hårda vinden bara kommer att blåsa kortvarigt kanske en timme, möjligen två.

Men varför är prognoserna så olika? SMHI varslar om Gudrun-artat oväder och de tre andra talar om kraftig kuling.

– Jag antar, att SMHI har valt en modell som ger lågtrycket än något nordligare bana än de modeller de andra tre instituten har hållit sig till, sa Maria Jönsson meteorolog på finsk-svenska Foreca vid 16-tiden på måndagen.

– Det behövs bara små skillnader i modellerna för att prognoserna ska skilja sig stort för just Göteborgsområdet. Det området ligger ikväll precis på gränsen mellan kuling och storm. Dessutom kommer det att skilja mycket i vindhastighet bara på en mycket kort sträcka längs kusten.

ANNONS

DMI förutsäger, att det ska blåsa uppåt 20 meter per sekund i medelvind i Göteborgstrakten vid 21-tiden ikväll men bara 40 kilometer längre söderut, i Onsala, kan det samtidigt blåsa 24 m/s i medelvind, det vill säga nära nog storm.

– Prognosen för Göteborgstrakten är lite problematisk, sa vakthavande meteorologen hos DMI i Köpenhamn vid 16-tiden på måndagskvällen.

– Det blir inte storm men stormende kuling, som det heter på danska. Det motsvarar 20 - 22 m per sekund.

Den vindstyrkan går som kuling på svenska.

Trots de olika bedömningarna av den förväntade vindhastigheten i Göteborgsområdet litade trafikverket helt på SMHI, när man på måndagseftermiddagen beslutade att stoppa all tågtrafik i Västsverige och Skåne. Även trafiken på västra stambanan mot Stockholm stoppas, låt vara bara upp till Herrljunga.

– Vi har tillsammans med flera andra myndigheter fattat ett beslut som enbart baseras på SMHI:s bedömning av läget, sa Pernilla Fransson, enhetschef för trafikledningen hos trafikverket vid 16-tiden på måndagen.

Vindprognoserna för södra Halland och Skåne är dock mer samstämmiga och landar på storm och i södra Halland uppåt 30 m/s. Men där liksom i Göteborgstrakten kortvarigt.

ANNONS

Strax före kl 17 på måndagen var medelvinden 13,8 meter per sekund vid Vinga. Byvinden var samtidigt uppe i 14,6 meter per sekund.

ANNONS