I Kållered i Mölndals kommun har Migrationsverket ett förvar där det under dagen suttit flera afghaner i väntan på tvångsdeportation till Afghanistan.
Klockan 21.50 på tisdagskvällen var ett plan bestämt att lyfta från Landvetter flygplats mot Wien och sedan vidare till Kabul.
Migrationsverket hänvisar alla frågor som rör verkställigheten av tvångsdeporteringen till polisen då det är polisen som sköter sådana. Polisen säger att det är ett tiotal personer som ska avvisas. Enligt nätverket rör det sig om mellan 14 och 20 unga män, en av dem är journalisten Wares Khan, som ska tvångsdeporteras.
– Vi har kontakt med 14 av dem, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket, och berättar att de står på varsin sida av ett fönster, vinkar till varandra och skickar sms till varandra.
LÄS MER: Ska utvisas i kväll
Får klara sig själva
Vad kommer hända med de som flygs till i Afghanistan?
– De släpps av i Kabul. Afghanistan säger att det ska vara ett ordnat mottagande och det ordnade mottagandet består av två veckor på hotell. Om de vill. Sedan får de klara sig helt själva, säger Kinna Skoglund.
Då står de där, ensamma, utan pengar.
– Nästan alla som vi har haft kontakt med har inget nätverk i Afghanistan för de har bott som papperslösa i Iran, eller något annat land. De är helt själva. Med största sannolikhet får de fly igen, från Afghanistan. Eller så får de gå med i Talibanerna, de har rekryterat flera stycken och då får de ju mat och husrum. Eller så får de leva på gatan eller i missbrukarkvarter. Eller prostituera sig, det är också ganska vanligt för att klara sig. Sexslavar är också något som har utvecklats bland tonårskillar. Att äldre män har dem hemma och så lever de där under slavliknande förhållanden, säger Kinna Skoglund.
LÄS MER: Läkare - vägra medverka vid deportationer!
Många självmord
Det senaste planet lyfte från Sverige den 10 december.
– Efter det var det sju självmord. Och i går var det ett i Värmdö. Nu börjar det igen. Det sätter igång ångest hos de här tjejerna och killarna att nästa gång är det jag. Då väljer de, det är ett helt kallsinnigt val, de väljer hellre att dö här än att åka tillbaka, säger Kinna Skoglund och berättar att en ambulans kom till förvaret i Kållered under måndagen efter att en av männen kollapsade.
– Han slutade fungera, han fick panikångestattack och kunde inte andas. Ambulansen kom och hämtade honom.
– Vi känner inte till något sådant fall, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst om måndagens händelse.
"Mönsterelever"
De ungdomar som Kinna Skoglund har kontakt med har varit i Sverige mellan 1,5 och 2,5 år.
– Alla pratar svenska. De skriver flytande svenska så det är inget problem att kommunicera med dem. Alla de här ungdomarna är så otroligt ambitiösa. De har kommit in i föreningslivet hur fort som helst, det går bra i skolan, de har alla förutsättningar att bli en resurs för oss egentligen. Det är väldigt få av de här som vi har kontakt med som har några kriminella tendenser, det är tvärtom, de är mönsterelever.
Fredlig ljusvaka
När GP pratar med Kinna Skoglund vid lunchtid på tisdagen är det ett sextiotal personer utanför förvaret som stöttar de unga männen.
– Det kom ett stort ungdomsgäng från Åmål för att stötta sin kompis.
Kinna Skoglund konstaterar att Migrationsverket själva har sagt att deras åldersbedömningsmetoder inte är bra.
– De ungdomar som man säger att man gjort fel på, de verkställer de nu. Det gör att de som sitter där inne kan vara 15-åringar, det är ingen som vet. Vi vill stötta ungdomarna. Vi vill inte att de utvisas till en säker död i tysthet.
Flera åldersuppskrivna
Kinna Skoglund berättar att #vistårinteut fokuserar på ensamkommande ungdomar. Av de som de har kontakt med i förvaret i Kållered ska minst fyra ha blivit åldersuppskrivna och många har hunnit fylla 18 år under processen, dessa var barn med skyddsskäl när de kom.
I ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket konstaterades att det råder inre väpnad konflikt i hela Afghanistan och att säkerhetsläget försämrats: "Enligt Migrationsverket är det svårt att se att någon ljusning i situationen i Afghanistan. En förhandlingslösning verkar i dagsläget vara långt borta", skrev de.
Om nya rättsliga ställningstagandet.
– Situationen i Afghanistan är allvarlig. Säkerhetsläget skiljer sig både mellan och inom landets provinser. En individuell prövning görs i varje enskilt fall, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
Bussas i väg
Klockan är runt halv sju när en blå buss kommer till förvaret i Kållerad. Den ska köra dem som deporteras till Landvetter. Då utbryter tumult.
Några försöker ta sig förbi kravallstaketet och stoppa bussen. Människor skriker och gråter. Man försöker trösta varandra.
Samir Sharifi har en filt omkring sig. Han kom hit i morse för att visa sin solidaritet med sin skolkamrat.
– Nästa gång kan det vara jag, säger han. Vi måste få stanna. Vi kan inte åka tillbaka - det är livsfarligt, säger han.
Några får stanna
Tio personer fanns enligt polisen med på bussen till Landvetter. Kinna Skoglund från Vistårinteut berättar att några av dem som skulle utvisas har fått igenom sitt verkställighetshinder och inte kommer att flygas till Afghanistan ikväll. Några andra har man inte resehandlingar till.
Av de tio som ska utvisas ska sex vara ungdomar som fått sin ålder uppskriven. De hoppas fortfarande på besked från Migrationsverket om att deras verkställighetshinder ska gå igenom.
– Vi har också vänt oss till Europadomstolen med ett ärende och får förhoppningsvis ett besked som gör att killen det handlar om får stanna, säger Kinna Skoglund.
En person omhändertagen
Flera av demonstranterna är på plats på Landvetter. Liksom flera poliser. Demonstranterna är tillsagda att vara diskreta. Inga uppseendeväckande banderoller får tas med in i vänthallen.
– Vi kan egentligen inte göra så mycket här mer än att vänta på besked, säger Kinna Skoglund.
Hon tycker att polisinsatsen är oproportionerligt stor.
– Vi räknade till 75poliser vid förvaret. Och kravallstaket. Det provocerar bara.
Polisens presstalesman Peter Adlersson vill inte uppge hur många poliser som deltagit i insatsen.
– Vi har tagit höjd eftersom vi haft sådana här situationer tidigare men de som manifesterade idag har skött sig bra.
Enligt vad Peter Adlersson vet har en person omhändertagits. Dessutom bröt en person ihop utanför ingången till flygplatsen. Det ska ha skett i samband med att polisen ifrågasatte att han fotograferade.
Karin Jofur, som själv är familjehemsmamma till ensamkommande, fanns med vid manifestationen. Honhar också följt med till Landvetter.
– Nästa gång kan det var någon av våra killar som deporteras, säger hon. Det vi såg bland dem som var där för att stötta sina kompisar var ren skär skräck.
Så tillägger hon:
– De här besluten är en skamfläck för Sverige.
"Nu är det inte mycket vi kan göra"
Sedan ungdomarna sattes i bussen har ingen från #Vistårinteuthaft någon kontakt med dem.
– De får inte använda sina telefoner under resan, berättar Helena Mäki från #Vistårinteut.
Fem av de som är tagna i förvar och som skulle ha utvisats idag är kvar i förvaret. #Vistårinteut uppger nu att det beror det på att man inte lyckats ta fram resehandlingar för dem. I vänthallen på Landvetter hålls en tyst demonstration.
Samtidigt passerar flygresenärer med sina resväskor.
Matilda Brinck-Larsen kommer fram till gruppen. Hon har ett budskap:
– Nu är det inte mycket vi kan göra. Planet kommer att lyfta 21.50. Inte ens pojken som har cancer får stanna, säger hon.
Samtidigt gråter många en stilla gråt.
Tystnaden efter att planet lyft
Precis kl 21.50 när planet mot Afghanistan ska lyfta sätter sig alla som protesterar ned på golvet mitt i vänthallen. Så sjunger de "I natt jag drömde".
Sedan blir det alldeles tyst. Tystnaden avbryts av att flygplatsen varnar för tjuvar i högtalarna.
– Idag gråter vimen i morgon fortsätter vi att kämpa, säger Kinna Skoglund.
Klockan är 21.55. Planet har lyft.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
- Rädda barnens stödlinje: 020 - 077 88 20. Samtal på engelska, pashto, dari och arabiska. Varje dag, kl 15–18.
- Hjälplinjen: 0771-220060. Alla dagar kl 13 - 22.
- SPES, Riksförbundet för Suicid Prevention: 08- 34 58 73. Alla dagar, kl 19- 22.
- BRIS - Barnens hjälptelefon: 116 111. Måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18.
- Självmordslinjen: 90101 Chatt och telefon dygnet runt.