Trafikkaos efter Stena Jutlandicas ramphaveri

Under onsdagskvällen var det långa köer på E45 efter Götatunneln, i riktning västerut. Anledningen var den tunga trafik som uppstått efter att rampen på Stena Jutlandica drabbades av tekniska problem precis innan avgång.

ANNONS
|

Det var under en period helt stopp i högerfilen på Oscarsleden, efter att lastbilar köar för att köra av vid Fiskhamnsmotet. När dessutom en lastbil ställde sig stilla i vänsterfilen, innebar det totalstopp på leden.

– Förutom hela karavanen i högerfilen som vill svänga av är det någon som stannat även i vänsterfilen. Det är stora trafikproblem, sa Dennis Weiler då.

GP:s fotograf på plats meddelade strax innan kl 20 att det fortfarande är massvis med lastbilar som står och köar för att köra av vid Fiskhamnsmotet. Även polis är på plats för att dirigera trafiken. Vid 20.45 var problemen lösta och framkomligheten återställd till det normala.

ANNONS

Bakgrunden var det tekniska problem som drabbade Stena Jutlandica strax innan avgången tidigare i eftermiddags. Fartyget som går mellan Göteborg och Fredrikshamn fick inte upp den ramp som bilar och lastbilar kör upp på.

Stena Jutlandica går mellan Göteborg och Fredrikshamn. Arkivbild.
Stena Jutlandica går mellan Göteborg och Fredrikshamn. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

GP-läsare har också hört av sig om en smäll och rökutveckling vid terminalen.

– Rampen träffade kajen och det uppstod även en del rök och oljud, sa Stefan Elfström, presstalesperson på Stena Line.

Stena: ”Det här är ovanligt”

Ingen person och inget fordon ska ha skadats i samband med händelsen. Enligt Stefan Elfström har alla säkerhetsrutiner följts.

– Just nu besiktar vi fartyget för att se när nästa avgång kan ske. Tills dess ombokar vi alla passagerare till Stena Danica.

Vad som orsakat det tekniska problemet är i nuläget inte utrett.

– Det här är ovanligt, jag känner inte till att det hänt tidigare.

Stena Line har säkrat rampen hjälpligt och förhalat färjan en bit framåt för att göra plats åt Stena Danica.

Samtliga passagerare som reser med bil eller till fots får plats på Danica som avgår vid 18.20 på onsdagskvällen. Däremot kommer en del lastbilar att få vänta till torsdag innan färden till Danmark kan fortsätta.

LÄS MER:Fartyget M/S Hamnen i Göteborgs Hamn blir elektrifierat

LÄS MER:Insats på brinnande Stena Scandica får pris

LÄS MER:Stena Fastigheter utsatt för dataintrång

ANNONS