Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan.
Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan. Bild: Susanna Persson Öste /TT

Terrorexperten backar Hermansson: "De är extrema"

Två muslimska debattörer har stämt Ann-Sofie Hermansson (S) för grovt förtal med hatbrottsmotiv då de kallats "extrema". Nu får S-politikern stöd av terrorexperten Magnus Ranstorp.
– Jag önskar att fler politiker hade haft den ryggraden, säger han.

ANNONS

Efter att filmvisningen av Burka Songs 2.0, som skulle hållits i kommunens lokaler, ställdes in tidigare i år så har debatten gått varm. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) pekade på det, enligt henne, högst olämpliga i att låta Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi leda samtalet efter den tilltänkta filmvisningen.

LÄS MER: Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

De två debattörerna, som är talespersoner för Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK), har kallats "extrema röster" av Ann-Sofie Hermansson som också anklagat dem för samröre med dömda terrorister.

LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson hotas av åtal

Nu får hon stöd av Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan. Doubakil och Abdullahis juridiska ombud har meddelat att ingen av dem inte vill kommentera det Ranstorp säger, vilket framgår senare i artikeln.

ANNONS

– Båda har uppträtt i Svenska förenade muslimers regi, som har varit en extremistisk hubb där Mikael Skråmo (svensk IS-resenär) och andra funnits i närheten. De har också bjudit in CageUK, en organisation vars uppgift är att neutralisera det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism i Storbritannien, och de har relativiserat terrorismen och extremismen i varje hörn, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Debatt: Rätt att klassa MMRK:s företrädare som extremister

"Har vikt ned sig som disktrasor"

Han pekar också på att organisationen bjudit in Munir Awad, som senare dömts för attentatsplaner mot Jyllands-Posten i Danmark, som talare samt försvarat den terrordömde imamen Ali Berzengi. Ranstorp har inga problem med att kalla Doubakil och Abdullahi för "extrema".

– Ställer man upp bakom dömda terrorister och individer som senare döms så är man en extrem röst. Man använder mänskliga fri- och rättigheter som ett sätt att försöka neutralisera anklagelser mot de här terrordömda individerna, säger han.

Han lovordar Ann-Sofie Hermanssons hårdföra linje i frågan.

– Jag står självfallet bakom Ann-Sofie Hermanssons position och önskar att fler politiker hade haft den ryggraden. Vi har från vår horisont stått upp mot detta i över tio år och det är inte många som haft en ryggrad värd att respektera, de flesta har vikt ned sig som disktrasor.

ANNONS

– Ska vi komma till bukt med extremismen så krävs politiker som förstår problematiken och vad det innebär för ett samhälle – politiker som vågar sätta ned foten.

Kallar stämningsansökan för "löjeväckande"

Han understryker att varken Doubakil eller Abdullahi är våldsbejakande, samt att man har full rätt att ha extrema åsikter.

– Men jag tycker det är bra att Hermansson drar en linje och är konsekvent kring att kommunala medel inte ska tillkomma individer som ägnar sig åt evenemang och inbjudningar med extrema personer.

Att de bådas juridiska ombud, Silas Aliki Quezada, i stämningsansökan yrkar att motivet för Hermanssons påstådda brott "varit att kränka målsägandena på grund av deras trosbekännelse" ser han som "löjeväckande".

– Fatima Doubakil med flera har specialiserat sig på att attackera andra med islamofobi- och rasiststämplar, så jag förstår inte varför de tar illa upp, säger Ranstorp och fortsätter:

– Det här handlar om islamofobi-industrin. Vad de ofta gör är att kollektivisera muslimer till en enda grupp och inta ett offer-narrativ, vilket är totalt grundlöst.

LÄS MER: Debatt: Kritiken mot Burka Songs 2.0 ren rasism och islamofobi

Vill inte kommentera Ranstorps uppgifter

Silas Aliki Quezada säger att varken hon eller hennes klienter vill kommentera Magnus Ranstorps uppgifter.

– Men jag svarar jättegärna på frågor om själva rättsprocessen och i så fall skriftligt.

ANNONS

Vill du höra vad Ranstorp säger?

– Nej, jag har ingenting att kommentera kring det.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS