Två vita storkar på oväntat besök i Tagene i Göteborg

Jonas Johansson trodde knappt sina ögon där han satt i sin hjullastare på en avfallsanläggning i Tagene i Göteborg.
Två ståtliga vita storkar spankulerade obrytt omkring på jordhögarna.
– De är helt orädda och går här jämte mig, jag har dem tio meter ifrån mig, säger han.

ANNONS
|

Två vita storkar har fattat tycke för jordhögarna på en avfallsanläggning i Tagene på Hisingen i Göteborg. På onsdagen fick Jonas Johansson en överraskning när han satt i sin hjullastare och jobbade.

Bland de vanliga kråkorna och måsarna stegade två stora, vita fåglar omkring. Jonas kontaktade en kompis som är bättre på fåglar och fick svaret att det är två vita storkar som gästar stan.

Fåglarna stannade kvar under hela dagen och var fortfarande på området när kvällen nalkades och den angränsande återvinningsstationen stängde.

Jonas Johansson fick en ovanlig arbetsdag i sin hjullastare.
Jonas Johansson fick en ovanlig arbetsdag i sin hjullastare. Bild: Jonas Johansson

– Just nu sitter de på ett tak här, så man kanske kan se dem om man har en bra kikare. Men själva avfallsanläggningen är inte öppen för allmänheten, säger Jonas Johansson.

ANNONS

Vanligare att se vit stork

Så vitt Jonas har kunnat se så är de två storkarna inte ringmärkta. Enligt Niklas Aronsson, fågelskådare och redaktör på Vår Fågelvärld, är det dock inte så lätt att se märkningarna på storkar.

– Observationerna av vita storkar har ökat på senare år, på grund av det omfattande utsättningsprojekt som pågår i Skåne. Och de fåglarna är alltid märkta, säger han.

Men det är fortfarande ovanligt att se vit stork i Göteborgsområdet. En eller ett par observationer årligen brukar komma in, men oftast rör det sig om ensamma fåglar som flyger förbi under våren och hösten när det är flyttider.

– Det är ju väldigt häftigt med två storkar, som är här på sommaren också. De flesta vana skådare har redan sett och ”kryssat” vit stork i Göteborg, men det är en väldigt fin observation!

Inte sannolikt med storkbebisar

Han tror dock inte det är särskilt troligt att vi får se ett häckningsförsök i Tagene till midsommar.

– Nej, det är lite för sent på året för det. Jag vet inte hur gamla det här paret är, men det dröjer fyra år innan de är könsmogna och när storkarna är lite yngre så flyger de gärna omkring och ser sig om. Gillar de ett ställe så kan de återvända nästa år och göra ett häckningsförsök.

ANNONS

Om det skulle bli tillökning i Tagene så vore det något av en sensation i fågelvärlden. I Skandinavien häckar vit stork hittills bara i Danmark och Skåne.

LÄS MER:Ovanlig fågel liftade på Tysklandsfärjan

LÄS MER:8-årig fågelskådare gjorde unikt fynd på Finlandsfärja

LÄS MER:Miljontals fåglar dör i förtid när föda saknas

ANNONS