Tinna fångade brännmanet på bild

Tinna Carlsson och hennes make trodde inte sina ögon när de upptäckte en livs levande brännmanet vid bryggan i Kullavik på annandagen.
– Jag har aldrig sett en brännmanet mitt i vintern förut, säger hon.

ANNONS

När Mats och Tinna Carlsson skulle titta till båten i Kullavik på onsdagen såg de någonting rött röra sig i vattnet och blev överraskade.

– Jag är uppväxt i skärgården och har aldrig i mitt liv sett en brännmanet vid den här tiden på året, det känns som upp och ner vända världen, säger Tinna Carlsson.

Tinna Carlsson upptäckte maneten när hon var i Kullavik med sin man.
Tinna Carlsson upptäckte maneten när hon var i Kullavik med sin man. Bild: Privat

Trots den kalla årstiden levde maneten och simmade omkring i det kalla vattnet.

– Den var kanske 20 centimeter i diameter och inte död utan simmade på i det kalla vattnet och jag var tvungen att ta ett kort, berättar Tinna Carlsson.

ANNONS

Ovanligt många maneter

Enligt Björn Källström, forskare vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, rör det sig med största sannolikhet om en vanlig svensk röd brännmanet.

LÄS MER:Matilda fångade ovanliga maneten på film

Under hösten har han fått in ovanligt många rapporter om maneter som synts till längs västkusten.

– Riktigt så här sent på året brukar jag inte få rapporter om brännmaneter men under oktober och november har jag fått ovanligt många rapporter om maneter generellt jämfört med tidigare år. På julafton kontaktades jag av en person som sett en kompassmanet, säger han.

Enligt Källström kan förklaringen till att så många maneter synts till vara att det är varmare i havet denna höst och vinter.

LÄS MER:20-tal nya fynd av klängmanet på Västkusten

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS